Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jsem pohoršen, šokován a otřesen ze záběrů, které jsem shlédl. Potkat někde ty lidi na ulici, tak bych jim zpřelámal hnáty. Je až neskutečné, co se v japonském Taiji (městě, které na první pohled vypadá, jako by velryby a delfíny milovalo) děje. Po shlédnutí tohoto filmu mi bylo ještě dobrých pár hodin pěkně ouzko. PS: rozhodně stojí za to vydržet až do úplného konce. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

"Ak sa bude o sadistických praktikách v japonskej Taji len hovoriť a písať, nedostane sa to toľkým masám ako keď sa o tom niečo nafilmuje." To je fakt. The Cove ako dokument plní minimálne dve funckie - informačnú, kde jednostrannosť je účelová a zámerná, preto nevadí a tú druhú, pri ktorej si Ric O'Barry (známý trenér delfínov) v penzijnom veku cez toto médium očisťuje svedomie. A celá tá snaha je natočená celkom dôveryhodne, príbeh je dojemný a chytí za srdce. ()

Reklama

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Jestli můžu pomoct i jen tím, že přestanu navštěvovat delfinária, tak to udělám. A ať se přidá každý, komu po shlédnutí tohohle hororu nejsou lhostejné skutečnosti. Tento dokument by mělo vidět co nejvíce lidí. Lidé musí vědět, co se opravdu děje. Jasně, že to není to nejhlavnější a nejdůležitější téma na světě, ale každý může přispět tou svojí troškou třeba právě tady. Aby se nemusel stydět za to, že je člověk. Ti obyčejní smrtelníci, kteří toto dokázali natočit a ukázat světu, a kteří se nepoddali síle a krutosti institucí, jsou pro mě ti praví hrdinové. Kéž by takových bylo víc. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Velice působivé a ač nejsem žádným zásadním fanouškem delfínů, zákonitě to mnou muselo hnout. Je to prostě a jednoduše nechutné a barbarské. Zároveň to však poukazuje na "úchvatnou" věc - že se s tím prostě stejně nic nedělá. "Japonští rybáři zakončili v úterý jejich sezónu vraždění delfínů v zátoce Taiji. Informovala Reuters" 22.1.2014. Takže snaha je, film je natočen, oceněn, svět pohoršen, každý si zanadává... a jede se dál... 80% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Japonců mi bylo dosud docela líto za to, co jim Amerika provedla v Hirošimě a Nagasaki, ale když jsem teď sledoval ta odporná jatka a umírání desítek delfínů v tratolišti krve, přál bych těm šikmookým necitům ještě něco horšího. Žádný dokument mi ještě tak nehnul žlučí a neukázal mi pozici lidí coby největších vrahů a škůdců přírody tak dojemným a nekomerčním způsobem. Opravdu mám nyní chuť začít studovat biologii, přihlásit se do nějaké organizace na ochranu přírody a odletět do Taiji nakopat pár Japončíkům zadek, i když by to mělo naprosto nulový účinek. Ricu&spol, nevzdávejte to! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama