Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď už hlavný herec (Peck) povedal, že to je mizerný western, tak to stojí za zamyslenie. Naozaj to žiadna legenda podľa mňa nie je, hoci v Sovietskom zväze dumali inak a film sa tam stal jedným z najsledovanejších v histórii. Dve dievčatá stoja za to a tiež Omar Sharif, ktorý bol dobrým záporákom. Zvyšok je predĺžená poloindiánka s honbou za zlatom, ktoré, ako to býva, aj tak nikto nedostane. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Spoustu scén tu být nemuselo, ale především jsou scény mnohem delší, než by být měly, aby udržely pozornost diváka. Užijete si hodně detailů lezení po skalách, ježdění na koni atd. atd. Proč střihač neúřadoval? Byl by z toho mnohem svižnější kousek. Takto se to táhne jak smrad z apačského záchodu. Pravda, herci nebyli špatní a tu blondýnku bych bral taky, ale než jsme se dostali ke konci, podstoupili jsme fakt dlouhou cestu, během níž se nic moc nedělo. Navíc nemám moc v oblibě filmařskou berličku typu všezhroucení čehokoli v závěru filmu i za předpokladu nestabilního geologického podloží za přispění apačských ducháčků... Co ale naopak velmi oceňuji, že Peck hraje opravdového gentlemana ve vztahu k ženě a nikoli (s)permanentního rozsévače. Holt stará dobrá škola. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film má určite lepší začiatok ako stred či koniec. Prírodná scenéria so skalistými horami je úchvatná, hudba neurazí, príbeh je zaujímavý, len tie herecké výkony sú také....hm.... Zábery zo štúdia nie sú tiež nič extra, a koľko veľa ich je, johohoooj!! Zaujímavé bolo vidieť Teda Cassidyho v inej roli ako Large-a z Rodiny Adamsovcov. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Klidně bych půl hodiny vystříhal a přitlačil na finále v kaňonu, které po všem tom čekání - navzdory svým katastrofickým rozměrům - nějak nesplnilo moje očekávání (někdo umřel trapně rychle, souboj na skále byl dost natahovaný...). Přírodní scenérie nádherné, zbytečné zadní projekce naopak tahaly za oči. A nějak jsem nedokázal vnímat Colorada jako záporáka - na to ho Sharif hrál jako moc velkého sympaťáka. Celkově uondané a chyběla mi tam nějaká pamětihodná scéna. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Gregory Peck (Mackenna) si veľmi dobre rozumel s Edwardom G. Robinsonom (Adams), s ktorým mohol diskutovať o herectve, politike, náboženstve a výtvarnom umení. Peck označil Robinsona za "také malé dieťa v dospelej koži". (Arsenal83)
  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)

Reklama

Reklama