Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na svou dobu strašně povedený western a vlastně i dnes (když budeme brát s nadhledem efekty) se jedná o kvalitní podívanou s docela slušným dějem. Postavu Colorada v podání Omara Sharifa jsem si užil. Kolem něj se pohybuje spousta dalších, bohužel však dost nevýrazných postav (no možná až na tu pěknou indiánku s výstavníma... no nic, nechal jsem se malinko unést :-) ). Jediné dvě věci, kvůli kterým srážím hodnocení dolů, jsou za prvé: neustále se opakující záběry prostředí, které byly nejspíš dolaďovány někde v ateliéru, když se nepodařilo vybrat solidně natočený záběr, nebo nevím jakým stylem to probíhalo, avšak působilo to dost nevkusně. Stejně tak jako opakující se záběry padajících skalisek. A za druhé: příliš utahaná první polovina filmu. Jinak jsem byl spokojen a jsem rád, že jsem tento western mohl vidět. 70% ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé (někdy počátkem 70. let) byl jsem samozřejmě nadšen, byla to bezva napínavá podívaná, leč léty pro mne tento film ztratil na přitažlivosti. Jediné (spíš jediná), co na přitažlivosti neztratilo byla ta Gregory Peckovi nadbíhající indiánka. Už tehdy jsem často nechápal hrdiny dobrodružných příběhů, jak si vybírají partnerky. Tarzanovi nadbíhala La, kněžka Oparu, krásná a odvážná ( a majitelka pokladu), prostě správné děvče do africké divočiny, ale on si vybral nějakou bledničkovou Jane. Zde šerif MacKenna opovrhne správným děvčetem na Divoký západ, které má neuvěřitelný sex appeal, a touží po fádní blondýně. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Špageťárna po americku. Spíš než western je to giganticky nasnímané, legračními triky zpochybněné chlapácké dobrodružství s exploatačními a erotickými scénami. Peck je v hlavní roli poněkud unavený (možná i alkoholem, měl jsem dojem), vyniká Sharif, jenž tu hopsá jako čamrda po energetickém nápoji, a třeba Savalas hraje naopak příšerně, jako by byl poprvé před kamerou. Film pro velký kluky! Já ho viděl už jako malej, kult holt zůstal kultem. O tý nahatý indiánce se mi zdá dodneska... Jinak verze, která v srpnu 2010 šla na ČT1, je technicky obdivuhodná, takovýhle domácí biják jsem snad ještě nazažil. Mrzelo mě ale, že krvárny a drasťárny jsou poněkud přistřižené... ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film je pozoruhodný jen svým provedením. V dnešní době k politování. Triky byly špatné už v době vzniku. Velká část záběrů je se zadní projekcí a i běžné záběry jako je např. jízda na koni je vytvořena v ateliéru. Nenapadá mě nic jiného, než finanční úspora za drahé slavné herce, která vedla tvůrce k tomu, aby takový (snad) ambiciózní snímek vypadal jako televizní dílo. Kameraman se ani nesnaží vytvořit u bližších záběrů dotáčených v ateliéru stejnou světelnou realitu jakou má background. Polystyrénové skály, modely stromečků a zemětřesení, jaké by zvádla lépe i Hermína Týrlová v 50. letech. Scénář je ubohý až k trapnosti. Nechybí skály padající těsně za zadky koní a podobné hollywoodské speciality. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama