Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, trochu připomínající o mnoho let později natočenou "Záměnu"  s Eddiem Murphym :) Docela bych řekl že se zde i inspirovali, minimálně v té sázce... Jinak určitě velmi zajímavé a snad i nadčasové, nebo spíše pořád aktuální téma... Nezáleží jací jste ve skutečnosti, co máte, ale na tom co si o vás ostatní myslí.... 82% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Krásná povídka Marka Twaina o lidském pokrytectví. O tom, jak peníze otevírají všechny dveře, které jsou chudákovi zavřené. O tom, že peníze zmůžou vše, ale člověka sami o sobě šťastného neudělají. Štěstí z peněz je totiž stejně pokrytecké, jako neupřímná podbízivost lidí co potkávají boháče. Nosná myšlenka, která platí dnes stejně dobře, jako v dávných časech Viktoriánské Anglie. Parádní herecké sólo Gregoryho Pecka. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele

A takhle to dopadne, když lidé ucítí pach/vůni peněz :) dva boháči z dobrého rozmaru a dlouhé chvíle uzavřou sázku o tom, jak se lidé budou chovat v přítomnosti milionové bankovky. A opravdu se děly věci. Pověst o americkém milionáři se šířila, jemu se kopily výhody a to všechno aniž by měl jedinou vlastní libru v kapse. Gregory Peck je sympaťák, slečna Porscha mi strašně připomínala Emily Bluntovou, akorát jí nadabovali úplně šíleným pisklavým hlasem. Bylo to vtipné, vkusné, poučné. Místy jsem se sice lehce nudila, ale pak to vždycky vyvážil podařený malý zvrat v ději. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1954 jsem nemohl začít ničím jiným, než oblíbeným filmem mé mamky, která ho měla moc ráda a který jsem viděl jako dítě. Milionová bankovka je kouzelná komedie ze staré Anglie, vycházející z toho, že když obyčejný chudák dostane zdánlivě neproměnitelnou milionovou bankovku, i její vlastnictví mu zajistí lepší život. A funguje to kouzelně - obchodníci se můžou přetrhnout ochotou, je ubytován v nejlepším hotelu, uveden do společnosti, jeho jméno stačí aby akcie šly nahoru a potkává i lásku. A když to vypadá že bankovku nemá, zase ho všechno opouští. Zkrátka nádherná studie toho, jak peníze otevírají dveře a k tomu moc milý film s neselhávajícím Peckem. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení je třeba držet "fazónu," poplatnosti době vzniku. Pravda, některé příběhy jsou zvýhodněny svojí politickou neutrálností, proto mohly být uvedeny do distribuce a opakovány v tv. To v plné míře platí o "bankovce." Mají tudíž nespravedlivou výhodu. Peck byl nesporně fešák a dámám své doby určitě učaroval. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1903 byl 1 000 000 liber srovnatelný s 100 000 000 americkými dolary nebo 65 000 000 librami v roce 2014. (Mol)
  • Film se natáčel v Buckinghamshire ve Velké Británii. (rafix)
  • Ve filmu se objevuje záběr na americkou vlajku, která má 48 hvězd, přičemž v novinách Daily News je uveden rok 1903. Vlajka se 48 hvězdami se však používala až od roku 1912 do roku 1959. V době, kdy se má děj odehrávat, by měla viset vlajka s 45 hvězdami, která se používala do roku 1908. (Kamiiik)

Reklama

Reklama