Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Dívenka, který docení spíše dospělí než děti, upomene svou zneklidňující poetickou studií dětské samoty na příbuzné náladové snímky, jako jsou např. Ratcher Lynne Ramsayové nebo Wrony Doroty Kędzierzawské. Jemně propracovaný příběh, odehrávající se na švédském venkově jednoho léta začátkem osmdesátých let minulého století, vynikajícím způsobem vykresluje ony soukromé světy, které si děti vytvářejí, když uniknou z dohledu dospělých. Ani ne desetiletá bezejmenná protagonistka (Blanca Engströmová), pihovaté opuštěné ptáče s chmurným pohledem, najde způsob, jak se zbavit nespolehlivé tety a postarat se sama o sebe poté, co rodiče odcestují do Afriky. Dívenka je samotářka a odpuzuje ji povrchní pozlátko, tělesné touhy a neřesti, které pozoruje u dospělých. Nejlépe se cítí ve společnosti vyděděnce Oly (Vidar Fors), jemuž se při společných výpravách k seníku nebo do lesů svěřuje se svými tajemstvími. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (24)

emma53 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh o dočasně osamělém děvčátku se svým vnitřním uzavřeným světem, tolik odcizeným světu dospělých, kterému se co nejvíc vyhýbá a cítí se v něm nešťastná. V krátkých momentkách jsem dokonce viděla samu sebe, jako tu malou dívenku poletující po poli plném obilí. Přesto všechno, že tenhle svět bývá někdy smutný, svým způsobem někdy i skličující, zůstaňte v něm co nejdéle, protože věřte, že ten druhý svět, svět dospělých je v mnoha ohledech většinou několikanásobně víc beznadějnější a smutnější. Blanco, doufám, že tvůj svět je ve skutečnosti daleko veselejší. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Snímka režiséra Fredrika Edfeldta z roku 2009 je príbehom jedného leta bezmenného deväťročného Dievčaťa (Blanca Engström), ktorej rodičia a brat odišli do Afriky. Nevyzreto pôsobiaca teta (Tova Magnusson), ktorá na ňu mala dozerať, takisto radšej odišla užívať si slnečné dni kdesi na jachtu. Dievča tak ostáva úplne samo a musí sa o seba postarať. Fredrik Edfeldt prostredníctvom mladej hlavnej protagonistky vo filme rozpráva príbeh, ktorým sa snaží poukázať na oboznamovanie sa Dievčaťa s doposiaľ neznámym svetom, ktorého pravidlám a fungovaniu často nerozumie. Divák tak má možnosť sledovať, ako bezmenná hlavná postava bližšie spoznáva dianie okolo seba počas jedného leta, kedy sa zdá, že ju všetci svojím spôsobom opustili. Dej postupne ukazuje, že sa to netýka iba jej najbližšej rodiny či tety, ale v istom prenesenom zmysle aj tých pár kamarátov, ktorých na švédskom vidieku, kde sa snímka odohráva, mala. Samotný príbeh toho po obsahovej stránke veľa neponúka, jeho hlavnou doménou je najmä zachytenie oných niekoľko letných týždňov, ktoré Dievča ovplyvnia zrejme na celý zvyšok života. Na jednu stranu tak ide o relatívne zaujímavý pohľad, keď sa hlavná postava musí vysporiadať s doposiaľ neznámymi nástrahami, na stranu druhú sa však film príliš neodlišuje od iných príbehov, v ktorých musela niektorá z postáv (potom zvyčajne tá hlavná) predčasne dospieť. Po hereckej stránke jednoznačne najviac vyniká mladá Blanca Engström v hlavnej úlohe, ktorá predstavuje najsvetlejší zjav celého diela. Zvyšok hereckého obsadenia doslova pôsobí skôr vedľajším dojmom, pričom ani nemá možnosť výraznejším spôsobom vyniknúť. Flickan dokáže na diváka čiastočne zapôsobiť ešte aj svojou výpravou na švédsky vidiek. Z celkového pohľadu však ide o priemerný film, pri ktorom má človek pocit skôr akéhosi "pozorovateľa z diaľky" než diváka, ktorý by mal byť vtiahnutý do deja. To síce vyložene nie je niečo, čo by zásadným spôsobom snímke ubližovalo, ale sama ako dielo nemá až takú silu, aby dokázala čímkoľvek preklenúť hranice kvalitatívneho priemeru. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Já prožívala tento film jako mírnější podobu severské detektivky. Po celou dobu jsem měla na všechny dospělé - rodiče, teta, otec kamarádky - opravdový vztek, a o dívenku jsem měla opravdu strach. To mi vlastně nabourávalo poetičnost příběhu. Docela nebezpečná škola života. Ale seveřani umí, opravdu jo. Atmosféra vynikající a Blanca taktéž. Moc pěkný komentář od emmy53. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Vyborne spravene! Cloveku chodia zimomriavky po celkom tele. Kto poznal emancipovanu svinu, co chce zachranit svet, ale pri tom necha umriet najblizsich, fenu fatal, ten bude zatinat paste vazeni :-D! Fakt dobre zrezirovane; ono asi tie sturovane slapky, co klamu v prvom rade seba, ako by svet bez nich padol, existuju asi v kazdej dobe a kazdej zemi. A tak i tu, uspesna svina nam hned na uvod prezradi, ze "v tomto mikrosvete by sa zblaznila" a "konecne sme sa rozhybali" - a ich malemu 9-rocnemu dievcatku vysvetluje, ako ide zachranovat svet, a najma hladne deticky. Takze dcerka bojuje o prezitiie zysok filmu. Detska dusa znesie vela, vpije cele peklo tohto smradlaveho sveta, ibaze to clovek zvysok zivota uz celkom nidky nerozchodi. 4* - 5* by som dal, keby ten film tak nebolel. Ale to sa mu vycitat neda, ved to malo byt o tom.. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení! Doporučuju všem, co chtěj na pár minut vplout zase do toho dětskýho světa, který je tak krásný a neopakovatelný. Film má dobře budovanou atmosféru, která je podpořena mnoha drobnými detaily. Ta hlavní představitelka mi v první moment přišla dost nevýrazná a moc jsem jí nevěřil - není to totiž taková ta sladká "barbínka", která člověka okamžitě rozněžní ( narozdíl třeba od hrdinky z Camina ). Ale po shlédnutí musim říct, že její volba byla naprosto vynikající. Tenhle pan režisér mě rozhodně zajímá - typickej Švéd, hodně sympatickej s promyšlenou vizí, kterou dokázal naplnit. Navíc jde o jeho filnovou prvotinu! ( když ho uváděli jako tvůrce reklam apod., rozmýšlel jsem jestli ještě rychle nevypadnout z kina :-), klasicky hloupej předsudek ). Jen tak dál, protože taková křehká filmařina se už dnes opravdu nevidí! ( 44. KVIFF ) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama