Reklama

Reklama

Kyslík

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Ve filmu podle vlastní divadelní hry autor vizualizuje význam starozákonního Slova mimo jiné klipovými kolážemi. V deseti kapitolách režisér zachycuje ruskou realitu a současně tematizuje ze zmíněného starozákonního Slova odvozené desatero. Text komentují dva mladí moderátoři, jejich protikladem jsou tu dvojníci – mladík Saša a dívka Saša. Promluvy performerů působí jako paralelní monology, mají povahu intimní a zároveň veřejné zpovědi. Rytmus elektronické hudby a hektičnost moderního života odpovídají nekontrolovanému proudu řeči, myšlenek a vzpomínek. Moderátoři nekladou otázky, jen poukazují na znepokojivé aspekty lidské existence. Fyzicky přítomni, ale bytostně odcizení Saša se Sašou se rouhají, porušují boží přikázání, zraňují druhé. Bez životodárného kyslíku – Slova – však umírají. To vše v rytmech hip hopu, rapu a breakbeatu, na pozadí zraňujících obrazů dnešního Ruska, vzdálených válek, lhostejných měst i konopných polí… (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

iamek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý hip hopový snímek, který byl natočen dosud asi neviděným způsobem. Sice nejsem fanda Hip hopu, ale nápad se mi líbil a jen mě mrzelo kolik lidí během promitání opustilo sál. [44. MFF KV 2009] ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

MFF KV Nekoukatelné. Po 10 minutách mi v nafukovacím kině začal docházet kyslík, po 20 minutách jsem to definitivně vzdal. A šel si vystát frontu na T.M.U. 20% ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Adaptace vlastni divadelni hry pro dva herce, ktera proti puvodnimu minimalismu (resp. absenci jakekoli vypravy) stavi na pravem opaku. Vyrypajev si po predchozi snove poeticke Euforii zkusil experiment s vizualne prehnanou klipovou estetikou MTV, ktera pusobi velmi povrchne - zdanlive. A po opakovanem shlednuti se kyslik dostava do krve stale vice, osobitost a ucelenost si podava ruce se stale aktualnim zadumanim nejen o vztahu k okoli. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Netradiční hip hopový muzikál neunesl tíhu svých vlastních ambicí a zhroutil se ve sled epizod, které ve svém důsledku nedávají valného smyslu. Politické a společenské přesahy jsou asi tak stejně otravné, jako neustálá snaha vměstnat rozumy o kyslíku do každé z desíti kapitol. Ve svých účíncích je tak Kyslík sice pěkně nasnímaná, ale k zbláznění prázdná bublina. ()

Galerie (19)

Související novinky

XX. ročník Semináře ruských filmů

XX. ročník Semináře ruských filmů

08.11.2013

Jubilejní  20. ročník semináře ruských filmů se uskuteční v Hodoníně v kině Svět ve dnech 15. – 17. listopadu 2013. Hlavním tématem 20. ročníku se stala dvě výročí: před 85 lety začal vycházet román… (více)

Reklama

Reklama