Reklama

Reklama

Na sever

Trailer

Obsahy(1)

Po nervovém zhroucení se lyžař Jomar uchyluje do samoty coby hlídač lyžařského areálu. Když se dozví, že někde na severu se narodilo jeho dítě, vydá se na podivnou a poetickou cestu Norskem na sněhové rolbě. S sebou si nevezme jiné zásoby, než 5 litrů alkoholu. Během putování úchvatnou ledovou krajinou se zdá, že Jomar udělá všechno pro to, aby do svého cíle nakonec nedojel. Setkává se s dalšími citlivými a zmatenými dušemi, které přispějí k tomu, aby Jomar i přes zřejmou neochotu a zdráhavost svou pouť dokončil a došel ke světlejšímu zítřku. (Aerofilms)

(více)

Recenze (82)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

North mě upřímně řečeno dost zklamal. Většina vtipů či úsměvných scén mi asi nějak unikla, protože jsem se vůbec nezasmál (tampon, hmmm...) a nebýt atraktivního zimního prostředí, neměl jsem ani na co koukat. Jen díky tomu film nakonec nespadl do pytle s nálepkou nezáživný festivalový snímek. U severských filmů jsem zvyklý na troch jiný kalibr, tahle skoro až dokumentární road-movie bez vyznačené cesty mě nepřekvapila a ani nepotěšila. (5/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mně byl hlavni hrdina poměrně nesypmtickej a absolutně jsem ho v ničem nechápal. Postupně jak na své cestě naráží na lidský exoty si moje sympatie postupně alespoň trošku získal, ale možná i díky špatně vyprávěnému příběhu ve kterým se jen velmi těžko hledá pointa jsem si k němu žádnou velkou cestu nenašel. Film je silný v jednotlivých scénách a práci kameramana, který umí skvěle nasnímat rozhlehlost norské krajiny a velmi dobře dokáže vyprávět obrazem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk se těší, hodně se těší a pak při sledování nevidí vůbec nic zajímavýho, vtipnýho a co je nejhorší, tak ani zbla severskýho. Spíš neskutečně obyčejnýho a tak trošku k ničemu. Plakát vypadá hezky, název filmu se ale asi vysmívá divákům. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jako líbivý skandinávský film dle festivalové objednávky (depky, přízemnost, bizarní postavičky, krajina, velkohubá nonkonformita) je "Na sever" až předpisově čisté. 5/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Osobně bych tu komedii vyškrtla, protože ten úsměv na rtech bych mohla spočítat na prstech jedný ruky. Zvláštní road snow movie Jomara za svým synem a možná i za pomalým poznáváním sebe sama. Po cestě se střetává s pár pitoreskníma postavičkama, jak se píše v obsahu nahoře, ale celkově mám pocit, že si Rune Denstad Lango opravdu hodně zasoukromničil a nám toho předal dost málo. Nádherné záběry na krajinu a ani ten modrý filtr nepomohli k lepšímu dojmu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ve spoustě komentářích se střídají slova jako "nezajímavé", "nudné", "nevtipné." Nedokážu souhlasit ani s jedním. Mě se tato mlčenlivá, avšak svým způsobem velmi výmluvná cesta "Na sever" velmi líbila. Pokud se mluví o komedii v souvislosti se severskými filmy, nemůžete od nich očekávat klasický a výrazný humor, na jaký jsme zvyklí. Severský vtip je specifický v tom, že se v melancholicky posmutnělém příběhu na pozadí drsné, zimní krajiny snaží ve vší té vnitřní bolesti, pocitu odloučení, osamění a citového strádání vykrojit nějaký kousek a "posypat" ho trochou, zcela sotva viditelného, či vnímatelného vtipu. Já zde pár takových momentů objevila, a vykouzlily mi lehký úsměv na tváři, pod kterým se však i tak skrývala ona melancholie. Milá dívka s deníčkem, mladý bagrista a jeho fígl s tamponem na hlavě a starý muž čekající ve stanu s řetězem na noze. A samozřejmě nádherná, mrazivá příroda bez hluku, davů spěchajících lidí a stísněnosti urbanizovaných metropolí a velkoměst. Bez všech těch banálních a plytkých hovorů okolního světa, které se nám v mysli slévají do jednoho nesmyslného bzukotu. Bez pocitu nepříjemných pohledů, které nás sledují, když projdeme kolem zástupu lidí. Bez prostor zastavěných moderními nákupními komplexy a lidí, kteří se jako šílení ženou, aby kupovali "nezbytné" "super značkové" výrobky a oblečení, aby byli "in". Bez všech těch skupinek povrchních dívek řešících "nehty, vlasy, krásu, módu" a podobné banality, kupujících si sračkoidní ženské časopisy. Bez skupinek mladistvých smradů a vygumovaných kreténů, jejichž jedinou slovní zásobou jsou slova jako "chlastat, vole, debile, p*čo" doprovázené hýkavým primitivním smíchem. Bez mládeže s nezájmem o jakékoliv skutečné hodnoty, na níž je prováděn brainwashing pomocí současné přetechnizovanosti a vyumělkovanosti světa. Bez doby, v níž se často city a tolerance ztrácejí v sociálních sítích, drahých mobilech a značkových hadrech. Bez vší té povrchnosti, bezohlednosti, nezájmu, lží, odsuzování, předsudků a svazujících konvencí. Na sever je chladivým pohlazením proti všem těm místům, kde máme pocit, že na nás vše padá, lidí je příliš, hluk moc výrazný a kde bychom se radši schovali na místo, jako je v tomto filmu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Úžasná severská road movie, která mi přesně sedla do nálady. Plno ujetých týpků a ještě ujetějších gagů, které nikde jinde neuvidíte. Pro všechny, kdo milují nadsázku, snesou trochu černého humoru a ví něco o životě. Všeho akorát. Zaujalo mě víceúčelové využití dámských tampónů. :o) Obsazení: Jomar: Lasse: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Lotte: Marte Aunemo, Ulrik: Mads Sjøgård Pettersen, Ailo: Lars Olsen, Mari: Astrid Solhaug ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Už jsem těch severských filmů viděla hodně, těch které se do české distribuce dostaly, i těch, které ji minuly. A tohle tedy není žádný zázrak. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Krajinou vločkami pokrytou a hornatou sa Jomar vydáva za poznaním nikdy nevideného synátora. Na univerzálnych bežkách, na nadupanom snežnom skútri, pod vplyvom opiátov, pod prienikom vlastného odhodlania si valí po neoznačených trasách. Čo zastávka to protipólne vzpruženie (tampón, indiánsky stan) i usvedčenie v naplnení svojich prianí. "North" pôsobí v rámci škandinávskych feel-good podivností celkom ambiciózne, len tam nevidím takmer nič čo by ma dokázalo vyviesť z miery alebo aspoň niečo čo by ma vyviedlo z omylu, že sa jedná o typickú stávku na istotu. Príjemná, ale - vzhľadom na konkurenciu - stále len priemerná festivalovka... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Totálne ale totálne suchý humor, očarujúca severská príroda a tupý výraz týpka čo si žije svojský nezáživný život. Na sever je nenápadný snímok, ocení ho skôr ten, čo má rád prvoplánové vtípky a jednorazové gagy, pretože práve na tomto princípe fungujú aj divácke sympatie - či antipatie. U mňa jednoznačne to prvé.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Táhlo mi na Kristova léta, byl jsem již poněkud kulatějších tvarů a život mě nudil. I sebral jsem sněžný skútr a ze severu vyrazil na sever ještě severnější. Cestou jsem potkal několik podivných individuí, leč nikdo mě svým podivínstvím nepřekonal. Jó, ten klučina, co si dává tampony na hlavu byl blízko, ale já mu pak na lyžích přeskočil stodolu, čímž jsem ho myslím hravě překonal. Za doprovodu podařené hudby jsem do cíle nakonec přeci jen dojel, i když vy ostatní jste možná ani pořádně netušili, co mým cílem je, že? Škoda, že se vinou krutých podmínek dochovalo jen 78 minut natočeného materiálu, možná vás proto tento rychlokurz krásnou norskou přírodou nechal chladnými, i přes moje solidní žhářské výkony. S pozdravem váš Anders alias Jomar." ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Jako krátké jednotlivé epizody a gagy to funguje velmi dobře (ve skříni u holky, tampon, skůtr), ale jako celek to dost kulhá, chybí tomu něco, co by celý příběh propojilo, odněkud někam ho nasměrovalo. 75 % ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Snímek je velmi jednoduchý a jeho obsah by vlastně šel shrnout do jednoho až dvou slov, které už stojí na plakátu. Pokud se ale přesto vydáte s hlavním hrdinou na ledovou pouť krásnou norskou krajinou, prožijete neškodnou zábavu s typicky severským suchým humorem, bizarními charaktery a melancholickým příběhem, po němž budete mít chuť vyrazit (jak jinak než) na sever a válet se tam ve sněhu s cigárem v ruce a plastovým kanystrem u omrzlých rtů. Ostatně, that's the SPIRIT. 60% [Lucerna, Severská filmová zima 2016] ()

k212 

všechny recenze uživatele

Jomar je labil, taky trochu žhář, tak akorát alkoholik, tak moc lyžař ... jeho road-snow-movie směr sever je lehce melancholická, příjemně málomluvná a docela originálně orámovaná country. Osůbky, které během svého putování potkává jsou divné, ale ne příliš zábavné. Ale ty exteriéry ... krása. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nord nie je ničím výnimočný predstaviteľ škandinávskej nezávislej tvorby, jedine že máte pre ňu slabosť. Ja ju mám, a dosť silnú, takže som bol spokojný aj s epizódkami, pri ktorých som sa "iba" usmieval. Nord bol pre mňa zaujímavý tým, že ma zaviedol na "koniec sveta", aj keď som bol stále v obývačke môjho bytu a v tom je predsa krása kinematografie. Tieto severské pustatiny sú presne môj šálok kávy. Ak vás nezaujme, aspoň rýchlo ubehne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zimní severské road movie má neobvyklého hrdinu, ale jeho zastávky cestou u různě bizarních postaviček nikam nevedou a o ničem nevypovídají. Jsou mraky zajímavějších skandinávských filmů, tohle je jen průměrný kousek. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Přijemné drama, které ovšem v některých pasážích hodně nudí a táhne se. Film zachraňuje sympaťák v hlavní roli a atraktivní prostředí hor. Scéna se skůtrem v závěru filmu je povedená až člověku běhal mráz po zádech. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pointu režisér zastaví přesně v té chvíli, než by začala rozněžňovat a herec Anders Baasmo Christiansen jí poskytuje hrdinu s darem budit přesně vyvážený podíl soucitu i smíchu.Je to svým způsobem Shrek, živá dojemná varianta pouze navenek robustního samotáře z boudy od lyžařského vleku, jenž uprostřed bílé krásy pěstuje tesknou melancholii prokládanou koňskými dávkami čistého alkoholu a typicky severským humorem na černé hraně. Pravda, rámec vyprávění si nečiní nárok na původnost. "Antidepresivní off-road movie", jak jí říkají tvůrci, používá model děl Příběh Alvina Straighta a O Schmidtovi, tedy sólovou sebeočistnou cestu, kterou lze libovolně nastavovat podle počtu více či méně bizarních setkání. Ani důvod hrdinovy výpravy – neznámý syn – není originální, i když tady nepěstuje sebemenší sentiment a představuje spíše zástupný cíl.Hlavní, co hrdina potřebuje, je totiž vůle vstát, zvednout se, překonat sebelítost i stavy úzkosti, po jejichž léčbě v domáckém závětří psychiatrického ústavu se mu stýská. Muž fascinovaný televizními záběry nehod v tunelech nechává sám za sebou sérii spálenišť v komických situacích, jež vlastně nejsou k smíchu, a když posilněn směsí prášků a lihovin vyrazí na sněžném skútru na sever, zahájí svou pouť k dospělosti.Film Na sever má nádhernou náladu: úsměvně hořkou i objevitelsky panenskou. Málokdy se vidí tolik prostoru, ticha, izolovaných životů a zároveň tolik odlehčené, pozitivní moci nejčistšího smíchu. Každé ze zažitých setkání hrdinu posiluje, ale nepadne zde o tom jediná poučka, jediná fráze. Tak jemnou hru mezi výbuchy veselí a štípáním v očích udrží v soustředěné nevtíravosti jen mistr režisér; jeho jméno Rune Denstad Langlo stojí za zapamatování. ()

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama