Reklama

Reklama

Na sever

Trailer

Obsahy(1)

Po nervovém zhroucení se lyžař Jomar uchyluje do samoty coby hlídač lyžařského areálu. Když se dozví, že někde na severu se narodilo jeho dítě, vydá se na podivnou a poetickou cestu Norskem na sněhové rolbě. S sebou si nevezme jiné zásoby, než 5 litrů alkoholu. Během putování úchvatnou ledovou krajinou se zdá, že Jomar udělá všechno pro to, aby do svého cíle nakonec nedojel. Setkává se s dalšími citlivými a zmatenými dušemi, které přispějí k tomu, aby Jomar i přes zřejmou neochotu a zdráhavost svou pouť dokončil a došel ke světlejšímu zítřku. (Aerofilms)

(více)

Recenze (82)

Tamten 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je toho příliš málo. Příliš málo humoru, absurdity, děje, myšlenek. Není z toho tedy ani pořádná komedie, ani pořádné drama, ani nic jiného. Koukáte na to a říkáte si, že teď už se to asi rozjede. A ono nic. Není to žádné utrpení, ale prostě se to nerozjede až do konce. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Severske road movie v podstate o ničom,vďaka humoru v takom chlade a pozitom alkohole,ukazuje cestu na samy sever krajiny za svojim nepozmanym synkom. ()

dolin1 

všechny recenze uživatele

Místy nevtipná, místy rádobyvtipná a místy depresívní "komedie", která má skoro všechny znaky toho, jak se komedie a vůbec zajímavej film jakýhokoliv žánru dělat nemá. * za přírodu a druhá * za tampón ;-) Viděna na MFFKV 2009 ()

J.McClane 

všechny recenze uživatele

Komentáře k tomuto filmu přesně odráží nepochopení zvláštní atmosféry filmu a měření komedie podle počtu vtipných scén...Trocha pokory a zamyšlení, to je to oč tu běží..a taky velmi suchý humor:) ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Sníh a chlast. Chlast a sníh. A mezitím touha jet na sever a vidět svého syna. Roadmovie na severském sněhu se seversky divnými lidmi, co nemají moc přátel a žijou si po svém. Na skútru a na lyžích na sever. Příjemné, sic v důsledku lehce dle klasické roadmovie, ale nevadí... ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Norský skůtr-lyže offroad movie film, který má světlé momenty, celkově však spíš nudí... Pravidelně se zde střídají dvě polohy. Poloha kochací - cestování norskou přírodou s hudebním podmazem a poloha interakční - to když hlavní hrdina potká nějaké další lidské bytosti. V mém případě zapůsobilo hlavně poslední setkání, s dědkem v malém týpku. A hlavně díky této pasáži dám alespoň lepší dvě hvězdičky. ()

ugly_joe 

všechny recenze uživatele

Každý, kto si občas užíva debresie (v tej, či onej intenzite) vie, že najťažšie je sa pohnút. Kam je vec druho, treťo či štvrtoradá. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Norská „road movie“ plná severských zimních krajin, zajímavé hudby a samotářských podivínů. Oheň, který občas se stává pánem a ukrutná zima, při které mrzne dech ….provází hrdinu na cestě za... chimérou. Jomar pomalu nachází sám sebe pomocí netradičních setkání, stovek ujetých kilometrů na sněžném skútru a litrů alkoholu. Po shlédnutí zůstává pocit, že všichni tak nějak potřebují přátelství, postavy i diváci... Laskavý a příjemný film. ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Docela dost typicky skandinavsky film. Moc se nemluvi, spis se chlasta, a to rovnou z kanystru. Az na nektere nedotazenosti a chybicky pekny film. Stoji docela za zamysleni, jak dokazi lide zit na samotach v polarni pustine. Tam si asi kdykoli do supermarketu nezajdou, se sousedem si nepokecaji.. A proto chlastaji :-) ()

david666 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je na mě asi moc severské. Skandinávská kinematografie je svébytný útvar, přesto se mi dost filmů líbí. Nord mi ale připadá hodně nudný a vlastně ani nevím co tím chtěli tvůrci říct. Nějak jsem nepochopil podstatu problé mu hlavního hrdiny. Ještě, že je film tak krátký ()

Ellush 

všechny recenze uživatele

Byla to v podstatě taková trošičku komorní záležitost - jak v kině, tak i na plátně. Celkové vyznění snímku je takové, že se tam toho moc neřeklo, a během poměrně krátké stopáže ani neodehrálo. Ovšem nenechte se mást zdánlivě negativní sumarizací! "Nord" je velmi příjemný a úsměvně laděný snímek, s absolutně brilantními epizodními příběhy a krásně úsměvným nádechem. Zkrátka disponuje poměrně neotřelým humorem, který neocení každý. Ale ten, kdo jej ocení, odejde s hřejivým uspokojením. ()

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele

Cekala jsem od toho trochu vic a ne ze nekdo bude zapalovat kazdou druhou chatku.. Komedii bych to zrovna neznavala (chvil, kdy si clovek klepe na celo a kdy se smeje, jsou tak v pomeru 50:50..).. Treba je to neznalosti tamniho prostredi (jin kraj, jiny mrav), ale kdo vi? Treba priste:) ()

vykyn 

všechny recenze uživatele

Trochu nudné opravdu..I když je tam pár opravdu skvělých scén.např.tampon,nebo "ledová"sebevražda..Ale těžko takhle hodnotit Norský film z hor..Severský film je prostě takový a Norové se určitě nenudili.. ()

jimmyisagirl 

všechny recenze uživatele

Já nevím, nevím, co si o tomhle snímku mám přesně myslet, dobře mě pobavil a navodil fajn atmosféru, ale že by mě nějak zvlášť uchvátil, to se říct nedá. Ale popis „antidepresivní off-road movie“ sedí. Líbí se mi, že to není žádná komerce ... prostě sedíte a koukáte na zasněženou severskou krajinu, kterou Jomar putuje, je ticho, a v tom tichu občas někoho potká. Opravdu vás to ponoří do takové meditace, jste v mrazivém klidu. Jenže pak se stane něco naprosto antidepresivního - šílenost, strašná šílenost, a ikdybyste spali, tak vás to probudí, a budete se smát jak střelení (ne, opravdu, nemůžete umřít, dokud ty vtipný části filmu neuvidíte). Jenže pak se zase potopíte do toho ticha.. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Každý na světě má svoje problémy a nějakým způsobem je řeší, hlavní hrdina trpí depresemi a aby se jich zbavil a nějak obohatil svůj život, vydá se na skútru na sever za synem, kterého nikdy neviděl. Snímek je obohacen překrásnou norskou přírodou v oblasti polárního kruhu (jak to u severských zemí bývá), jinak děj nepřináší nic překvapivého, jedná se o dálší nezávislý nízkorozpočtový snímek, který je určen jen pro určitý kruh lidí. ()

FAxPR 

všechny recenze uživatele

ze začátku jsem si říkal, že Bože, další trpká severská sociální sonda, ale s postupem času (nikoliv příběhu, ten tady není důležitý, viz Cesta může být cíl) se mi tenhle film začal moc líbit. není to úplně top 5, ale rozhodně to nejlepší lo-fi alternativno, co jsem za dlouhou dobu viděl. ()

Dymnik 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím po přibližně 10 ti letech od doby kdy jsem ho viděl. Za tu dobu mi sice vypadl název, ale na děj si vzpomínám. Už tehdy se mi film moc líbil a pokud jsem na něj nezapomněl je to ukázka toho, že mě tehdy skutečně oslovil. ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Náladovka bez příběhu. Nádherné záběry, přesná muzika a soudný střihač z toho dělají velmi příjemnou podívanou. ()

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama