Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ivan, bývalý rockový zpěvák a válečný veterán, přišel ve válce o obě nohy. V šestatřiceti letech se zároveň musí vyrovnávat s rozpadlým manželstvím a smířit s tím, že se nemůže vídat se synem. Nemá budoucnost právě tak jako spousta jeho kolegů, z nichž mnozí buď raději skoncovali se životem, nebo živoří v ústavech. Ivanův otec Izidor, proslulý politický vězeň v bývalé Jugoslávii, touží proniknout do chorvatského parlamentu. Uprostřed volební kampaně se však objeví srbský uprchlík Simo a začne Izidora vydírat. Brzy začínají na povrch vyvěrat nečekaná fakta... Příběh, natočený na motivy úspěšné divadelní hry, je srozumitelný nejen těm, kteří vědí, co se odehrávalo v Bosně, Chorvatsku a Srbsku během války i po ní. Nadčasové téma o veteránech, postižených válkou i tím, že jim nikdo nedokáže pomoci. O jejich osamění a rodinách, odsouzených k zániku zločinnou absurditou války... Nejlepší chorvatský film roku 2008 se stal zároveň se šesti cenami Zlatá aréna (za nejlepší film, režii, herecký výkon, hudbu, zvukové a speciální efekty) absolutním vítězem 55. MFF v Pule. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO SE STALO, STALO SE. TVÉ MATCE JSEM VŠECHNO ODPUSTIL. MOŽNÁ NÁS TAKOVÉ VĚCI MŮŽOU JEŠTĚ VÍC ZBLÍŽIT …“ /// Film pro fandy neamerickejch dramatickejch dramat. O špíně, politice, morálce, cti, válce a vztazích. Nejen mezi národy. (Takže vo tom, jak to v těhle krajích chodí.) Chtěl bych napsat, že fajnová byla třeba hudba, ale mám dojem, že je to zbytečný… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V hlavě mám jen tu jednu... 2.) Thx za titule ,,antonas alias tttttt“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo. Technicky brilantní, herecky strhující a neustále hnané dopředu, i díky unikátní zvukové složce. A na vrch zničující a zdrcující. Pro letošní ročník fesivalu v Karlových Varech představuje totéž, co Valčík s Bašírem pro ten minulý... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kto to kaže , kto to laže Serbija je mala?..." Príbeh vojnového veterána, ktorý ostal bez nôh na vozíku je v prvom rade rodinnou drámou. Vojenské pozadie alebo skôr minulosť je tu iba v Ivanových spomienkach. Vojnová scéna je tu len jedna , ale je veľmi vydarená. Film v skromných , ale úplne postačujúcich necelých 100 minútach rozpovie všetko podstatné a žiadna scéna tu nie je navyše. triky v ktorých vidíme Ivana bez nôh pôsobia absolútne prirodzene a slovo trik vám ani nepríde na rozum. Herci sú veľmi presvedčivý a záverečnú scénu v nemocnici som videl skôr ako film. Až na základe tejto ukážky som začal pátrať po filme a našiel som. Ničiji sin stojí za pozornosť a potvrdzuje kvalitu produkcie z Balkánu. Hajdemo! Sve! "Kto to kaže, kto to laže..." 80%. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné je, jak je Matišičův scénář, při vší své složitosti sofistikovaný a v rámci možností daného žánru relativně realistický. Něco takového u nás prostě nikdo napsat neumí, takový Epstein nebo Jarchovský se na tohle můžou dívat jenom z velké dálky. Kromě scénáře stojí za pozornost zejména fantastický výkon Alena Liveriče, který je ve své roli válečným osudem zničeného rockera naprosto přesný a když začne procítěně zpívat četnické (srbské) písně, ztrátu otce, syna, manželky, nohou a nakonec i národní identity mu lze beze zbytku věřit a logicky pak vypadá i jeho závěrečný čin, který by v jiném filmu působil pravděpodobně velice samoúčelně. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Ten film je dílo mistra ďábla, nutí vás držet dech a nadechnou se pouze ve vyjímečném případě. Od prvního záběru jste uvnitř velmi nepříjemné atmosféry, které trvá až do posledního okamžiku. Perfektní scény z války, které podle mě a mojich představ považuji za autentické. Brilantní. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické drama o následcích občanské války, které přetrvávají i když válka už skončila. Nemůžu napsat o moc víc, abych neprozradila hlavní pointu. Válečná scéna je ve filmu jen jedna a v tichosti se prolíná od začátku do konce, kdy vyvrcholí. A díky ději se v ní vlastně zobrazí celá tragédie nejen občanské války, ale i hlavního hrdiny Ivana. Herce Alena Liverice jsem zatím nikde neviděla a zahrál tuto těžkou roli skvěle. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Začnu obligátně: „Ko to kaže, ko to laže..." Velmi kalné vody se začínají čeřit, ale co naplat, zůstalo tam ještě množství neviditelných jedovatých zplodin, které po řádném loku zabíjí; minami, revolvery, polštáři. Ale především tím, co sotva dají do pořádku i doktoři. Ke hře, scénáři (a nakonec i hudbě) Mate Matišiče se dá ještě sotva něco dodat... V závěru jse měl tušení, které se upevnilo po „Ko to kaže, ko to laže..." Dokonce jsem předpokládal i jak. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Povedene drama o jedne rodine, ktera zije kdesi v Chorvatsku po obcanske valce. Slusne vypointovane, vyborny Liveric, spousta zajimavych scen a naprosto dokonaly zvuk. Zpusob, jakym je pribeh odvypraveny asi nezaujme divacke masy, ale nerad bych tim nekoho odradil, stoji za to videt. ()

capák 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení letošních Varů. Neotřelý a strhující příběh, který v závěru skvěle graduje a směřuje k pochopitelnému a přesto nečekanému finále, je okořeněný velmi dobrým hereckým výkonem hlavního hrdiny. Jeho pohled při zpěvu srbské národní písně si budete pamatovat ještě dlouho po závěrečných titulkách. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Velmi působivě natočený film. Takový, který divák sleduje od začátku do konce se zatajeným dechem. Pokud by tvůrci reflektovali srbo-chorvatskou válku o trochu poctivěji, zasloužil by si i plný počet hvězd. Stejně, jako v několika dalších chorvatských filmech,vracejících se ke konfliktu z první půle 90. let, je i zde použit účelově zjednodušující pohled, mající světu představit Srby v tom nejhorším světle... ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Výborný scenár, excentný Alen Liveric. Trochu mi chýba aby to bolo vyrovnané drancovanie Srbov Ustašovcami. Tí neboli o nič lepší ako Četnici a nezaostali za nimi. Srbi ratovali tri puta (boli vo vojne 3x) 1912 Turci,1913 Bulhari, 1914 Švabe. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Výborný príbeh. Vyrušuje ma ten technický outfit. Ako keby to robili na kolene. Etuda s prostitútkou. Jak sa na seba zubili. To čo malo byť? Majstrovské dielo??? Severské filmy možno nie sú príbehovo také autentické, ale mám to rád pekne učesané. Balkánci to tak asi chcú. ()

Thimpu 

všechny recenze uživatele

„Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala. Nije mala, nije mala, triput ratovala…“ Tak tuhle písničku jsem si v duchu zpíval i několik dní poté, co jsem film shlédl. Alen Liverič jako válečný veterán Ivan, co neví, co s životem, má rozpadlé manželství a jako bývalý rocker si už jenom brouká onu hrůznou písničku. A nemá jí problém zpívat před policií nebo před společností high-society. Svojí roli zahrál opravdu výborně. I svou chůzi po svých „nohách“ mě přesvědčil, jako by nohy opravdu odjakživa neměl. Hodně mě rovněž dostala ta scéna, kde Ivan bojuje ve válce a je donucen jít na ono pole na téměř jistou smrt mezi miny a bomby. Tyhle válečné scény mě vždycky hodně dostanou. Jeho otec Izidor také nebyla jenom postava do počtu, stínila mi situaci, jak asi vypadala tehdy na Balkáně taková volební kampaň a co všechno pro ní člověk musel udělat, aby se dostal do parlamentu. Konec je hondě zdrcující, ale dost možná očekávatelný a pro Ivana možná ten nejlepší. Rozhodně bych se nikdy nechtěl ocitnout ani na minutu v jeho kůži. ()

Reklama

Reklama