Reklama

Reklama

Sice nebyli v první linii, ale osud války závisel na nich. Gregory Peck v hlavní roli amerického filmu. Válečný film Přímo nad hlavou (1949) vznikl podle stejnojmenného románu, jehož autoři Beirne Lay Jr. a Sy Bartlett vycházeli z vlastních zážitků. Společnost 20th Century Fox zakoupila práva na knihu v říjnu 1947, tedy ještě před jejím vydáním, a režií pověřila svého kmenového tvůrce Henryho Kinga. Snímek líčí osudy amerických letců v Británii, kteří se zúčastňovali pravidelných denních náletů na Německo. Na podzim 1942 to byli jediní Američané bojující v Evropě. Hlavní úlohu jejich nového velitele generála Savage vytvořil Gregory Peck, známější spíš jako představitel romantických hrdinů (viz např. pozdější Prázdniny v Římě). Film byl původně naplánován jako barevný, ale nakonec se natáčel na černobílý materiál, především kvůli začlenění dokumentárních pasáží. Vůbec poprvé byly v hraném americkém filmu využity záběry bojových akcí pořízené německou Luftwaffe. Mimořádně zdařile je v něm zobrazen každodenní život letecké základny během války, stres posádek bombardérů B-52, trávících značnou část svých dnů v přímém ohrožení života, i jejich velitelů pod tíhou někdy až nesnesitelné zodpovědnosti. Poprvé se tak na plátně objevily důsledky psychologických vlivů na vojáky ve válečné situaci. Zajímavý je také fakt, že byl později využíván obchodními firmami (např. Coca-Cola) při kurzech výchovy vedoucích pracovníků. Film získal dva Oscary, za vedlejší herecký výkon Deana Jaggera (zástupce velitele major Stovall, který je také vypravěčem příběhu) a za práci zvukařů. Nominaci měl za hlavní úlohu Gregory Peck, pro něhož se určitou kompenzací stala neméně prestižní Cena newyorských filmových kritiků, a film jako takový. Na motivy snímku vznikl s časovým odstupem stejnojmenný TV seriál (1964–67). (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Netuctová věc, která je tak trochu z jiného soudku. Režisér přesunul letecké bitvy na vedlejší kolej a líčí primárně jednotlivé osudy postav a jejich důsledky z psychického nátlaku. Jedním z nosných pilířů je pochopitelně legendární Gregory Peck, který zde ztvárnil patrně nejpřísnější roli ve své kariéře. Skvěle jsou vyobrazeny formality mezi vysoce postavenými veliteli a každodenní život v táboře. Příliš velké ódy pět však nemohu díky několika hluchým místům. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck v roli přísného a neústupného generála byl skvělý, zpočátku neměl ve všem mé sympatie, ale později jsem si jeho postavu oblíbil. Přímo nad hlavou je velmi dobrý válečný film, kterému k 5. hvězdičce moc nechybí. Stojí zejména na vynikajícím hereckém výkonu Pecka, autentických záběrech a vztahu mužstva ke svému starému a via facti novému veliteli. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Nikdo z nás živých si nedokáže představit psychické vypětí mladých pilotů a pozemního personálu i starších velitelů za 2 svět války, ani bych to zažít nechtěl. Proto skládám hold živým i mrtvým z války. Letecké souboje nebyly tak důležité, ale čekání na návrat letadel bylo drásající. A to byl rok 1942 , v 1944 Ike velel milionu vojáků při invazi a hned 1 den na 10 000 vojáků bylo zabitých , raněných nebo nezvěstných . To taky musel být tvrdý chlap. Děkuji všem , že jsem tento film mohl vidět až mi naskakovala husí kůže a to jsem seděl v teple u PC . Tak si ten film užijte :-) perfektní dialogy a skvělý dabing deda 17.2.2019:-) Charisma má jen málo kdo, Gregory je prostě Pecka nc:-) i po 70 letech skvělý film 15.4.2019 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět jeden film, který mě moc nechytl. Řemeslná kvalita je samozřejmě super, stejně jako určitý náhled na to, jak to měli piloti za druhé světové války těžké. Jenže s tím filmem mám dva problémy. První se týká příběhu - k zdecimované, smolařské a demoralizované jednotce přichází velet mladý generál, který se chová většinu filmu jako absolutní kokot. Žádné slitování, žádné výhody, tlak na výsledky, přísné tresty, zkrátka klasický ředitel v českém korporátu. Když mu na mužích začne záležet, zhroutí se. A protože Peck byl vynikající herec, o to více jsem postavu nesnášel. Druhý problém - celý film se o letech jen kecá. První válečná scéna přijde po hodině a třičtvrtě a je víceméně stvořena z dokumentárních záběrů. A takový válečný film mě zkrátka nebaví. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ničenie nemeckej výrobnej a logistickej základne malo pre vedenie a výsledok II. svetovej vojny mimoriadny význam. Túto ťažkú úlohu plnili posádky diaľkových bombardérov dislokované v Veľkej Británii. O ich živote na základni, o bojových akciách a o zničujúcom vplyve takéhoto spôsobu života na ich psychiku rozpráva film Twelve O´Clock High. Gregory Peck si v ňom strihol úlohu náročného generála Savagea, dobre sú vystihnuté aj ostatné postavy. Ale určite najcennejšie na filme sú kombinované hrané a dokumentárne zábery z leteckých súbojov. Pre fanúšikov vojnového letectva a histórie veľmi prínosný snímok. Ja som sa celkom rád naň pozrel. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (15)

  • Jeden z prvních hollywoodských filmů, který se zabývá psychologickým dopadem války na vojáka. (Kulmon)
  • Tretí najlepšie zarábajúci film spoločnosti 20th Century-Fox z roku 1949. (westerns)

Reklama

Reklama