Reklama

Reklama

Široce otevřené oči

  • Izrael Einaym pkuhot (více)
Trailer
Izrael / Německo / Francie, 2009, 91 min

Obsahy(1)

Jeruzalém, semknutá komunita přísně ortodoxních Židů. Aaron má prosperující košer řeznictví a spokojené manželství s Rivkou, s níž má čtyři děti. Sám na všechno nestačí, a tak si na dveře svého krámku vyvěsí ceduli, že hledá pomocníka. Zakrátko na prahu stojí pohledný student Ezri, jenž má o práci zájem, ačkoli řezničině vůbec nerozumí. Ezri je snad až příliš krásný a příliš jemný pro tento svět přísných pravidel, která Aaron, zcela propadnuvší mladíkovu kouzlu, jednoho dne nenávratně poruší a bezhlavě se zamiluje... Režisér filmu říká, že hlavní tragédií tohoto příběhu, který sice není napsán podle skutečné události, ale mohl se stát kdykoli a kdekoli, je fakt, že věřící nepovažují homosexualitu za zločin – je to prostě něco, co neexistuje. „Jak se můžete vyrovnat s něčím, o čem je psáno, že to prostě není? V talmudu stojí, že synové Izraele ani nemohou upadnout v podezření, že by něco takového dělali... Název filmu odkazuje k očím komunity, která nás sleduje na každém kroku, k očím Boha, ale nejen to. Pro mne je to film spíše o vyrovnání s vírou, s vlastním bytím.“ [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Queer film, co není košér metrosexuálně-reklamním stylem současného západu. Naopak, je to plné potu, syrového masa a semknutosti. Bez velkých gest, velkých slov a přepálených emocí. Výkon očí Zohara Strausse je bezmála geniální. Haim Tabakman natočil film, který je zajímavou sondou do ortodoxní židovské komunity a ještě zajímavějším "podpovrchovým" dramatem. Označit to jako "film o ničem" může jen člověk, který nedohlédne pod hladinu mikve. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Prostředí ultraortodoxních židovských komunit je jistě pro nejednoho diváka dosti exotické a přiznám se, že u mne tedy dojem z pohledu na napříliš často viděnou tvář Izraele převážil nad dojmem ze samotného tématu. Divákovi zvědavému na každodenní starosti charedimů bych ale spíše odkázal na nějakou knihu nebo dokument, protože ve filmu Haima Tabakmana jsou všechny ty oprýskané uličky, pejzy, jarmulky a diskuze o Talmudu jen kulisou, v níž se odehrává niterné drama mezi konzervativními náboženskými pravidly a lidskou živočisností a vášní. Drama, které není vyprávěno skrze slova, nebo nějaký konkrétní příběh, ale skrze řeč obrazů, metafor a především tváří obou hlavních hrdinů. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ale jasnééé.... šeci sú buzíci v tom Jeruzaléme! Aj Ježiš mal okolo seba partiu 12 prihrievačov !! Ale okrem toho, je to ten film, pri ktorom vám statočne pumpuje arteria carotis a nožík vo vrecku sa otvára. Inými slovami, budete mať chuť zabíjať ! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Aaron žije svůj stereotypní život ortodoxního žida a uvnitř se cítí mrtvý, avšak to vše se změní s příchodem Ezriho. Aaronův život nabírá dech a on se ocitá jako ve snu. Ale vždy přijde den, kdy se každý musí probudit. Poutavě natočený film se sympatickou hlavní hereckou dvojicí, který čerpá z celkem neokoukaného námětu. Jak lze čelit něčemu, co vlastně neexistuje (resp. nemá existovat). Zkrátka milé izraelské překvapení v podobě romantického dramatu, ve kterém se střetává láska, náboženství, víra a přesvědčení. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů na MFF KV 2009, které jsem viděl. --- Mé hodnocení: 73%. --- Viděno: (11.07.2009 - 44. MFF KV/Kino Čas). ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Zajímavý malý snímek, který je sondou do života ortodoxních židů. Režisér zde zpracovává velmi ošemetné téma ještě ošemetnějším způsobem a daří se mu to... tak napůl. Vizuální stránka je podmanivá, úžasným způsobem zachycuje Jeruzalém, zvláštní ne-hudba podtrhuje atmosféru a herci snad ani nehrají - ti své role žijí. Bohužel nemá tento film valný příběh, jen tak plyne od nikud nikam a snaží poukázat na odpor židovské (ale i celkové) společnosti vůči homosexualitě, což ovšem není zrovna něco, co bychom už stokrát jinak neviděli. Od absence příběhu se také odvíjí tempo - je velmi pomalé a jinak dramatické téma tak ztrácí na své působivosti. Je to škoda. Ovšem poseltsví, jež nese... já zkrátka nemohu alepsoň trochu neocenit. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná sonda do komunity ortodoxních židů, která ukazuje ne jen jejich zvyky, ale taky to, že všichni jsme pouze lidé a proti našim pudům a orientacím je těžké se bránit. A pokud se bránit, pak za cenu "mrtvého života". Jednoho dne totiž vstoupí do řeznictví ortodoxního žida Aarona mladý, krásný a také žid Ezri a cosi mezi nimi okamžitě vzplane. Příběh zakázaného homosexuálního vztahu kontra společnost, jejímiž členy jsou oba milenci ... něco co v jejich víře neexistuje .... A závěr? Každé zlo, které do vás vstoupí nakonec můžete smýt v Mikvě....protože Mikva je naděje pro ty, kdo se tváří v tvář setkal se "smrtí živého", Mikva je minulost, přítomnost i budoucnost.... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

film o střetu ortodoxního náboženství s lidskou přirozeností. Snaží se minimalistickými prostředky zobrazit silné emoce, které v sobě člověk tlumí, aby mohl zapadnout do komunity a pak ten neuchopitelný výbuch, když se ukáže někdo, s kterým je může sdílet. Při prvním shlédnutí jsem měl z filmu silnější zážitek než teď, ale přesto to na lepší 3* je. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že to byl příběh o vášni. O vášni a nevěře, jako takové, nemusí to být zrovna homosexuální(vedlejší dějová linka románku nesezdaného páru, který byl také pod "palbou" očí ostatních). Kdo nepřijme zákony silně radikálního náboženství, nebo hnutí,ve kterém má svůj domov, musí počítat s vyhoštěním. Tak to prostě je. Věděl to také Aaron. Měl dvě volby, odejít s rodinou ze svého společenství, to znamená vzdát se své víry, svého přesvědčení ve kterém byl vychován a tak také vychovával se svou ženou i své děti, nebo......Víc* než 3 dát nemohu, zas až tak mne to nezasáhlo. Challenge tour 2015. ()

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Film s naprosto brilantní kamerou a s maximálně věrohodným zachycením atmosféry Jerusaléma, přebil i pro mne nazajímavou zápletku. Vizuálně hodně silné dílo... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od snímku čekala víc...Víc dějového zvratu a procítění dané situace. Nedokážu popsat, co přímo mi v tomto filmu chybělo, ale spíše si myslím, že to bylo danou mentalitou a prostředím, v kterém se to nacházelo (tím mám na mysli přímo židovskou víru), jelikož je to pro mě téma, na které mám jiné názory, než se tam pronášeli a prosazovali. V daném prostředí se nepohybuji a tudíž nevím, zdali to opravdu takto při těchto problémech židé řeší, ale každopádně to bylo předvedeno dobrým způsobem... ()

Reklama

Reklama