Reklama

Reklama

Tenkrát v provincii

(festivalový název)
  • Rusko Odnazhdy v provintsii (více)

Obsahy(1)

Televizní celebrita Nasťa hledá po konfliktu s otcem-generálem azyl u sestry Věry. I ji svého času otec vypudil z domova a jejího pohledného, ale plebejského Kolju poslal do Čečenska. Manželé s děckem živoří na dělnické ubytovně. Kolja mívá po válečném zranění ošklivé záchvaty, dráždí ho přítomnost pěstěné Nasti. Situace připomíná Williamsovu hru Tramvaj do stanice Touha… Děj ovšem zalidňují typičtí obyvatelé zdevastovaného vnitrozemí. Rozrůstá se tu komunita migrantů ze Střední Asie, jediným povyražením místní mládeže je vodka a nevybíravý sex. Drama Nastina útěku z Moskvy se vytrácí v podrobném záznamu její konfrontace s údělem sestry a s drastickými poměry provinční existence, v níž zoufale hledá záchytný bod. Neurvalé mravy a vztahy se staly přirozenou formou boje o přežití bezútěšné a beznadějné reality, z níž není úniku. Zákeřnější než materiální bída je však totální citová otrlost, schopná jakéhokoli podrazu a zrady. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

Velice silný filmový zážitek o životě skupiny ruských mladých lidí a jejich převážně psychických problémech. Jeden z nejlepších v Karlových Varech. A k plochosti charakterů postav: Charismatický kubánec, který se nakonec projeví jako psychopat s mateřským komplexem; cholerický manžel s mozkovým nádorem, který nedokáže ovládat svou agresi; pohledná manželka, která až chorobně brání manžela, jež ji bije; krásná bývalá herečka, která ztroskotala v mladém věku a vlastně neví, co dál s životem; postarší policistka, která bojuje s konfliktem mezi ochranou kamarádů a růstem kariéry. Na jednu stranu notorici, kteří týrají místního blázna, ale kteří se o něj zároveň starají, existence bez životního cíle, které přežívají. A v kontrastu k tomu jdou do rvačky se skupinou skinů, aby ochránili svého muslimského kamaráda. O plochosti charakterů nemůže být řeči. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

A další....letošní filmy, které jsem měla možnost v KV shlédnout , ač vždy jiný příběh, měli společného jmenovatele a tím byla neláska. Tenkrát v provincii je filmem o jedné komunitě, žijící kousek od Moskvy, kde panují nezdravé vztahy, různé závislosti tu žijí svými bouřlivými životy a cit se vypařil nejspíš s první vypitou lahví vodky. Myslím, že tento problém není jen ruský. I u nás by jsme asi nemuseli chodit daleko a troufám si tvrdit, že jiné země se potýkají s tímtéž. Nejlépe a nejdříve je vždy vidět odraz společnosti, kde pokulhávají morální zásady, na sociálně slabších vrstvách. Škoda jen, že autorka film poměrně překombinovala, zahltila zbytečnostmi a tím dosáhla trochu nevyrovnanosti celého snímku. S propracovaností postav jsem rovněž neměla problém, ale co upoutalo mou pozornost a netuším ten správný záměr, že herci byli samí opravdu krásní lidé. Chtěla autorka zjemnit dost depresivní snímek, či chtěla poukázat, že se to děje skutečně každému i těm ke kterým byla matka příroda nějakým působem štědrá....tímto nechci škatulkovat, že nehezcí lidé žijí špatný život, ale tady ta krása byla skoro až extrémní....Tenkrát v provincii hodnotím velmi pozitivními třemi hvězdami. A jeho vyznění? Asi by se dalo dlouze polemizivat. Na jednu stranu mi závěr přišel naprosto bezvvýchodný, ovšem z jiného úhlu pohledu by se dalo říci, že i s jistou jiskrou naděje....přesto jsem odcházela s pěkně těžkým kamenem v žaludku. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 - Nebyl to špatný film, ale bohužel sem se příšerně nudil proto jen - 40% ()

merissa 

všechny recenze uživatele

Vodka, sex, bití, zdevastované domy a tak dál - to vše ve filmu je. Není v něm ale nic dalšího, kvůli čemu by se na tenhle film dalo koukat. Psychologicky naprosto ploché postavy, místy až divadelně karikující (policistka), kulisy okoukané ze sociálních dramat, ke kterým zřejmě režisérka tíhne, žánrová nevyhraněnost. Tady už ani ten alkohol nepomohl. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama