Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý rytíř Lagardere je nalezenec. Ujali se ho dva strýčkové Cocardasse a Passepoil a naučili ho nejen mnoha kejklířským kouskům a tomu, jak se o sebe postarat, ale především ho naučili skvěle šermovat. Díky svému umění se Lagardere seznámí s vévodou de Nevers a stanou se z nich přátelé na život a na smrt. Když Nevers pozná, že Lagardere má nejen ruku, ale i srdce pravého rytíře, povýší Lagardera do šlechtického stavu. Oba cestují na svatbu do Caylus, kde se má Philippe de Nevers oženit s krásnou Blanche, která mu ale již stačila porodit potomka. Nevers má tedy dědice, který se tak stal nepřítelem číslo jedna pro jeho bratrance Gonzagua, jehož lehkomyslný Philippe pověřil správou svého majetku. Gonzague tak celá léta spřádá plány a vymýšlí intriky, jak by se celého jmění Neversů zmocnil. Neštítí se ničeho, ze svatby se stane masakr a vlastní rukou zabije Gonzague vévodu de Nevers. Lagardere stačí zachránit dcerku vévody Auroru a uprchnout. To vše se stalo v roce 1699... a o šestnáct let později, konečně přichází čas, kdy může Lagardere pomstít přítele a získat zpátky svou čest... Ale to už je příběh, který všichni znají, ale na který se vždy znovu a znovu se zatajeným dechem podívají... Novou verzi románu Paula Févala Hrbáč natočil s úspěchem známý režisér Philippe de Broca. Jeho Hrbáč není zdaleka jen romantickým příběhem, nýbrž je velkolepou podívanou: boj dobra a zla je zasazen do nádherných exteriérů, šermířských soubojů a je zahrán jedinečnými francouzskými herci. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Či je Lagardére rovnako populárny ako Christo je na polemiku. Peknú, pretože víťazia obaja, a ja, pohrúžený do ozaj výborne napísanému príbehu, nemôžem minúť akékoľvek spracovanie. Vedomosť o tomto snímku som nemal, no upútavka na ČT2 zapôsobila a utekal som domov, aby som stihol perfektného Auetila, šialeného Pereza a pre mňa skvelého bezokého. V podstate len záporák pôsobí ako s fantasy, je však na niektorých miestach správne, ba až čudne šibnutý, chorý, úlisný, úchylný, zákerný. Skladbu Hrbáča možno postaviť iba na troch elementoch. Herci prepožičiavajúci charakter postavám (skvelá francúzska prehliadka), šerm a súboje a udržanie dobrodružnosti príbehu. Nešlo o orgastické vyvrcholenia, avšak všetko sedelo v príjemne pozerateľnom štýle, takmer vždy okorenené skvelou choreografiou súbojov. Excelentné bolo zasadenie časti vysoko do hôr. Sneh pôsobí až radostne, infantilne. Istý De Broca mi v konečnom dôsledku naservíroval poctivú francúzsku kinematografiu, ktorá nikde netlačí, ale úctyhodne pokojne kráča k potešeniu diváka. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Hmmm ... snaha o inovaci je patrná a vítaná, nicméně vlastní zpracování je poněkud laxní, převážně popisné, dosti laciné - a nepříliš důvtipné. Přitom úvod je vcelku slibný, i když - na druhou stranu - Lagardere (tentokrát nalezenec beze jména Henry - i bez šlechtického původu) VŮBEC nevypadá jako MLADÍK ... ani jednu jedinou sekundu. To vévoda Filip de Nevers je na tom o poznání líp, bohužel mu to není nic platné, neboť je mu souzeno nechat se v duchu předlohy záhy zákeřně zapíchnout. Nicméně větší problémy (nejen filmařům) nastávají, když jeho dcerka Aurora pod ochrannými Lagarderovými křídly vyroste. Zdá se, že její náhradní otec je trestuhodně nezodpovědný - že celá jeho výchova spočívá pouze ve výuce čtení, přičemž ani na tomto poli nedosáhne kdovíjakých výsledků ... což je patrno z malé ukázky. Jakoby si osvojil lehkomyslnou povahu komediantů ... jedněch, kteří ho vychovali - a druhých, k nimž se i s Aurorou přidal. Jinak si nedovedu vysvětlit, že své dospívající schovance nevštípí ani za mák dívčího studu či jen prosté opatrnosti. Navíc je mu šumafuk, když je spolu se svým druhem z dětství zničehonic a narychlo pozvána jakýmsi neznámým panstvem do paláce někde v Paříži. Vždyť je jí ŠESTNÁCT, proboha !!! Je až tak hloupý on - nebo spíš scénáristé a režisér ? Ani jeho plán ohledně navrácení Aurory do náruče matky a vykonání přislíbené pomsty není nijak zvlášť promyšlený, jde spíš o výsledek náhodných událostí - vždyť se nikdy předtím ani nepokusil zjistit, jestli vévodkyně de Nevers zůstala naživu ! Notně usmolené 3* P.S.: Musím přiznat, že ani Jean Marais ve filmu "Hrbáč" z roku 1959 už nebyl nejmladší, jenomže ON byl zromantizovaný dobový prototyp hrdiny bez bázně a hany, který snad každou svou postavu z tehdejších klasických romanticko-dobrodružných příběhů vystřihl bez oka mrknutí s nezaměnitelnou grácií, takže jakákoli nemístná poznámka o jeho věku by byla mimo mísu. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem nikdy moc nepochopila, co bývá pohnutkou točit remake něčeho, co je již jednou kvalitně filmově zpracováno - v tomto případě klasika s Maraisem. Výsledek zde sice není úplně špatný a tvůrci se vysloveně nemají za co stydět - kouzla a kvalit té původní verze z roku 1959 to ale bohužel nedosahuje. Průměrná televizní podívaná. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu nadovšetko zbožňujem, a preto ma mrzí, že doteraz ešte nikto nebol schopný natočiť zodpovedajúce filmové spracovanie. Táto verzia sa veru vôbec nevydarila, predovšetkým som sa nemohla zmieriť s hlavným hrdinom. Čo aký je Daniel Auteuil dobrý herec, do tejto role sa nehodil (s ohľadom na knižnú predlohu). Bol príliš starý, príliš malý a príliš komický. Jediné, čo musím pochváliť je výber Vincenta Pereza, ktorý bol skutočne skvelý Nevers. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický film, který si ani na víc nehraje. Celej příběh je dost jednoduše poskládanej a herecký výkony jsou spíš průměrný a ani herecký obsazení mě moc nepotěšilo, protože až na vincenta Pereze, tady skoro nikoho neznám a když tak jen z doslechu a i když vim, že by to měli být kvalitní herci, tak mě teda moc nepřesvědčili a spíš to vypadlo na nějaký průměrný francouzský herce, ale zase na druhou stranu to nijak neurazí a ty dvě hodiny se u toho daj strávit celkem slušně ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • De Brocův snímek je již šestým filmovým zpracováním historického románu Paula Févala. (Olík)

Reklama

Reklama