Reklama

Reklama

The End of the Line

  • Slovensko Koniec potravinového reťazca (festivalový název)
Trailer
Velká Británie, 2009, 83 min

Režie:

Rupert Murray

Hrají:

Mélanie Laurent, Ted Danson (vypravěč), Boris Worm

Obsahy(1)

O kousku ryby na talíři víme zpravidla jen to, že je zdravá pro náš organismus. Chybí nám však další informace, které bychom měli chtít znát. Odkud ta ryba pochází, jak byla ulovena a zda její druh není ohrožen," říká britský novinář Charles Clover, autor knihy The End of the Line. Režisér Rupert Murray se jí inspiroval při natáčení svého dokumentu o globalizaci rybolovu. V tempu, jakým dnes rybolov na celém světě probíhá, totiž není možné, aby příroda obnovovala své zdroje. Snímek ukazuje hlavní problémy spojené s ubýváním ryb. Jedním z nich je nedodržování kvót pro lov, z čehož snímek obviňuje Čínu i některé evropské státy, dále je to neekonomický lov velkého množství ryb a důležitou roli hraje i upřednostňování některých druhů, zejména pak obřích tuňáků, vyhledávaných labužníky. Vizuálně poutavý dokument přináší několik základních rad, jak se může i jednotlivec zasadit o zachování rovnováhy fauny světových oceánů. (Jeden svět)

(více)

Recenze (15)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Další úchvatný dokument, který není tak investigativní jako The Cove, ale naprosto stejně úderný. Co povídat? Proč například tyto dokumenty nevysílá Česká televize? Proč nám nabízí krásné dokumenty plné nádherného mořského života v pestrých barvách, ze kterého máme pocit, že život v moři je hojný a nijak nerušený? Proč nám maže med kolem huby a ukazuje rozkvetlé jabloně, když 70% sadu zachvátil požár? V dokumentu někdo správně řekl: "Ve vědění je síla.". 90% Čechů ani netuší, že nějaké druhy v oceánech jsou na pokraji vyhynutí. Základním faktorem změny jsou vždy lidé. Pokud lidé, kteří nejsou životně závislí na rybě, změní svoje chuťové návyky, pokud lidé vyjdou do ulic, pak se může něco změnit. Pokud se o tom jenom budou točit dokumenty, vládám a rybářským společnostem to bude nadále u prdele. 90% ()

whack 

všechny recenze uživatele

Každý deň je zabitých 6,6 miliárd rýb a morských mäkkýšov a 247 miliónov väčších morských zvierat pre mäso (celosvetovo). Tento dokument ukazuje tragické následky nášho šialeného konzumu a neekonomického anti-ekologického rybárčenia. Keď vyžeriete všetky ryby z oceánov, mäsožravci, čo potom budete jesť? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze světových moří už zmizelo zhruba 90% velkých ryb (někteří odborníci tvrdí, že jde „jenom“ o 70%). Pokud se k mořím nezačneme okamžitě chovat lépe, bude z nich poslední ryba vylovena zhruba kolem roku 2048. Zdají se vám takováto tvrzení přehnaná? Pak doporučuji buď si někde sehnat tenhle dokument nebo stejnojmennou knihu Charlese Clovera, podle které byl natočen. Narozdíl od mnoha ekologicky zaměřených filmů tenhle nevidí situaci jen černě, ale říká, co už se s tímto problémem začíná dělat a jak mohou i jednotlivci přispět k tomu, že se to nebude zhoršovat. Zatím luxusní restaurace mají stále na jídelníčku ohrožené druhy ryb a vědci prokázali přímou souvislost mezi úbytkem rybího trusu v mořích a globálním oteplováním. Natočeno zcela profesionálně a velmi dobře (rozhodně nejde o žádnou přehlídku mluvících hlav). ()

grenforet 

všechny recenze uživatele

Obrazový materiál lahodil očiam, to je naša planéta plna krásneho prostredia. Tento dokument mi ukázal aká je naša planéta krehká. Dokument sa nám snaží laicky vysvetliť ako ničíme planétu priemyselným rybolovom. Asi každý po zhliadnutí dokumentu zisti že moc sa nerobí preto aby moria a oceány boli zásobárňou jedla a kras prírody. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No jo, chudáčci rybičkové... Pro průměrného Čecha, který zblajzne za rok sem tam toho kapra a tuňáka v těstovinách asi ne až tak moc relevantní poselství... Dojde na strašidelné "hokejkové grafy" (znáte je, ty co používal třeba Gore v Nepříjemné pravdě), impresivní čísla a statistiky. A taky vám dramaticky všichni budou vysvětlovat, že ty ryby se sami nerozmnoží... Možná více k podobnému tématu říká Leviathan, možná ropný Collapse, ale já už mám těchto burcujících agitek dost. 65 % ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Smutné. Na dokument jsem se podíval pod dojmy z dovolené na Zakynthosu. Minimum rybářských lodí, rybu v tavernách jen tak nedostanete a tak jsem se ptal proč? Dostalo se mi odpovědi, že tam prostě už ryby skoro nejsou... ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

No tak ještě že Jamie Oliver přestal ve svém tv pořadu dělat recepty z tunáka.Oceány sou hned v cajku (toto mě vyloženě rozesmálo).Jinak rovnou říkám,že mi už příjde nechutné jak si pořád někdo vymýšlí různé apokalypsy.Ozonová díra (po tom už ani pes neštěkne),ptačí a prasečí chřipka (ale prosim vás) a oblíbený bubák globální oteplování (moc hezky si na tom skrachovalý politik postavil kariéru).Hypotéza ukazující,že za 50 let nebude co lovit mi příjde jako předpověd počasí půl roku dopředu.Jako když v zimě slyším,že v létě budou tropická vedra a pak je vedro 14 dnů a zbytek léta chčije.Na tomhle by sice mohlo něco být,ale stejně se pokladní v Tescu nebudu ptát odkud je ten tunák v plechovce ulovený a jestli legálně.Každopádně tenhle dokument je spíš pro jiné země.My jako Češi se na tomhle nijak výrazně nepodílíme,řekl bych (myslím samozřejmě spotřebu ryb;-).http://www.youtube.com/watch?v=P8tfuBIutLI ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Dokument, který skvěle trefil hřebíček na hlavičku. Je mi z toho poněkud blivno. Tak se ptám sama sebe, jak je možné, že tak hloupý druh jako je člověk mohl dorůst tak hrůzně gigantických čísel přemnožení. Jelikož naše vlastní blbost je vskutku nezměrná a v živočišné říši bezprecedentní! ()

merlinovic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, leč několik věcí mu musím vytknout. Ze začátku krvavé záběry a speciálně záběry na krev působí dojmem laciného ekologického počinu, nicméně nakonec to naštěstí bylo něco víc. První polovina flmu je pořád dokola ukazování pár stejných grafů.... Naopak "orání" mořského dna by si zasloužilo daleko větší prostor, nebyl tam snad žádný záběr zdevastovaných korálů atd. Dál mi dost vadili narážky na globální oteplování ve stínu faktu zpráv o falšování údájů, o rušení měřících stanich v chladnějších oblastech atd. Na druhou stranu je v závěru nabídnuto řešení, které zřejmě u nás moc praktikovat nejde protože u nás se moc ryb nejí a v podstatě tu moc na výběr není. Celkově ho hodnotím pozitivně i když lehce pochybuju o jeho uplné objektivitě... ()

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Moje přirozená míra důvěry ve špatné věci mi docela ladně dovolila přijmout skoro děsivé prognózy ohledně tématu vybíjených mořských pochutin, i když je otázka nakolik se dá v tomto případě mluvit o nějaké objektivitě. Je to spíš takový aktivizační dokument a u latentních grínpísáků může vést k trvalejším psychickým poruchám ;-) Obdivuji lidi (ehm, autory), kteří se pustí do tak Donkichotského úkolu, jako snažit se tohle někomu vysvětlit, protože stejně všichni víme jak to dopadne. Proto mě trochu překvapilo na konci nabízené řešení, i když zas trochu pozitivních a jednoduchých řešení občas bodne...Zase to rozvíjí uvažování o moci koncového zákazníka, což je zajímavé téma. PS. Tak jsem byl zkontrolovat toho nasekaného tuňáka (sic!), který je v lednici a moc sem toho teda nezjistil, což vlastně není ani překvapení, tak se s kozlem(84) příště teda v Tescu poptáme :-D ()

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Autorům se povedlo varovat i motivovat. Přestože dokument vypráví o světové ekologické katastrofě, jeho závěr je překvapivě optimistický. Hvězdička navíc za působivou hudbu a kameru (pohádkový podmořský svět ostře kontrastuje s krutou realitou rybolovu). ()

Hadascz 

všechny recenze uživatele

O úbytku ryb v oceánech, o tom jak za 40 let dojdou ryby a co je potřeba dělat..Dokument zaujme poselstvím, o statistických jednotkách nemluvím, ale je jasný, že moře je čím dál víc prázdnější. Nabízí možnosti řešení a jako nejvíc reálný mi přišli ty rezervace, protože pokud by stály stejně jako ty rybí farmy tak i snad by bylo víc pracovních příležitostí. Každopádně pokud se nic nezmění, tak brzo budeme znát ryby jen z dokumentů od BBC. A to by byla velká škoda. Chce to změnu, slovo o tom budu šířit. I malá jednotka mlže změnit svět. ()

setina 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument pro diváky, kteří se zajímají o dokumenty z oblasti vody a vodních živočichů. Konkrétně jde o věc o které se už několik let v dokumentech takového typu mluví. Tento dokument je samozřejmě, také s hezkými záběry mořské fauny, ale také s nehezkými záběry rybářských lodí, které se snaží vylovit všechny mořské živočichy. Celý dokument od začátku mapuje příčiny které způsobili rapidně klesající množství mořských ryb. A vysvětluje a nakonec i radí jak zamezit obrovský každodenní úbytek vodních živočichů. Jestli to takhle půjde dál tak v moři zbudou jenom medůzi a plankton. (Tak si říkám, že sladkovodní ryby jsou přeci také jedlé, tak proč to nezkusit místo rybího salátu!) ()

Lvegas 

všechny recenze uživatele

Velmi výchovné, věřím, že se lidé zamyslí a společně zastavíme tento děsivě vyhlížející trend...:( ()

Reklama

Reklama