Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (402)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Americký remake úspěšného německého snímku, o partě několika odlišných lidí, kteří se zúčastní experimentu, kdy se z poloviny stanou bachaři a z druhé jejich vězni. A jak už to tak bývá, vše se zvrtne. V mých očích stejně kvalitní, jako německý originál, jen s lepšími herci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu nízke hodnotenie. Áno, viem, nie je to originál, ale preto nemusíme umelo znižovať kvalitu. Podľa mňa kruťas Forest Whitaker podal fantastický výkon a v ničom nezaostáva ani Adrien Brody. Určite to neni odvar, naopak bol som vtiahnutý do deja s dostatočným prívalom emotívneho vypätia najmä pri Forestových despotických prejavoch. Nemám dôvod znížiť hodnotenie ani o jednu hviezdu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už úvodné sekvencie zo sveta zvierat a ľudí naznačujú o čo pôjde a že sa jedná o myšlienku nanajvýš aktuálnu a dôležitú, o tom niet pochýb. Potom hodinu a pol sledujeme ako sa známa pravda potvrdzuje, kým nepríde k logickému koncu. Neskúsený režisér skĺzava po povrchu a vôbec sa nesnaží o niečo viac. Našťastie Forest Whitaker vzal opraty do rúk a je jediným, ktorý z tohto projektu vyčnieva. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Kvôli tomuto experimentu škoda vlasov, Pianista. Ešteže si sa dostal do Indie, kde môžeš v bielej čapici súložiť so svojim guru. Odkaz autorom: divák sa nemá podceňovať. Čo nejaký psychologický profil, čo ten bývalý väzeň, čo ten diabetik ??? ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Skutočná podstata človeka sa ukáže vtedy ak mu dáte kompetencie. Pocit moci preválcuje aj svedomie. Spoločnosť založená na mocných a tých čo sa podrobia je odsúdená k zániku. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

výborná podívaná, které hodně přidává to, že je podle skutečné události.. a drobné odchylky od toho, jak to tehdá přesně bylo, jsou tu spíše ku prospěchu :) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Oproti nemeckemu originalu mi tento remake pripadal prilis strojeny a ani raz behom celeho filmu som nebol napäty z toho co bude nasledovat dalej, pretoze som sa o postavy vobec nebal. Civilnost originalu a prirodzene posobiaci, uveritelny prerod postav tomuto filmu uplne chybal. Prerod postav v tomto filme bol prilis skokovy. Posobilo to na mna akokeby niekolko dolezitych scen skoncilo na podlahe strizne. Vdaka tomu su herecke vykony prilis povrchne a herci prehravaju jak v nejakom beckovom akcniaku. Pri nemeckom originály som sa vdaka civilnej atmosfere v prvej tretine trochu nudil ale o to intenzivnejsie na mna posobil zvysok filmu. Remake ma putavejsie vymyslenu prvu tretinu, ale az prilis ocividne su v nej naznacene niektore linie vratane zaverecneho ponaucenia a akonahle sa malo rozbehnut peklo vo väznici, tak ma to nechalo uplne chladnym, pretoze jednotlive podzapletky nielenze vobec nefunguju, ale su aj predvidatelne. 5/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"V jistém směru bych to měl jednodušší, kdybych byl vězeň !! Jako ty !!" Opravdu dobrý snímek opírající se o skutečné události během tzv. Stanfordského vězeňského experimentu mě velmi zaujal a nakonec takřka pohltil, abych byl však nakonec díky tomu prázdnému finále zklamaný, protože příběh disponuje neoddiskutovatelným potenciálem !! Samotný průběh a vývoj experimentu je naprosto zřejmý, neděje se nic, co by inteligentní divák nepředvídal, ačkoliv po emoční stránce se mu dostává velmi výživného a šikovně gradujícího kousku, tvůrci staví zejména na hereckých výkonech tradičně skvělých Adriena Brodyho a Forresta Whitakera, který se pomalu a jistě usadil ve škatulce s názvem padouch, takže každý dlouho dopředu ví, kdo tu bude za největší svini.. Ale ten jeho přerod z ušlápnutého na první pohled milého černocha v bestii léčící si své celoživotní komplexy pomocí nově nabyté moci mu prostě sežerete bez mrknutí oka, a tak s potěšením sledujete, jak si svoji roli náramně užívá.. Upřímně řečeno mě skutečnost, že se jedná o přepracování německého originálu režiséra Olivera Hirschbiegela, nechává jako jednoho z mála naprosto klidným, a nezbývá mi, než se znovu hlasitě vysmát jednomu z nejpovrchnějších a nejpoužívanějších slovních spojení tohoto webu - zbytečný remake !! Svůj vlastní stupeň (ne)přístupnosti jinému, byť často ve výsledku totožnému, úhlu pohledu či jakémukoliv upgradu si jednoduše naměříte podle snadného postupu, když spočtete, kolikrát jste toto slovní spojení ve svých komentářích použili jako opěrné a samojediné kritérium kvality daného filmu..;) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Zavři zvířata na dlouho do klece a silní budou žrát slabé. Film o tom že lidi ( my ) jsou ( jsme ) zvířata a někdy stačí i menší podmět k naší záporné reakci. Čtrnáct dní zavřený ve vykonstruované věznici jako vězeň nebo bachař s váma asi pořádně zacloumá. Škoda že děj nebyl víc propracovaný a hlavně byl krátký. Nechci spoilerovat, ale děj netrval těch čtrnáct dní. Budete překvapeni až zjistíte, jak dlouhý byl jejich pobyt v tomto experimentu. Dokoukal jsem to, ale za pár dní na to zapomenu. Na filmu spolupracovali The city of Prague philharmonic orchestra v čele s Miriam Němcovou. Ve filmu také zazní YKK od Fluke nebo King Genius od Supersuckers. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý námět, ve kterém dojde ke spoustě zbytečných incidentů, které nejsou příliš věrohodné. Na nich je bohužel celý film postavený. Zatím co by si kdokoliv mohl myslet, že to vlastně bude taková dovolená v izolaci s několika pravidly, v některých lidech se probudí podivné šílenství, pravidla se i přes výhružku ukončení experimentu nedodržují a tak ho nestačí ani dokončit. Hlavní problém je hlavně v tom, že jednání postav nepůsobí moc přirozeně, ale spíš tak, aby vzniklo co nejvíc problémů. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Známý experiment se povedlo natočit tak napůl. Ku prospěchu filmu hraje záporná postava Whitakera a vcelku i atmosféra. Celek mi přišel nedotažený. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Experiment je film natočený na motivy slavného Standsfordského experimentu, který je jeden z nejznámějších z USA. Na tento film se dá v klidu odmaturovat. Filmaři se drželi předlohy, nejsou tu žádné zbytečné scény ani tichá místa, já jsem s filmem maximálně spokojen. Válečné zločiny nejsou díly psychopatu ani šílenců, jsou díly obyčejných lidí, kteří byli vystaveni velmi silnému tlaku okolnosti. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker se mi líbil - v civilu slaboch, kterej když dostane moc, tak dělá ze sebe machra. To bylo poprvý, co jsem si přál, aby ve filmu nepřežil. Adrien Brody zahrál solidně, nejspíš mrknu na jeho další filmy a Maggie Grace to seklo. Závěr pěkně vygradovanej. Dávám 70% ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době se ke mě dostalo výtečné psychololgické dramíčko. Přitom jsem podle relativně nízkého hodnocení nečekal, že mi to tak sedne! Výborně podaná přeměna obyčejných lidí v role, které jsou jim uměle přiřazeny. Už velice dlouho jsem nikomu tak moc nepřál, aby ve filmu dostal na držku, jak tady Forestu Whitakerovi. Skvěle zahraná role! Mám chuť pálit 5*, protože to fakt sype a atmoška je na konci hustá, jak dým ze škodárny :-) "Pořád věříš, že jsme inteligentně výš než opice?" Perfektní psycho! ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost rozporuplný film. Na jednu stranu byl celkem zajímavý tím, že se vlastně zkoumalo, jak se lidi zachovají v krajních situacích. A na stranu druhou mě moc nebavil, byl takový nezáživný. Málem jsem v průběhu vypnula. Proto u mě má právem 3 hvězdy, i když trochu slabší. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny zacatek, ktery slibuje vysinutou podivanou, nakonec naprosto nepochopitelne rychle skonci a cely dojem z filmu totalne zkazi, jakoby tvurcum bud dosly penize nebo producenti se shodli na tom, ze 96minut je az az a vice nebudou divaka trapit. Skoda, Whitaker nemel daleko k tomu, aby se stal nejslizactejsim bacharem filmoveho platna... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné, opakuji VÝBORNÉ herecké obsazení. Absolutní převrácení lidských povah a charakterů, zaviněné nepřiměřeným chováním dozorců. Ten konec mě hodně mrzí, je neskutečně odbytý, mohli si s ním dát větší práci. Film, který vám nedá jen tak spát. Mě osobně donutil i vygooglit si něco málo o zmíněném stanfordském vězeňském experimentu. Rozhodně shlédnu v nejbližší době i originál, podle kterého byl tento remake natočený. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedená psychologická sonda, která poněkud trpí docházením dechu a poněkud silnou uspěchaností. Jinak Whitaker slizouna zvládl na výbornou. ()

Reklama

Reklama