Reklama

Reklama

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 121)

POMO 

všechny recenze uživatele

"Úžasný" nápad, ktorý za pár sekúnd zhovadil vyznenie štvrtého Indyho, nafúknutý do dvoch hodín. Zo začiatku to vyzerá dobre: Craigov drsný kovboj je super, westernový svet podarený, prvý kontakt s mimozemšťanmi magický, humor a nadhľad akurátny, vizuálne efekty perfektné a í-tí-čkári podstatne lepší než krtek zo Super 8. Od scény výlezu z ohňa však dobré dojmy začnú upadať, a následná kadencia lacne klišoidných rýchlokvasených vzťahov medzi postavami a nelogických momentov v akčných scénach to všetko pochová. Scénaristi si mysleli, že čím viac sa vybláznia oni, tým viac sa bude baviť aj divák... Kovboji a indiáni amerických prérií, spojte sa v idealistickom svete proti mimozemským nacistom, ktorí vás majú za hmyz a chcú vám ukradnuť vaše zlato! - Bullshit. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha hollywoodsky zajímavých nápadů, který se dočkal realizace, leč nedočkal se valného úspěchu. Takových nenaplněných nadějí už bylo v minulosti dost a řada dalších určitě ještě čeká za dveřmi. Mohl to být kasovní trhák, ale zbyla jen průměrná filmařina s kvalitními efekty (skoro tak dobrými jako v "žánrově podobném" Máma mezi Marťany ;-) ), drsňáckým Danielem Craigem (který zde určitě nenajde Quantum of Solace), sympatickým Adamem Beachem (bohužel nedošlo na Kouřové signály) a klasickým Harrisonem Fordem (pro nějž byla až tohle asi ta Poslední křížová výprava). Největším (doufám, že) nesporným kladem filmu tak zůstává Olivia Wilde. A nemusí ani nic říkat, nikam chodit, nic hrát - stačí se na ni jen koukat. :-) Jinak musím ocenit, že si tvůrci dali pozor na doočíbijící nelogičnosti, já postřehl během dvou hodin jen cca 3-4 úlety. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Šéfe, mám pro vás scénář .. A o čem to je? .. O kovbojích, jak jezděj na koních, občas tasej kolt zavěšenej proklatě nízko a tak .. Nuda! Dopiš tam vetřelce. Spoustu vetřelců. Celou invazi. A narvi do toho i nějaký hodný, aby byl vesmír v rovnováze. Onehdá jsem ti viděl nějakej komiks v trafice u nás na rohu a parchanti nad ním mlsně slintali. Nebo to bylo nad tím péčkem vedle? Těžko říct. No to neřeš, prostě tam tu Blanku Truhlářovic dopiš, a basta! I když je škaredá .. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Čo na tom stálo 160 melónov? Kovboji a votrelci vypadajú podobne ako Jonah Hex a takú istú majú aj (ne)kvalitu. Jeden charizmatický (nie však v tomto filme) herec v hlavnej úlohe, jedna terajšia sexbomba (ale tak ako nezabrala Megan Fox, nezaberá ani Olivia Wilde), jeden hrozne napísaný scenár a ešte horšia réžia. Film je to veľmi toporný, neprekvapivý, nevtipný, bez napatia a bez naozaj dobrej scény. Celý film som si hovoril len jediné - ako to mohlo celé dobre vypadať. Ale nevypadá... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Paradoxně ti mimozemšťani, který tomu měli dodat na zajímavosti, naopak táhnou dolů celkem příjemnej western s hodně slušným castingem (kapitola sama pro sebe je nádherná Olivia Wilde). Chudáci scenáristi se snaží o rychlý tempo kumulováním akce, ale ospalej rejža, neschopnej natočit efektnější akční scénu a vůbec tomu celýmu dát nějaký grády, jim to furt kazí. Ale body za to, že to není žádná pubertální rozjívenost jako MAČETA a že Orci a Kurtzmann si odpustili i debilní infantilní humor pro posledního Pepíka Nováka a jeho retardovanou incestní famílii z Horní dolní, kterej tlačí v TRANSFORMERECH. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (23)

  • V hlavní roli se původně mohl objevit Robert Downey Jr., ale vzhledem ke svému natáčecímu rozvrhu ji musel odmítnout. (Caszidy)
  • Na filmu se poprvé začalo pracovat v roce 1997, kdy Universal společně s DreamWorks koupili práva na tehdy ještě nepublikovaný námět. (Krouťák)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

Expendables 3 – Cage, Eastwood, Ford?

14.08.2012

Jde samozřejmě především o zbožné přání producentů a tak trochu laciný způsob, jak před premiérou dvojky ještě jednou vydatně zčeřit mediální hladinu. Zkusme si z toho ale vytáhnout i relevantní… (více)

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

Oldman vs. Ford: high-tech špionáž

24.07.2012

V sobotu 21. 7. oficiálně odstartovalo natáčení thrilleru o korporátní špionáži Paranoia. Chrisův mladší brácha Liam Hemsworth (v pořádné akci se předvede díky roli v The Expendables 2) si ve filmu… (více)

Reklama

Reklama