Reklama

Reklama

Vrah s literárními ambicemi – to se hned tak nevidí. Úspěšný spisovatel Anton trpí už dlouho tvůrčí krizí. Když se stane při autogramiádě v knihkupectví svědkem profesionálně provedené nájemné vraždy, zjistí, že vrah si u něj těsně před svým činem nechal podepsat výtisk románu. Na policii se dozví, že se jedná o postrach podsvětí, zdánlivě nesmrtelného chladnokrevného zabijáka přezdívaného Přízrak. K Antonovu překvapení jej vrah vzápětí sám osloví – chce mu nabídnout svůj životní příběh jako námět na knihu. Antonova kariéra přesně takovou vzpruhu potřebovala. Tvůrčí síly se mu náhle vrací, je přesvědčen, že mu pod rukama vzniká bestseller. Jeho nový mentor však trvá na tom, že si Anton musí sám projít všemi etapami řemesla nájemného zabijáka... Režisér Karen Oganesjan rozehrává ve svém druhém filmu kromě detektivní zápletky i studii muže, který je pro tvůrčí úspěch ochoten zaprodat vše – lásku, rodinu i vlastní duši. Morální aspekt příběhu však filmu neubírá na spádu ani na napětí a strhující duel dvou mužů je vystavěn až k velkému finále. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Fr 

všechny recenze uživatele

Četl jsem tvůj román. Píšeš dobře, ale pravdu ne! Chceš příběh? Reálný?..... Svoji duši můžete upsat nejen ďáblu, ale klidně nájemnému vrahovi. Díky tomu však můžeme nahlédnout pod ruku zajímavé profesi. Příběh ze současnosti, bez hrdinského přikrášlování a hollywoodské nabubřelosti – (ostatně ta mi nevadí). Je fajn, že to co se tu odehrává je reálné. NASAJ ATMOSFÉRU A UVĚDOM SI, ŽE NA TOM ZÁVISÍ TVŮJ ŽIVOT. Bohužel, když mají přijít ,,žně“, sžití se s postavou – podlehnutí roli a zaplacení ďáblovi – nepřichází krom zjištění, že Anton je ,,BURAK“ nic. Emočně téměř prázdné. KDO JE MORÁLNÍ ZRŮDA? Já mám jasno. Ono to není žádné překvapení. Bohužel to neskýtá ani pointa, jenž je odhadnutelná předem. Přízrak by vyčníval ve srovnání s naší kinematografií. K tý světový mu asi tak 2* chybí. Ovšem myšlence, že by každému k polepšení stačilo prožít pár dní s PŘÍZRAKEM tleskám a říkám ,,víc přízraků v reálném životě“! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ruští producenti a tvůrci často a rádi hledají své vzory v úspěšné americké kinematografii, takže kopírují schémata funkční v zámoří. A to je i případ snímku Přízrak, který se snaží napodobit thrillery s rafinovaným nájemným zabijákem a naivní obětí. Herecky je to zvládnuté slušně, jenže logika si vzala dovolenou a ve 2. polovině snímku už tenhle film zřetelně potápí. Nehledě na to, že americký thriller by si nechal ještě nějaké to překvapení na konec. Celkový dojem: 55 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Žádný thriller из России mé divácké oko ještě nevidělo a byl jsem hodně zvědavý, jak si s tímto žánrem naši slovanští příbuzní poradili. A musím uznat, že nad moje očkávání. Už od začátku má film vysoké tempo a ztratí ho až k závěru (tomu odpovídá i atmosféra snímku; přechod od thrilleru k dramatu). Příběh mě hned chytl a pasáž, kdy se spisovatel seznamuje s prací nájemného vraha, se mi líbila nejvíc. Potěšil mě i zvrat zhruba půl hodiny před koncem, ale docela mě zmátl samotný závěr, který byl mnohoznačný (divák tuší, ale není si jistý, jestli si to správně vyložil). Možná mi k lepšímu pochopení pomůže další projekce, každopádně kromě zvláštního konce nemůžu filmu nic vytknout, takže to bude za solidní 4*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Colt kedysi povedal, že nezabíja zbraň, ale ľudia. Mohol by som sa podpísať pod každé jeho slovo..." Som spisovateľ a naletel som nájomnému vrahovi, ktorému to myslí lepšie ako mne...Film nebol zlý, ale nedonútil ma klepať sa od nervozity a očakávania ako to dopadne. Napriek dostatku vyhrotených i akčnejších scén sa mi film nedokázal vryť hlbšie pod kožu, emócie jednoducho nefungujú. Fajn, ale iba na jedno pozretie. 60%. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Svieži a nápaditý thriller s výborným spracovaním, skvelými hercami a technickou rovinou. Jediná výčitka by mohla smerovať k príbehu, ktorý je už po istom čase predvídateľný, alebo minimálne povedomý, no hravo to vynahradí sonda do neľahkého života nádejného spisovateľa, ktorý sa stáva otrokom svojej túžby stotožniť sa so svojím literárnym hrdinom natoľko, že sa rozhodne učiť sa u profesionálneho nájomného vraha známeho ako Prízrak. A k tomu všetkému je to ruskej výroby! ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

První hodinku a půl to nebylo vůbec špatné - nadějný, mrazivý thriller se zajímavou zápletkou, který gradoval, až vygradoval ke skvělé scéně na konzertě varhanní hudby. Poté se však (bůh ví proč) všechno "zvrtlo" a - do té doby snadno uvěřitelný "Přízrak" - se stal jen dalším z dlouhé řady předimenzovaných a logiku postrádajících thrillerů ala nízkorozpočtovější Hollywood. Škoda, protože Vladimir Maškov byl naprosto skvělý a Konstantin Chabenskij taktéž. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Viděno omylem, chtěla jsem jiný film se stejným názvem. Průměrný thriller o spisovateli, který se nechá nalákat do primitivní pasti. Zajímavé leda tím, jak otřesně se Rusové stále chovají k ženám. Viz hlavní hrdina, který měl být spíše kladný, neváhal svoji přítelkyni podvádět, pronásledovat, hrozit jí a ještě ke všemu se ji pokoušet znásilnit. A ona si to až na několik slovních protestů a demonstrativních rozchodů nechala líbit..... ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Prízrak je hereckým koncertom Konstantina Chabenskjiho (Wanted, Nočná, Denná Hliadka)...spisovateľ je zapletený do klbka vraždy s tajomným Prízrakom...a v tento moment sa začína veľmi napínavá a hlavne brilantne spracovaná detektívka...už neodcudzujem ruskú kinematografiu...pretože Prízrak svojim koncom ako vlastne aj celým filmom ma prekvapil..že niekedy neprevarená krajina vie urobiť solídnu kriminálku ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Karen Oganesyan se chopil snímku velmi dynamicky a tvůrčně, na což poslední dobou u ruských produkcí zvyklý nejsem. Ve své podstatě je Domovoy dramatem se všemi aspekty tohoto žánru. Moderní střih, dynamická kamera a hudební složka vytvářejí jedinečný spád, Domovoy díky tomu ani na chvíli nezanudí. Vzhledem s dramatické složce nesledujeme ani tolik kriminální zápletku (co by to byl taky za ruský film bez kriminální záplety) jako hlavně vývoj hlavního hrdiny a složitý vztah spisovatele a jeho přítelkyně v kontrastu k jeho vztahu se synem. Často opakovaný motiv deště taktéž dělá své a velmi účelně dokresluje ponurou atmosféru, leč tomu příjemně kontrastují hlavně v začátku jemné komediální prvky osobnosti hlavního hrdiny, čili díky tomuto film neupadá do šedi a monotónosti. Spisovatel sám ztrácí kontrolu nad svým životem, propadá k alkoholismu a naopak získává chorobnou posedlost nesmyslným cílem, ke kterému ho zavedla vlastní zvědavost. Ovšem dle očekávání né každý má plány takové, jaké se zdají býti. Vše funguje s nevídanou přesností a Anton veden za ručičku do puntíku vyplňuje plán pro něj zosnovaný. Je vidět, že obě Hlídky posunuly po technické stránce ruskou produkci zas o krok dále od klasického "Brat" stylu a Rusko, alespoň podle mého skromného názoru, začíná být vedle západních produkcí relativně konkurenceschopné. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Неожиданно большое кино!!! Большой сюрприз! A ke všemu tomu bolšuju už nemám co dodat. Pro mne opravdu překvapení a hodně milé a ruská klávesnice mě jednou zabije. Nevím, jestli je to lepší, než na zkoušku ruský spisovatel, ale myslím si, že je. Taky tak trochu píšu, ale mě by se nebála ani veverka na naší bříze. Ale co já vím, co bych udělala, kdyby na mě vyhupla a byla dotěrná a chtěla, abych viděla její svět. Vrátím se k filmu. Fakt mi bylo potěšením a drobnosti neřeším. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Môže sa stať zo spisovateľa nájomný vrah...??? ....alebo je všetko inak...???...a každý krok i ten sebemenší sa môže stať chybný......??? ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Thriller čerpá svou inspiraci ze známějších vzorů. Nelze mu upřít snahu. Rusové hrají na jistotu, až na konci se dopustí béčkových chybiček ve scénáři. Pro zkušenějšího diváka je to slabší level. 3 hvězdy jsou spravedlivé hodnocení. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tak, milé děti, a nyní si povíme něco o thrilleru. Standardní thriller musí splňovat několik podmínek. Za prvé, musí být ve filmu přítomné nějaké zbraně. Jakékoli. Někdy postačí pěst, někdy je zapotřebí kulomet a někdy sáhneme k atomové bombě. Za druhé, pokud se nejedná vyloženě o katastrofický thriller, je zapotřebí, aby sympatičtí hlavní hrdinové přežili. Vždycky. I situace, kdy je ta osoba připoutána k zemi, zároveň polita benzínem uprostřed saharské pouště, obklopena stovkami smrtelně jedovatých hadů, nacházející se pod vlivem tvrdých drog a nepřetržitě znásilňována, se přece dá nějak řešit. Za třetí, hlavní hrdina mívá nějaké osobní problémy, to vždy diváka dokáže navnadit. Nezáleží na tom, jestli by se bez těchto postranních záležitostí hlavní dějová linka nějak změnila. Za čtvrté, je třeba sehnat nějaké solidní herce, kteří dokážou zamaskovat slabiny filmu. To je prakticky všechno. Teď jen sehnat nějakého scénáristu, který bude ochoten něco vypotit. Rusové mají samozřejmě tu výhodu, že si mohou kdykoli zažádat o pomoc kreativního spolupracovníka Vodku Vodkoviče Vodkova. Na logičnosti a návaznosti děje zas tak moc nezáleží, ti méně bystří si stejně ničeho nevšimnou. V předchozích řádcích jsem stručně popsal průměrný americký thriller. Problém je v tom, že se Přízrak od amerických výtvorů nijak zvlášť neliší. V amerických filmech však najdeme bombastičtější efekty, tady se Rusové zmohli pouze na požár domku. Ruští filmoví tvůrci se diví, proč na jejich filmy v Rusku do kina lidi nechodí. Pokud však budou pokračovat jen v tupém kopírování amerických snímků, tak ani chodit nebudou. 55% ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Aj rusi vedia natocit solidny a atmosfericky thriller. Reziser velmi dobre udrzuje atmosferu po cely film a dost dobra kamera mu v tom velmi pomaha. Pribeh sice nie je nicim originalny a vdaka dobrej rezii a spolahlivym hereckym vykonom hlavne Konstantin Chabenskij v ulohe spisovatela, ktory ma problemy z alkoholom divaka nenudi spolahlivo ho udrzi pri obrazovke. Zvrat v poslednej pol hodine bol viac menej v ocakavani, ale to by az tak nevadilo, keby reziser viac pritvdil a dostal divaka este do vacsieho napatia. Prizrak je zaujimavy pocin z Ruska, ktoremu v zavere trosku dochadza dych, ale rozhodne za pozretie stoji. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

promyšlená zápletka to se musí nechat a jeb proto ty čtyři hvězdy,au au exteriéry a interiéry a tomu se přizpůsobili herci.Přítmí,voda a filtry na kameře.Tvůrci se fakt vyblbli ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Hm, čakal som viac akcie. Pre mňa to bolo také nemastné-neslané. Ale priaznivci deektívok si možno prídu na svoje. ()

Reklama

Reklama