Reklama

Reklama

Higaši no Eden

(seriál)
  • Japonsko 東のエデン (více)
Japonsko, 2009, 4 h 13 min (Minutáž: 23 min)

Epizody(11)

Obsahy(1)

22. listopadu 2010 dopadne deset raket na Japonsko. Avšak tento bezprecedentní teroristický akt, později nazýván jakožto „Nedbalé pondělí“, nemá za následek žádné oběti a brzy na něj téměř všichni zapomenou. O tři měsíce později je Saki Morimi na svém absolventském výletě v Americe a právě ve chvíli, kdy je před Bílým domem ve Washingtonu DC, se ocitne v nesnázích a je nečekaně zachráněna jedním spolukrajanem. Tento muž, který se jí představí jako Akira Takizawa, je však úplnou záhadou. Nejen, že se zdá, že ztratil paměť, navíc je naprosto nahý a v jedné ruce drží pistoli a v druhé mobilní telefon. Telefon, který je nabitý 8.200.000.000 yeny… (loki5)

(více)

Recenze (32)

Ceres 

všechny recenze uživatele

Slušné animé, které dokazálo udržet moji pozornost, se slušnou animací. Sice mě první díl moc nezaujal, ale děj je celkem zajímavý, avšak celkové rozuzlení je bezzubé a nezajímavé. Navíc postava Saki Morimi je mi nesympatická, naopak "Johnny Hunter" se mi zamlouvala moc. Celkově ale jen nadprůměrná záležitost, žádně vystřelování do nebes se v žádném případě nekoná. Těsné 4 a 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kenji Kamiyama poprvé režíruje svoje vlastní dítko - ale ne podle svého scénáře - a víc než co jiného drží prst na tepu doby. Tedy přesněji řečeno na tepu japonské současnosti, která není z hlediska sociálního zdaleka tak utěšená jako bychom si z té dálky, ze které vidíme jen mrakodrapy a technologickou vyspělost, mohli myslet. Ideově i jinak vykořeněná mládež, předobraz google glass, spousta námětů k přemýšlení - a do toho chytlavá zápletka se sympatickým hrdinou trpícím ztrátou paměti a disponujícím všemocným utrženým sluchátkem poháněným magickou mocí tvrdé japonské měny. Postupně se dostáváme blíž a blíž pravdě, a najednou je tu vrchol v podobě jedenáctého dílu... kdy se dozvíte, že na skutečný vrchol budete muset ještě počkat... a nutno říct, že ten v Gekijobanu nepřijde (je tam jen konec;)), protože nejsilnější moment je závěr téhle "sezóny". Za samotné Higashi No Eden si Kamiyama zaslouží pevných 80%. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Akú moc majú peniaze? Necíti sa človek ako nadčlovek, keď ich má veľa a nepokladá ostatných za mravce? Hlavný hrdina a ďalší vybraný "selecao" dostanú mobilný telefón na ktorom je veľa peňazí (10 billion yen). Takizawa sa ocitne pred bielym domom v USA nahý a v jednej ruke drží pištoľ a v druhej mobilný telefón. Aby toho nebolo málo Takizawa (má aj záľubu v pozeraní filmov) stratil aj pamäť. Stretnutie s druhou hlavnou hrdinkou Saki je teda veľmi zábavné. Hlavný hrdina však nie je jediný "selecao", ale vlastníkov telefónov s veľkým finančným obnosom je dvanásť. Tieto peniaze im boli venované aby zachránili Japonsko, lenže každý vlastník telefónu má svoju vlastnú cestu a využíva peniaze inak. Nápadito to veľmi neznie, ale využitie tohto nápadu je maximálne. Príbeh je dostatočne kvalitný, aby človeka pohltil a ten si ani nevšimne kedy uplynie jedenásť dielov. Napätie sa stupňuje a z anime, ktoré na začiatku vypadalo ako romantický príbeh sa stáva napätá dráma. Hlavný hrdina totiž musí odhaľovať aj svoju minulosť, kedže stratil pamäť (Amnézia). Zároveň sa snaží byt správnym "kladným hrdinom". V pozadí celého je strach z toho, že za zlými vecami stojí aj on a dôvod vymazania jeho pamäte je zaujímavý. Pokračovanie sú dva filmy The King of Eden a Paradise Lost. Opening v Angličtine je dosť dobrý - Oasis - Falling Down. Záverečné rozuzlenie je veľmi zaujímavé a celé anime v ňom graduje (v 11 diely) napriek tomu, že sú k dispozícii ešte dva filmy, ktoré príbeh uzatvárajú a vysvetľujú. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vystihnúť toto anime a jeho príbeh jediným slovom, bola by to atraktivita. Od prvej minúty je totiž Higgurashi no Eden nesmierne zaujímavý a príťažlivý ako gravitačné pole našej matičky Zeme. Rovnako to prináleží aj postavám (Takizawa, ktorému veľa vecí pripomína filmy, ktoré videl, je pre mňa ako milovníka filmu vytúženou postavou). Dej sa plynule rozvíja a naberá na obrátkach, zvratoch, postavách aj... atraktivite. Jednoducho neviem čo je pre tento seriál výstižnejšie. Zároveň sa toto anime veľmi blíži západnému štýlu, čo je vidieť mj. na zápletke okolo hlavnej postavy. Bohužiaľ, po výbornej prvej polovici seriál až pričasto odbočuje od hlavnej linky, zaoberá sa nedôležitými vedľajšími postavami a ich vzťahmi až to nakoniec mierne prekombinuje a ešte sa mu podarí stratiť body aj na mierne upadajúcej atmosfére. A to je veľká škoda. A zároveň som za to na tvorcov dosť naštvaný, lebo stačil len kúsok, aby sa z toho stal ďalší malý klenot. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Házet mince směrem k Bílému domu před bdělým zrakem policistů, to se přece nedělá. Mladá Japonka Saki si to ovšem neuvědomuje a kdoví, jak by skončila, kdyby pozornost strážníků neupoutal jiný Japonec, nahý, v jedné ruce zbraň, v druhé mobilní telefon. A v paměti dočista vymeteno. Cesty mladíka a Saki se od té chvíle proplétají a vedou k událostem, jež by každý duševně zdravý člověk označil za extrémně nepravděpodobné. Nejdůležitějším klíčem je zmiňovaný mobilní telefon, který mladíka, kterému lze pro nedostatek lepších jmen říkat Takizawa, opravňuje, či spíše povinuje k disponování s deseti miliardami jenů a účasti v jakési absurdní hře, v níž nejde o nic jiného, než spasení Japonska... Hodnocení - Záchrana Japonska či světa je běžnou zápletkou těch nejodpornějších anime seriálů, ovšem již z prvního dílu Higashi no Eden lze tušit, že tentokrát přijde neoddiskutovatelná kvalita. Pomálu trapného humoru, bez problémů přijatelné charaktery, které jen občas tíhnou k "baka" chování, jež neodpovídá vážnosti situace a především tajemstvím i otázkami naplněné dění a vyznění jemuž nelze nepřiřknout určitou hloubku. VÝZNAMNÝ SPOILER. Oním nebezpečím, které Japonsku hrozí, totiž není nějaký zničit svět toužící megaloman či zrůdní mimozemšťané, ale Japonci a neutěšený stav japonské společnosti. Společnosti, která se utápí v materiálním blahobytu, ale zároveň společnosti, v které se bez odpovídající reakce rozpadají mezilidské vztahy, společnosti, která člověka zbavuje důstojnosti. A bojovat s takovým nebezpečím je tisíckrát obtížnější než s mimozemšťany. Ani dvanáctkrát (tolik je účastníků hry) deset miliard nezdá se dost na takový úkol. KONEC SPOILERU. "We live in diying dream," zpívá se ve výborném openingu a je to pro seriál výstižná věta. Nejsou to obrovské finanční prostředky v rukou jedince či vlády, kdo s tím může reálně něco udělat, ale lidé, čím více, tím lépe. Věřím, že právě to a nejen to lze v Higashi no Eden nalézt, a během onoho hledání se opájet mysteriozní atmosférou vloženou do životů a společnosti ne nepodobných našim, a proto nás oslovující. Silné ****. ()

Galerie (397)

Reklama

Reklama