Reklama

Reklama

Občanská válka v bývalé Jugoslávii udělala z nejlepších kamarádů zaryté nepřátele. Je horší zradit vlast nebo nejbližšího přítele? Dva nerozlučné přátele Vlada a Slavka rozdělila občanská válka v Bosně. Jeden je výtečný střelec a cvičí ostřelovače. Druhý, bojovník za svobodu, odmítne kamarádovu nabídku k úniku z ohrožené oblasti. Nakonec musí dojít k nevyhnutelnému - bývalí přátelé stanou proti sobě tváří v tvář. (HBO Europe)

(více)

Recenze (36)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku, teda ještě při čtení obsahu, mě to zaujalo. Od začátku už to vypadalo hrozně levácky a ke konci jsem upřímně věřil, že ani jeden herec nepochází z Balkánu, natož že by tam ten film byl točenej. Samozřejmě, je to americká produkce, ale i americká produkce si občas udělá tu práci natočit vše co nejvíc důkladně. Když to srovnám s takovou Zemí Nikoho nebo jinými balkánskými filmy, který řešej ten jugoslávskej konflikt, napařil bych tomu filmu nejradši odpad. Na druhou stranu si to zase až tak strašně nezaslouží, ale kdybych to věděl, filmu bych se fakt velkym obloukem vyhnul. Američani nemají točit něco, do čeho viděj asi tolik jako Chorvat do Bushovi politiky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Etnické boje na Balkánu si vybraly krutou daň v podobě mnoha nevinně zabitých lidí a v Shot Through the Heart jsem viděla asi jen zlomek toho, co se tam skutečně dělo. Nepochopitelné a z mého pohledu přímo zoufalé, co to dokázalo s lidmi, kteří byli tak velkými kamarády udělat a na konci jsem měla pocit, že i to moje srdce bylo zasaženo v tom velmi smutném slova smyslu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zásah do srdce určitě není klasická hollywoodština v tom smyslu, že by si film nezatěžoval hlavu politickými a historickými reálilemi a vykonstruoval melodramatický příběh na hony vzdálený od reality. Přesto to není snímek, který by mně udělal radost a se kterým bych se dokázal ztotožnit. Základní téma, tedy rozdělení tří blízkých přátel válečným konfliktem, kteří skončí na opačné straně barikády, bylo už v kinematografii mnohokrát zpracováno, a to nepoměrně lépe. V případě Jugoslávie stojí za to připomenout Okupaci ve 26 obrazech, která byla výrazně propracovanější, temnější a emotivnější. Zásah do srdce je televizák s malým rozpočtem a tomu odpovídajícím vizuálem, což by nemuselo vadit, protože souboj ostřelovačů může mít i statický rozměr a přece kvalitní scénář a režisér dokážou vybudovat obrovskou dávku napětí. Jenže chování hlavního hrdiny a jeho morální dilema je nevěrohodné a reálie Bosny zachytili tvůrci jen tak na dálku a byli přitom hodně ovlivnění mezinárodním veřejným míněním, které v příčinách konfliktu a jeho průběhu mělo až příliš jasno. Tady nejde o to, že by se Srbové nedopuštěli válečných zločinů, ty jejich byly mimochodem vzhledem k vojenské převaze větší a systematičtější, ale válečných zločinů se tam, kde to podmínky dovolovaly, dopouštěly všechny válčící strany. Nemluvě o kořenech války, které film řeší způsobem kde se vzala, tu se vzala. Zásah do srdce je nakonec jen průměrný televizní kousek, který zaujme několika emotivními scénami zásahů civilistů kulkami ostřelovačů v ulicích Sarajeva. Celkový dojem: 45 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět, který by si býval zasloužil pořádnou filmovou produkci. Ale i s omezeným televizním rozpočtem dokázali tvůrci natočit hodně výmluvný pohled na válku v bývalé Jugoslávii. O to cennější, že tuto válku nahlížíme komorní optikou dvou přátel rozdělených událostmi v jejich zemi, událostmi a politiky, kteří se zkrátka neptají... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu vyrvaný kus života, ze kterého ještě kape krev. Naprosto uvěřitelné, protože zřejmě zcela pravdivé drama z nesmyslné balkánské války, v níž se kvůli stupidní a bezohledné touze několika nabobů po ždibci moci lidé nechali vyprovokovat k zabíjení známých sousedů z ulice, dětí, starých babek... Jeden z těch filmů, u kterých mne napadá, že mají smysl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Námet filmu bol pre jeho tvorcov veľkou príležitosťou. Stvárniť proces vzniku a eskalácie etnického konfliktu, ktorý sa odohral blízko nás pred niekoľkými rokmi je príťažlivé, pretože etnické konflikty pripomínajú vulkanickú činnosť - o žiadnom z nich sa nedá povedať, že je vyhasnutý. Najmä ak sa príbeh opiera o skutočnú udalosť. Problém nastane, ak tento typ príbehu nakrúti niekto zo zámoria, do úlohy bosenského moslima obsadí blonďáka z Anglicka a do úlohy bosenského Srba obsadí herca s výzorom Sandokanovho syna. Aj cez to by som sa nejako dokázal preniesť. Film však pôsobil ako dve úplne rozdielne látky spojené zipsom. Selankovité časti a hranie sa na vojakov sa prudko striedali s realisticky stvárnenými obrazmi odstreľovaných civilov a to som už nedokázal stráviť. Na konci som pociťoval iba znechutenie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slabý válečný snímek ukazující co dokáže udělat válka s dlouholetými přáteli. Zvláště když jsou oba na jiných stranách barikády. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, dokonalí příběh. Nečekaně realistický a vydařený film z občanské války v Jugoslávii o dvou přátelích, kteří se ocitnou v konfliktu na opačných barikádách. Tento velice smutný příběh, který přinutí člověka přemýšlet, jak je to možné, že extrémní nacionalismus dokáže napáchat takové zlo na bezbranných a bezmocných lidech. Občanská válka je nejhorší, kdy bojují a zabíjejí se přátelé který se mají velmi rádi, to je opravdu šílená hrůza. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Venku bouří moře, tak si dám příhodně film z jugoslávského konfliktu. Přesně odpovídá mému tvrzení, když lidem začne hrabat, stojí za tím chlapi s obrovským egem, ale zároveň zamindrákovaní slaboši. Dva celoživotní přátelé, sportovní střelci, jen každý jiného původu. Válka je rozdělí. A jak se říká, sejdeme se na hřbitově. Neboť na děti, na děti se nestřílí. V Sarajevu ano. Velmi dobře natočené, dobře obsazené. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Mně tohle rozum moc nebere .. vraždit svého souseda kvůli náboženským důvodům .. pro padesát let starou křivdu . děs . Je mi jasné, že na Balkáně se za druhé světové války děly strašná zvěrstva, ale v roce 1992 a za přihlížení modrých přileb ??? … Úděsné selhání lidské rasy … Místy realistické a místy naopak ještě dost citlivě podané .. jestli je vůbec možné tento obrat u tak strašných skutečných událostí použít, ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dobre zvládnutá dráma, ktorá vnáša určitý zmysel na spory pri rozdelení Juhoslávie a zároveň rozpráva príbeh o rozdelených rodinách a priateľoch. 7/10 ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Velmi zjednodušený pohled na válku v Bosně. Asi aby tomu Američani rozuměli, tak autoři celou problematiku zjednodušili na pomstu Srbů Bosňákům a Chorvatům za masakry, kterých byli oběti v době ustašovského Chorvatska.... ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Na americký snímok prekvapivo autentický zážitok. Zmyslom zjavne nebola hlbšia analýza politickej situácie juhoslovanskej občianskej vojny ani snaha šokujúco poukázať na to, čo tam v danom období Srbi vykonávali (na to by bolo treba vyšší rozpočet a aj tak to vieme všetci z dejepisu), ale skôr opísať príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa ocitli na opačných stranách barikády. Režisér navyše slušne načrtol, ako dokáže vojna zmeniť psychiku a morálne hodnoty inak obyčajných ľudí. P.S.: Neviem akého génia napadlo dať celý obsah filmu i jeho rozuzlenie do popisu, ale som rád, že som ho pred vzhliadnutím nečítal. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Ušlo to, válečné záběry a fakta děsivé. Rozkol mezi největšími kamarády přinesl smrt jednoho z nich rukou toho druhého. Herci pro mě neznámí, moc mě nepřesvědčili. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dva sportovní střelci s ambicemi účasti na Olympiádě proti sobě jako odstřelovači ve válce v bývalé Jugoslávii. Námět je asi to nejlepší a taky vzhledem k roku vzniku asi jako jeden z prvních zfilmovaných, ale výsledkem je znát, že to je formou levnější tv film a člověk moc neuvěřil, že ti dva hoši mají cokoliv společného s Balkánem. Slabé tři hvězdy. ()

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opět film, který ukazuje válku i z pohledu obyčejných lidí, kteří se snaží pouze přežít a přes veškerou snahu jim válka přináší pouze zoufalství. Film vypráví příběh nejlepších přátel, reprezentantů ve střelbě, které válka postavila na opačné strany. Příběh o tom, že i těm nejlepším válka dokáže zničit charakter. Kolik lidí za války bylo nuceno střílet na vlastní přátele, na vlastní známé a dokonce i rodiny? Válka je hnus! ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Dva nejlepší kamarádi, oba vynikající sportovní střelci, Chorvat Vlado Sarzinsky a Srb Slavko Simic jsou náhle rozděleni válkou. Znají se od dětství bez mála 20 let, ale najednou se ne svou vinou ocitají na opačných stranách konfliktu. Slavko se stává srbským sniperem, který terorizuje muslimské obyvatele Sarajeva. Vlado se naopak dostane do role anti-snipera s úkolem vražedné srbské snipery likvidovat. Film je velmi přesně natočen podle skutečné události a podílel se na něm přímo sám Vlado Sarzinsky. Natáčelo se v Sarajevu a pak ještě v Budapesti. Možná mu chybí lepší produkční hodnota, ale za to mu nechybí hluboká lidská stránka. Prostředí a události vypadají velmi autenticky a uvěřitelně. Sám Sarzinsky byl s výsledkem velmi spokojen. Film se nesnaží nijak objasnit kořeny zmateného konfliktu, ale popisuje pohnuté osudy válkou žasažených lidí, mnohdy přátel v znepřátelených armádách. Doporučuji! Něco víc o této události od Vlada Sarzinskyho a k filmu od Vincenta Pereze - http://www.vincentperez.com/shotpn.html ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byl hodně skeptický, jelikož to je moje povaha dívat se skrz prsty na označení TV Film, ovšem byl jsem překvapen tím, jak film dokázal vykreslit to jak válka naruší přátelství mezi dvěma sportovními střelci. ()

Reklama

Reklama