Reklama

Reklama

Rozvázané jazyky

(festivalový název)

Obsahy(1)

Kontroverzní experimentální dokumentární film černošského režiséra Marlona Riggse se zabývá tématy homosexuality, rasismu nebo AIDS. Film získal ocenění na filmovém festivalu v Berlíně za nejlepší dokumentární film. (ČSFD)

Recenze (6)

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to tento vtip: V newyorském metru čte černoch noviny. Přisedne žid a vidí, že ty noviny jsou v hebrejštině. Zakroutí hlavou: „Pane, to vám nestačí, že jste černoch?“ Marlonu Riggsovi to asi nestačí, je totiž homosexuál. Což by mi nevadilo, kdyby nebyl zároveň i aspirující slam poeta, který svoji existenciální úzkost musí vkládat do veršů pronášených před černým (haha) plátnem. Naštěstí je tento verbální průjem proložen výpověďmi dalších černých gayů, které jsou co do obsahu i exekuce mnohem zajímavější, a vynášejí tomuto experimentu první hvězdu. Druhá je za příjemnou stopáž. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Avantgardný, silne poetický náhľad do súkromia čierneho homosexuála v 80tych rokoch, kreatívne narábajúci so zvukom, rytmom. Pocitovo značne melancholické, intímne a kultúrno-sociálne veľmi konkrétne lokálne zasadené. Dobré, kvalitné, úprimné, akurát trochu príliš insiderské. Chápem, že to tu formou nie každého zaujalo, poézia nie je ani mojou šálkou kávy. Na podobnú tému odporúčam (imho absolútne dokonalý) Paris is burning. Black men loving black men is the revolutionary act. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale forma filmu mi tak nesedla, že by mohl být v podstatě o čemkoli a prostě by se mi to nelíbilo. Je to takové rozkouskované, jako kdyby to pořádně ani formu nemělo. Ano, ve své době to byl asi výkřik správným směrem, ale po pětadvaceti letech to zní spíše jenom jako výkřik do tmy. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

1,5  K filmu ma pritiahlo len to, že je zaradený medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete". Zvyčajne je to výborné vodidlo, lenže tentokrát som šliapol vedľa. Nijak výnimočné nie je umelecké spracovanie témy, aj keď to je ešte celkom znesiteľné. Horšie to už je s obsahom, ktorý tvorí pre mňa doslova smrtiaca kombinácia: ťažká propagácia homosexuality, často zachádzajúca do vulgárnosti, podporená rapom. Ja som tolerantný človek, znesiem toho veľa, ale tu tej kontroverznosti bolo až priveľa (nenávisť všetkých možných typov: bieli - čierni, väčšina - menšina, náboženská neznášanlivosť). ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama