Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1984 je britský černobílý sci-fi film z roku 1956, založený na románu „1984“ od George Orwella z roku 1949, zobrazující totalitní budoucnost dystopické společnosti. Film byl první adaptací příběhu. V polovině 60. let 20. století jaderná válka a devastace Země daly vzniknout třem superstátům: Oceánii, Eurasii a východní Asii. V roce 1984 je Londýn označen jako hlavní město Airstrip One, provincie Oceánie, ovládané jednou všemocnou stranou, ztělesněnou loutkou Velkého bratra. (sator)

(více)

Recenze (11)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Totalitné impérium, v ktorom vládne všemocná Strana. Veľký Brat všetko sleduje, všetko vidí, všetkých riadi. Každý ho musí milovať. Netoleruje sa žiadna forma individuality. Vymývanie mozgov, politická propaganda, manipulácia myslenia, krutá diktatúra. Choré zriadenie, kde i láska medzi mužom a ženou je ťažkým zločinom. Sterilná spoločnosť, v ktorej neplatí ani to, že dve a dve sú štyri. Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila. George Orwell napísal v roku 1949 nesmierne pôsobivý antiutopistický román "1984". Je to memento nástupu totalitnej spoločnosti a politickej diktatúry. Nadčasové, geniálne literárne dielo. Bohužiaľ jeho filmová adaptácia, ktorú natočil v roku 1956 režisér Michael Anderson, sa nie celkom podarila, i keď sa snaží verne pridržiavať Orwellovej predlohy. *** ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu hodně špatná filmová adaptace jinak skvělý knihy 1984 od Orwella. Pro toho, kdo knihu zná, bude asi první šok herecký obsazení. V knize je Winston Smith popisován jako hubenej, skleslej člověk, co bloumá ulicema jak tělo bez duše a tady ho hraje Edmond O'Brien, kterej měl asi tak 100 kg a vypadá, že je plnej života. To už by se spíš hodil do role svýho jmenovce z knihy, kterej byl tady z nějakýho důvodu přejmenován na O´Connora. Julii pak hrála Jan Sterling, která taky vůbec neodpovídá tomu, jak byla Julia popsána v knize. Ale tohle bych ještě překousnul. Překousnout se ovšem nedá, že film je spíš natočenej jako nějaká love story o vztahu Winstona a Julie. Popis jejich vztahu má ve filmu až moc prostoru a naopak hromada důležitech pasáží z knihy ve filmu úplně chybí nebo jsou hodně odfláknutý (např. mučení Winstona). Navíc atmosféra ve filmu je úplně nulová. Prostě jsem vůbec nebyl spokojenej. Chvílema mi to až připadalo, jak kdyby si tvůrci filmu dělali ze čtenářů knihy prdel. Verze z roku 1984 sice taky neni žádnej zázrak, ale rozhodně je mnohem povedenější a jestli jsem tamtý verzi dal 3 hvězdičky, tak tady je možná i ta 1 až moc. Jinak nedávno jsem se dozvěděl, že se údajně chystá natáčení další verze, tak uvidíme, co z toho vzejde... ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Ojojoj, tohle je ale úlet. Orwellovu knihu zbožňuji, takže jsem ochoten něco přehlédnout, ale v případě tohoto kousku to opravdu nejde a musím se přiznat, že jsem film dokoukal jen s velkým sebezapřením. Kde začít? Pravděpodobně u pomateného castingu. Všechny role jsou obsazeny zcela mylně. Jak už píše dobytek, O´Brien se svojí postavou vzrostlého vepře do role Winstona Smitha absolutně nehodí, naproti tomu herec ztvárňující O´Briena (zde O´Connora) je oproti Winstonovi výrazně mladší. O Julii se snad už raději ani nebudu rozepisovat. S tím je spojeno i to, samotní herci jsou nevýrazní. Nechci přímo říkat, že hrají špatně, ale oni ani nemají moc prostoru k tomu, aby zaujali, protože filmu chybí jakákoliv atmosféra, invence, emoce, výraznější scéna prostě cokoliv. Mučení, které mělo být nejzajímavější částí filmu a které mohlo diváky konečně donutit postavám trochu fandit, je prachsprostě odbyto. Stejně jako celá stylizace, kdy Winstonův Londýn vůbec nepůsobí jako město sužované válkou a strachem a o veselé a nepatřičné hudbě, která k tomu všemu hraje, toho také nelze napsat mnoho pozitivního. K verzi s Johnem Hurtem mám také své výhrady, ale pokud přepis této klasiky, tak právě a jedině verzi z roku 1984. ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Je zbytočné, byť prehnane kritický k tomuto filmu. Treba si totiž uvedomiť dve veci: po prvé - Orwellov román je prakticky nesfilmovateľný, možno sfilmovať len hlavnú dejovú linku, no množstvo myšlienok odrecitovaných vo filmovom dialógu stráca svoj pôvab po druhé: Rok vzniku filmu (1956) a hlavne cenzúra, neposkytovala filmárom dostatočnú voľnosť, aby mohli interpretovať taký krutý a pochmúrny román so všetkými silnými scénami v knihe na filmové plátno - tým pádom je film omnoho umiernenejší ako román, o sexe tu nepadne zmienka, mučenie je takmer úplne eliminované a posledná scéna s potkanmi jednoducho nenaháňa strach Napriek týmto faktom považujem starú verziu 1984 za vydarenú. Knižky sa drží pomerne presne, herecké výkony sú slušné a vizuálne spracovanie je na úrovni. Pre dnešného diváka bude film zrejme príliš zastaraný, ale bez ohľadu na jeho vek, ide o dôstojné spracovanie Orwellovej klasiky. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Podstatně horší než o dva roky starší adaptace s Peterem Cushingem. Nejde ani tak o casting, jak tu všichni píšou, Winston Smith by sice měl daleko víc vypadat jako Cushing, ne obézní a na pohled poživačný O´Brien, ale to není tak důležité; a co se týká Julie, s volbou Jan Sterlingové jsem byl hodně spokojený. Daleko nejhorší však je povrchní načrtnutí příběhu, mašinerie Oceánie, slabý O´Connor (jako proč takhle podobné, přesto jiné jméno...?), zkrátka jako divák jsem si absolutně nedokázal ke komukoli vytvořit nějakej vztah, všechno bylo tak jako odbyto. Což je ale škoda i vzhledem k závěru, který byl skutečně hezký - jenže vzhledem k nedostatkům předchozího děje a práce s postavami působilo krapet nerealisticky... tak nějak jsem tu proměnu Winstonovi nevěřil. A to je škoda. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení byla Jan Sterling těhotná, čekala syna Adamse Douglase. Ten proto dostal od štábu certifikát, který ho prohlašoval za čestného člena natáčení. (Cheeker)
  • Carol Wolveridge dostala zaplaceno za 3 dny práce 120 liber. (Cheeker)

Reklama

Reklama