Reklama

Reklama

Letadlová loď Enterprise

(seriál)

Obsahy(1)

Pomocí nejmodernější počítačové animace můžete sledovat vojenské operace slavné letadlové lodi od počátku války v Pacifiku až do porážky Japonského císařství v září 1945.
Série amerických dokumentárních rekonstrukcí:
1.-Pearl Harbor
2.-Midway
3.-Ve spárech nepřítele
4.-Krvavé ostrovy Santa Cruz
5-Sama proti Japonsku
6.-Šedý přízrak
7.-Pekelné kladivo
8.-Den "D" v Pacifiku
9.-Bitva v Leytském zálivu
10.- Kamikaze (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument s prvky CGI animace (válečné scény i popisy lodě a jejich prvků), výpovědi svědků a historickými záběry událostí, zachycených téměř minutu po minutě u nejdůležitějších událostí, hrdinů i všedních dnů. Je tam trošku propagandy i vlastenectví, ale tomu se u amerických dokumentů nevyhnete. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku je dokumentární série mnohem lepší než např. nedávno uvádění Letečtí stíhači v boji, tedy méně vlastenecky nabubřelá, patetická a tendenční, nicméně hluboké přesvědčení o tom, že Američané mají lepší zbraně, vojáky, výcvik, techniku a zcela jistě i mozky a koule, se celým cyklem vine naprosto zřetelně. Na tenhle emočně zaujatý styl jsem už poněkud alergický, zlatá BBC. Celkový dojem: 55 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak předně, je to americký seriál. Amíci od Midway začli Japíky hnát od atolu k atolu. Nešlo to beze ztrát, Japonci byli tvrdý nepřítel nicméně to Amíci nakonec zvládli. Ani já nesnáším patetyčnost a jejich někdy s hysterií srovnatelný patriotismus. Ale ti hoši od námořnictva, letectva, námořní pěchoty ad. to prostě zmákli. Mají nač být hrdí. Letadlová loď Enterprise si tento dokumentární pomník jistě zaslouží a hlavně všichni muži co na ni sloužili. Animace byly na slušné úrovni a reálií neznalému divákovi pomohly přiblížit všechny ty třídy torpédoborců, typy letadel, ráže děl atd... Mně osobně na amerických seriálech nejvíce sejří to neustálé opakovaní. Seriál byl v domovině jistě procpán hutnou reklamou na cokoliv a tak obsahuje mnoho předělů. Po každém předělu zřejmě z obavy, že americký divák po reklamě na boty či čoko tyčinku zapomněl co bylo před deseti minutami je posledních pět minut děje zrychleně zrekapitulováno. Bohužel u nás seriál běží prakticky bez reklam, ale opakovačky po předělech nabíhaly ustavičně. To obzvláště pozorného či reálií znalého diváka musí jednoznačně iritovat. To byl problém i u Leteckých stíhačů.... Každopádně milovníkům historie rozhodně doporučuji ke shlédnutí! U mne je to za tři palubní Corsairy. * * * ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi 2 až 3, ale nakonec jsem šel z hodnocením dolů. V dokumentu je sice mnoho zajímavých informací, ale zabalených do typické americké agitky, ještě tam chyběl hrdinný voják zapomenutý za nepřátelskými liniemi, na jehož obnošeném svetru bylo morseovkou napsáno "Odvahu, mami" aj. (vypůjčeno z jiného snímku, víte z kterého?). Nad tím bych trochu přimhouřil oko, ale ukrutně mi leze na nervy to neustálé opakovaní, pořád a pořád dokola. Zapomínám a s věkem se to bude asi zhoršovat, ale tak rychle zase ne. Kdyby toto někdo vystřihl, dokument by byl celkově o půlku kratší a získal by na dynamice. P.S. Nevím co by z dokumentu zbylo, kdyby se z něj vystříhala propagandistická místa... ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Jde o vizuelně dobře zvládnuty dokument, kterému sráži nohy notná dávka amerického vlastenectví a propagandy. Nejvíce mě zaujali postřehy přímo od válečných veteránů, jak třeba popisovali boje v oblacích. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dôstojný príspevok do dejín 2.svetovej vojny, ale množstvo počítačovej štylistiky sa veľmi vzďaľuje samotnej výpovednej hodnote. Tie spomínané PC techniky sa hodia len do niekoľkých štatistických a retransformačných ukazovateľov. Zohnať o čosi viac záberov, rovnovážne zosystematizovať a bolo by to moc fajn. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Dobře zmáklý dokument s pěkným grafickým zobrazením a řadou autentických záběrů, bohužel ho sráží Emerická nabubřelost, sebechvála a chvástání nad sebou sama.. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky vojenské techniky je to skoro nutnost. Já se na to celkem se zájmem podíval a byl jsem spokojen. ()

Sekmen 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument s komentáři přímých účastníků za spojeneckou stranu, jen škoda, že je tvořen převážně animací. 70% ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokumentární série o válce v Pacifiku. Sice je to pouze pohled z jedné strany a to z Americké, ale i tak je to velmi vydařené! Loď Enterprise se stala symbolem nepřemožitelnosti, stála za zkázou Japonska a též byla námětem jednoho z nejlepších dokumentů. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Počítačové scény sú veľkolepé, rozprávanie tiež zaujme. Mínusom sú hlavne značne opomenuté bitky v "okolí", i keď sa pritom udiali dosť zásadné veci. Chápem, že to sleduje predovšetkým USS Enterprise, lenže dať prednosť šou pred informáciami na dokument nie je dobrá voľba. 4*, hlavne za veľkolepú a pútavú výpravu. Je to o lodi US-Navy, možno by prospela nejaká výpoveď, či záznamy či nebodaj výpovede od Japonských pilotov či námorníkov ale že by to bol až tak strašný patos, mi nepríde (to ste ešte nevideli Letečtí stíhači v boji). Nemal som z toho taký pocit, naopak, drží sa to celkom argumentmi historických udalostí a priebehov bitiek. ()

dodo24 

všechny recenze uživatele

Je to vskutku posobive dielo, ale je v nom pohlad iba z jednej strany, americki vojaci su vychvaleni do nebies!!! a vsetci Japonci su "zli"!!!! ()

Eilean Donan 

všechny recenze uživatele

Časť Midway je zaujímavá. A ešte zaujímavejšie je, že v knihe Námorné bitky je tomu venovaná polstrana a lodi Enterprise ešte menej a tu o tom splietajú ódy. Hádam to bude aj tým ľudským faktorom, ktorý je v knihe redukovaný na minimum. ()

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Jestliže se mi něco na američanech libí, tak je to jejich úcta a hrdost ke svým válečným veteránům. Bohužel, je to trochu smutný kontrast s naším národem, kde každý zná září 1938, srpen 1968 a podle těchto historických události hodnoti celou naší armádu a dost se přehlíží různé zapomenuté boje, kde se naší vojáci či legionáři vyznamenali. Ale zpátky k tématu. Ona americká hrdost a patriotismus prolézající celým dokumentem může někomu lést na nervy, ale je třeba si otevřeně říct, že úspěch letadlové lodi Enterprise (a všech členů její posádky) je v historii válek prakticky nepřekonatelný. Je trochu paradoxem, že "Big E" stačilo k nesmrtelnosti jen tři a půl roku a ještě větším paradoxem, že nebýt velkého štěstí, mohla se klidně stát prvním cílem japonských útoků na Pearl Harbor. Seriál má spoustu vizuálních nedostatků (hlavně mě štvali několikrát opakované scény) a potvrzuje zažité pravidlo, že jedinou skutečnou továrnou na kvalitní dokumenty je BBC, ale jako fanoušek historie (a vzhledem ke svému nicku) nemůžu dát méně než čtyři hvězdičky. P.S. Nedávno byla sepsána petice, aby se nová letadlová loď, která se má spustit někdy v roce 2020, jmenovala právě Enterprise (nynější 50 roků stará jaderná letadlová loď Enterprise půjde za dva roky do důchodu) ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem osoba něžného pohlaví a nejsem ani žádná odbornice na letadlové lodě, tak musím uznat, že Enterprise jsem dokoukala. Líbí se mi způsob, jakým je to natočené, líbí se mi, jak je na to celé pohlíženo a hlavně se mi líbí onem plující kolos. Je to bezesporu zajímavá loď, což musí ocenit i naprostý laik jako jsem já. Svědectví některých přežívších je pro mě zajímavou vsuvkou mezi technickými parametry a historickými údaji. Pro mě je to velmi dobře zvládnutý dokument, který si "Big E" zasloužila. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Po technickej stránke na vysokej úrovni zvládnutý dokument, ktorému však podráža nohy dosť tendenčne orientovaný slovný doprovod, vyznievajúci ako vojnová propaganda z dôb druhej svetovej vojny alebo z čias tej studenej. Doba sa síce zmenila, ale stará rímska pravda, že dejiny píšu víťazí, je stále vysoko aktuálna a nadčasová... Ale čo už iné čakať, keď Američania natáčajú filmy o druhej svetovej vojne z pohľadu Japoncov, veď je jasné, že Japonci by svoje pocity určite nedokázali tak brilantne vyjadriť ako ľudia, ktorí proti ním bojovali ( Mr. Eastwood, ja proti Vám nemám nič, vážne...) ()

Reklama

Reklama