Reklama

Reklama

Letadlová loď Enterprise

(seriál)

Obsahy(1)

Pomocí nejmodernější počítačové animace můžete sledovat vojenské operace slavné letadlové lodi od počátku války v Pacifiku až do porážky Japonského císařství v září 1945.
Série amerických dokumentárních rekonstrukcí:
1.-Pearl Harbor
2.-Midway
3.-Ve spárech nepřítele
4.-Krvavé ostrovy Santa Cruz
5-Sama proti Japonsku
6.-Šedý přízrak
7.-Pekelné kladivo
8.-Den "D" v Pacifiku
9.-Bitva v Leytském zálivu
10.- Kamikaze (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Víte, když vás dokumentární seriál donutí se o dané téma více zajímat, tak je jeasné, že je zpracován skvěle. A to se mi přesně stalo u Letadlové lodě Enterprise. V seriálu je výborně zachycena cesta nejslavnější letadlové lodě 2 sv. války - od Pearl Harboru až po finální porážku Císařského námořnictva. Autentické komentáře námořníků z lodě, letců a skvělý český dabing příjemně doplňují pěkné (i když dnes již ne nejmodernější) animace. BBC je v tomhle prostě nejlepší. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Po technickej stránke na vysokej úrovni zvládnutý dokument, ktorému však podráža nohy dosť tendenčne orientovaný slovný doprovod, vyznievajúci ako vojnová propaganda z dôb druhej svetovej vojny alebo z čias tej studenej. Doba sa síce zmenila, ale stará rímska pravda, že dejiny píšu víťazí, je stále vysoko aktuálna a nadčasová... Ale čo už iné čakať, keď Američania natáčajú filmy o druhej svetovej vojne z pohľadu Japoncov, veď je jasné, že Japonci by svoje pocity určite nedokázali tak brilantne vyjadriť ako ľudia, ktorí proti ním bojovali ( Mr. Eastwood, ja proti Vám nemám nič, vážne...) ()

Reklama

tartan 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dokumentárna séria o zaujímavom - v zmysle pestrom a dramatickom - osude jednej z najslávnejších vojnových lodí nielen 2. svetovej vojny. Možno to nie je objektívne, vyvážené a dokumentárne triezve, ale mne sa na to dobre pozeralo a veľmi kvitujem, že takéto dokumenty (ešte napr. aj podobné Dogfights, či o niečo kvalitnejší franc. Trafalgar) vôbec vznikajú. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Počítačové scény sú veľkolepé, rozprávanie tiež zaujme. Mínusom sú hlavne značne opomenuté bitky v "okolí", i keď sa pritom udiali dosť zásadné veci. Chápem, že to sleduje predovšetkým USS Enterprise, lenže dať prednosť šou pred informáciami na dokument nie je dobrá voľba. 4*, hlavne za veľkolepú a pútavú výpravu. Je to o lodi US-Navy, možno by prospela nejaká výpoveď, či záznamy či nebodaj výpovede od Japonských pilotov či námorníkov ale že by to bol až tak strašný patos, mi nepríde (to ste ešte nevideli Letečtí stíhači v boji). Nemal som z toho taký pocit, naopak, drží sa to celkom argumentmi historických udalostí a priebehov bitiek. ()

Enterprise 

všechny recenze uživatele

Jestliže se mi něco na američanech libí, tak je to jejich úcta a hrdost ke svým válečným veteránům. Bohužel, je to trochu smutný kontrast s naším národem, kde každý zná září 1938, srpen 1968 a podle těchto historických události hodnoti celou naší armádu a dost se přehlíží různé zapomenuté boje, kde se naší vojáci či legionáři vyznamenali. Ale zpátky k tématu. Ona americká hrdost a patriotismus prolézající celým dokumentem může někomu lést na nervy, ale je třeba si otevřeně říct, že úspěch letadlové lodi Enterprise (a všech členů její posádky) je v historii válek prakticky nepřekonatelný. Je trochu paradoxem, že "Big E" stačilo k nesmrtelnosti jen tři a půl roku a ještě větším paradoxem, že nebýt velkého štěstí, mohla se klidně stát prvním cílem japonských útoků na Pearl Harbor. Seriál má spoustu vizuálních nedostatků (hlavně mě štvali několikrát opakované scény) a potvrzuje zažité pravidlo, že jedinou skutečnou továrnou na kvalitní dokumenty je BBC, ale jako fanoušek historie (a vzhledem ke svému nicku) nemůžu dát méně než čtyři hvězdičky. P.S. Nedávno byla sepsána petice, aby se nová letadlová loď, která se má spustit někdy v roce 2020, jmenovala právě Enterprise (nynější 50 roků stará jaderná letadlová loď Enterprise půjde za dva roky do důchodu) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama