Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký western Tajemný střelec nabízí známý příběh osamělého a životem unaveného pistolníka, který marně uniká svojí reputaci. Když se na něho obrátí dávná láska s prosbou o pomoc, neváhá a rozjede se za ní. Snímek nepřináší do stále oblíbeného žánru sice nic nového (najdeme tu ozvuky klasických snímků, např. Nesmiřitelní, V pravé poledne či Shane), ale zaujme hereckým výkonem Lance Henriksena (nar. 1940), který je u nás známý jako agent se zvláštními schopnostmi ze seriálu Milénium, android Bishop z Vetřelců a z celé řady dalších filmů, ve kterých vytvářel především postavy nejrůznějších padouchů (Johnny Handsome, Živý terč). Jeho větrem ošlehaná tvář s pronikavýma očima dokonale ladí s pojetím postavy bývalého psance, jenž se snaží zapomenout na násilnou minulost. Jeho partnerkou ve filmu je Kay Lenzová (nar. 1953), která svoji kariéru začínala ve dvaceti letech jako představitelka titulní role hippie v Eastwoodově romantickém filmu Breezy. Děj snímku je umístěn do Red Pine ve Wyomingu, ovšem natáčelo se v Kanadě, konkrétně v okolí Vancouveru v provincii Britská Kolumbie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

tron 

všechny recenze uživatele

Prečo to konečne nepovedať už raz nahlas – zvrásnený Bishop Henriksen je pre mnohých z nás Bohom a ak jeho meno vidíme v titulkoch hocijakého filmu hocijakej podradnej úrovne, rozpočtu a žánru, tešíme sa. A obstál aj vo westerne, v ktorom sú si postavy mrazivo isté svojim víťazstvom (úvodné prehováranie provokatérov, aby upustili od prestrelky, inak umrú). Čo viac chcieť – krásne kone, nádherná príroda, pekné ženy, tvrdí muži, charizmaticky vyzretý hrdina, kolt, večera v krčme chutiaca ako kravské šťanky... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kill Lance? No Chance! Že by se ve Wyomingu v éře Divokého západu objevila vetřelčí královna, není moc pravděpodobné. Spíš je tu královna, co mu jde po srdci a on jako druhé housle za kramářem má prostor na finální chlapácké gesto, co v sobě skrývá pro diváka i trochu toho katarzního charakteru. Co si budeme nalhávat, jen a jen přítomnost okoralého stroje na produkci charismatu přebíjí nedostatky jako jsou forma ala Doktorka Quinnová, Fergusonova lenost při vedení herců a s tím spojená infantilní teatrálnost zlých pistolníků (vytáhnout špunt z flašky zubama a plivnout ho směrem na barmana, je jak z Limonádového Joeho).. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

A pozrime sa na to. Kto by to bol povedal, že taký malý a chudý pišišvor ako L. Henriksen, dokáže tak bravúrne a s majestátnou charizmou zahrať vetrom ošľahaného, drsného pištoľníka? Klobúk dole... Síce ide o remake filmu The Gunfighter (1950) no mne to svojou myšlienkou a niektorými motívmi pripomenulo aj snímok Na pravé poludnie (1952) s G. Cooprom. Tiež tu krásne demonštrovala ľudská zbabelosť a všeobecná neochota chudákovi šerifovi pomôcť. Pomoc prišla až od niekoho, kto síce nemal až tak úplne čisté svedomie, no srdce mal na správnom mieste - od tajomného strelca, aj keď to chcelo nejaký ten čas na rozmyslenie... Skrátka úchvatne drsný L. Henriksen tu valcuje aj prípadné chybičky jednoduchého scenára a priemernej réžie. Nadpriemer. 75/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se chcete ukousat nudou sáhněte po tomto nedomrlém westernu jehož námět nevypadal zle, ale jinak to dopadlo tristně. Lance Henriksen to zachránil svým charisma, ale jinak se tady umrle putuje po krajině, od jednoho obrazu do druhého a to naprosto nevzrušivě. Režisér Larry Ferguson zřejmě na režisérské sesli usnul a pomocní režiséři to dotočili za něj a řekli si, že na tu hrůzu se stejně podívá jen hrstka diváků a hlavně, že to budeme mít za sebou. Ten film podle toho tak vypadá. Žádné přestřelky pistolníků, žádné podařené scény v prachu prérie, žádné napětí, prostě jen ukrutná nuda bez nápadu a když usnuli tvůrci, diváci je budou také následovat. 40% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Nazvať Franka Morgana pištoľníkom je ako nazvať púšť suchou!" Vráskavý, vyziably starec sa vracia na miesto činu, teda kde učinil kedysi dielo, ktoré sa mu stalo dcérou. Nuž a teraz sám čelí nepriateľom i osamelosti, ktorú chce vyriešiť znovu vojdením do lože bývalej lásky, tiež nie príliš málo vráskavej. Lenže vie aj presne strieľať, tak sa ho každý bojí, no a divák sa bojí tiež, pretože k nemu žiadne sympatie cítiť nemôže. Je ako frajírek na dôchodku, ktorý je večne nasraný, že mu chodí mala penzia. Ja osobne som teda fandil banditom. Televízny western, z ktorého rozvláčnosti by aj ten Morganov kôň okrivel. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela mne mrzí, že zajímavé je to jen na začátku a na konci, ale jen chvilku. Jinak je to vlastně rodinné drama plné rozhovorů na toto téma. Navíc ženské osazenstvo je zde buď přestárlé, nebo až moc korpulentní na můj vkus, takže není na co koukat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Frank Morgan, drsný, zvrásněný a stárnoucí pistolník, přijíždí na žádost své dávné milenky do městečka, které má ochránit před ultrapadouchem Waltem Shannonem, který si sem jede vyzvednout svého bratrance odsouzeného k pověšení. Jenže Franka tu čeká kromě pistolníků i překvapení. Mám pro tenhle western slabost a může za to především Lance Henriksen, který v tomto nepříliš známém filmu ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí - alespoň z mého pohledu. I příběh sám o sobě se mi líbil, protože i přes zdánlivě provařené téma působí docela neotřele a je to snad právě proto, že se vzhlédl spíše v těch psychologičtějších westernech a ne ve střílečkách s Johnem Waynem. Příznivci dynamických stříleček si na své zrovna moc nepřijdou, jsou tu všeho všudy dvě, ale pro fandy westernů a především pro příznivce Bishopa je tohle povinnost. ()

5150 

všechny recenze uživatele

hodnocení 90%.. Po všech stránkách výborný western s dojemným koncem, který se může směle měřit s těmi nejlepšími westerny 90. let. Má prozatím nízké průběžné hodnocení (57% - 41 hodnocení), ale tím se nenechte zmást. Pokud máte tento žánr alespoň trochu rádi, budete spokojeni. A abych nezapoměl, Lance Henriksen v titulní roli podal skvělý výkon. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Průměrný, spíš lehce podprůměrný zapomenutý western se starým Henriksenem jako vysloužilým superrychlým pistolníkem, který vycestuje za svojí bejvalkou s dítětem. Ačkoliv už v úvodní scéně vypadá Henriksen jako nějakej vágusák z podmostí, není to v tomhle filmu to nejhorší. Nejhorší je to, že se tam prostě neděje nic divácky atraktivního a dialogy postav jsou naprosto bezduchý plky, který lze v obměněné podobě slyšet v každým druhým filmu. Většina herců ve filmu (anebo postav, těžko říct, protože většina herců jsou neznámý nuly z ulice) je navíc nesympatická a háže Henriksenovi (resp. jeho postavě) klacky pod nohy, aby je pak všechny zachránil v epickým finále. Chápu, o co se Ferguson pokusil, ale v tomhle filmu to prostě nefungovalo. Mírným plusem je, že Henriksenův pistolník je sice charakterní postava, ale rozhodně to není žádnej dobrák, což ve filmu min. dvakrát předvede a byl to záblesk v temnotě nudy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Henriksen ako herec je dobry, ci uz v akcnom filme, alebo neviemakom filme ....... K tomu tvrdi muzi, kolty dost nizko, pekne kone s este krajsimi samicami, a nadherna priroda. Tak preco si nepozriet tento film? 66 % ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ve středu, ve střehu. Má přehled, a ten pohled. Vševidoucí, jiskrný, řezavý mág, "odborník" na krátké procesy s procesím zla. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě dobré, ani vyloženě špatné. Výkony zloduchů jsou ovšem prkenné až hrozné, naopak příběh je celkem poutavý...Je to takový modernější western, nic nového. Konec připomene Shanea...60% ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to včera a už teď si nepamatuju, jak se postava Lance Henriksena jmenovala. Á propos, kdo je Lance Henriksen? Nevybavuju si jakoukoliv jeho roli. Jeiná věc, která mi utkvěla trochu v paměti je to, že byl asi nesmrtelnej. Někdo ho střelí zezadu a on to přežije. V závěrečné přestřelce bych řek, že taky nějakou koupil a odjel jakobynic. Hhhmmmm..... ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý western, který ale není typickým westernem. Lance Henriksen svou roli unaveného pistolníka s brutální pověstí zvládnul. Pšenka westernům už v devadesátých letech moc nekvetla, ale občas se něco slušnýho objevilo. 70% ()

Ex_Machina 

všechny recenze uživatele

Byť legendárnym, no starnúcim pištoľníkom vždy niečo stojí. Smrť od chrbta číha za každým rohom, bezsenné noci sa stávajú pravidelnosťou. Hlavný hrdina si svoje na západe už užil a jeho meno sa vyslovuje s úctou a opatrnosťou. Jedného dňa dostane ponuku, ktorá sa neodmieta a rozhodne sa jej nepostaviť chrbtom. Nie príliš známy, no napriek tomu skvelý western s ešte skvelejším Lance Henriksenom ()

Reklama

Reklama