Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská pevnost Diên Biên Phu, jeden z pilířů koloniální vlády, je dějištěm krvavé bitvy v roce 1954, jež ukončí přítomnost Francie v této oblasti. Dnem i nocí je posádka pevnosti masakrována vietnamskými jednotkami a přežijí jen někteří... Strhující válečný film podle skutečných událostí! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mě by zajímalo, jestli si někdo všiml nepřítele. Já teda pořádně ne, a to jsem viděl vybuchnout tolik bomb, že by moje uši měli co dělat, aby to rozdejchali, bejt v té krajině já sám. A to je dost možná jeden z řady problémů, který tento film sebou nese. Přiznám se, že jsem se na něj docela těšil, ačkoliv mě hodnocení zarazilo, nedal jsem se jím přemluvit a film jsem si i přesněj sehnal. K čemu mi to ale bylo, když jsem viděl film, který se z jedné třetiny, i když ze začátku z většiny filmu odehrává nudně a naprosto nezáživně (i když, viděli jste někdy herce sázet na to jak dopadne kdejaká bitva?) a později naopak zase v centru dění, ale jak jsem řekl, v tak mohutném dění, kdě bomby bouchají, ale nepřátelé tak trošku chybí. Film mohl být opravdu velkolepý. Ale jak to nakonec dopadlo, tomu jsem se musel jen a jen smát, řek bych, že Francouzi s tímhle filmem vostrouhali u diváků stejně jako ve Vietnamu, dost možná tohle je stejná katastrofa pro Francouze jako Vietnam, podle všech informací bych očekával absolutně něco jiného, to co jsem viděl mi ale k radosti opravdu nestačilo. Jedna hvězdička na válečňák, a není se čemu divit. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Navzdory coveru DVD s jednotkou u Dakoty a očekávání - válečná nuda. Nedal jsem na rady švagra a chtěl jsem se přesvědčit sám. Přesvědčil jsem se. Klidně film vynechte. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi veľa konverzácii a menej výbuchov v slabšom vojnovom filme o udalosti, ktorá vyhladila takmer všetkých francúzskych legionárov. Chýba nejaká väčšia dramatizácia. Proste nejakí ľudia zomrú a je vám to jedno. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jestli Frantíci u DBP odvedli podobný výkon, jako na tomhle filmu scénárista, režisér a většina herců, tak se nelze výsledku nijak zvlášť divit. Napsal bych i pár detailů, ale nechce se mi. Jedna velká nuda. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

O strhující film nejde ani náhodou, jeho popisnost a užvaněnost ještě násobí všudypřítomný komentář. Byť kamera dokáže chvílemi zprostředkovat realitu špíny a bahna zákopů, skutečně dramatickou situaci jsem za celé dvě hodiny nezaregistroval. Naopak, kdykoli to k něčemu zajímavému zraje, přenesou tvůrci střihem pozornost k postavě novináře (D.Pleasance) mimo bitevní pole. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film Bitva o Dien Bien Phu som pozeral len kvoli tomu, ze som funda Donalda Pleasence-a /Jestli se rozzlobime, budeme zli, Velky Utek, You Only Live Twice, Stiny a Mlha s Wudy Allenom/. A je to dost nestastnym sposobom natocene - vybuchov bomb a lietadiel a kadejakej techniky je tu pozehnane, ale postavy konaju nelogicky, nepriatelskych vojsk - akoze filmovy Viet Minh - tu vobec niet a ak aj su, tak su to nepriatelia len matni a nevyrazni. Taxa mi na chvilu zdalo, ze tu boli aj prvky z Coppolovho filmu Apocalypse Now, ale Bitva o Dien Bien Phu je minimalne o 2 patra nizsie nez uz spominany film. Schoendoerffer nie je Coppola a rezisersky na Coppolu nema, no a Donald Pleasence bol sice dobry herec, ale holt, Brando bol Brando. Atmosfera je podstatne slabsia a v strede vladnu nudne dialogy a tvrdim, ze Donald Pleasence natocil po svojej 70 -ke dobre len 2 filmy - Hodina Prasete a Stiny a Mlhu s Wudym Allenom. 50 % ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Výprava je celkem pěkná (kopce kolem Dien Bien Phu, zákopy, liják, neustálé výbuchy, letadla atd.), ale celý je to takový nedotažený - anonymní vojáci zmateně pobíhají po kopcích a honí se za/utíkají před bojovníky Viet Minhu, kteří tu ale z nepochopitelných důvodů nejsou vůbec vidět (nedostatkem komparzu to být nemohlo, protože v závěru se jich tu vyrojí jako kobylek). Film navíc sráží absence příběhu vyplývající z nemožně rozkouskovanýho scénáře (děj je chvíli na bitevním poli, chvíli v Hanoji), mizerný herecký výkony a prázdný dialogy. Nicméně za tu výpravu, slušnou kameru a nádhernou ústřední melodii dávám 3*. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Poněkud nudné a roztahané.Minimální zobrazení odvahy legionářů,zato maximální zobrazení toho,co umí Francouzi nejlépe,bavit se. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Déšť, bahno, beznaděj a smrt. Bitva o Dien Bien Phu je další z filmů, u nichž jsem vděčný, že jsem nedal na ČSFD hodnocení :) Podle mě se totiž rozhodně jedná o velice zajímavě pojatou rekonstrukci událostí dodnes tolik citlivých pro spoustu Francouzů, Vietnamců, ale možná trochu nečekaně i Čechoslováků (ostatně v rámci svého angažmá v cizinecké legii ve Vietnamu bojovalo v letech 1945 - 1954 na 2000 Čechoslováků, což je vlastně "naše" největší bojové nasazení od druhé světové války). Podle zdejšího hodnocení je vidět, že ne každému vyhovuje francouzský styl filmového vyprávění a musím přiznat, že ani mně nevyhovuje vždy a všude - tady se mi ale líbil a bez něj by film byl jen dalším z řady nudných pokusů o cool akční/válečný velkofilm, jako můžeme sledovat např. v současnosti u Jihokorejských režisérů. Zde sledujeme několik postav, které nás provázejí celým filmem, "nepřítele" v podobě Vietminhu prakticky nevidíme, ale neřekl bych, že je to vyloženě nějak záporné - naopak, Vietnamci vyhráli oba konflikty (s Francouzi i později s Američany) právě díky tomu, že většinu času vidět nebyli a na vojáky západního světa uvyklé na konvenční válečné konflikty tak vyvíjeli daleko větší psychický nátlak, než jaký bylo možné delší dobu ustát. Citlivě použitá hudba od mistra svého řemesla, Georgese Deleruea, dokresluje dekadentní výjevy zmaru z rozpadajícího se francouzského koloniálního impéria. Pomalu, nebo spíše pozvolna, den za dnem sledujeme rozpad francouzské obranné linie u Dien Bien Phu, rozpad morálky, vědomí zmaru... takovou takřka dokonalou francouzskou apokalypsu. A jak tak přemýšlím, nejsem si jistý, jestli (jinak v mnoha ohledech daleko lepší) Apocalypse Now! dokázala zmar a zbytečnost vietnamského angažmá vůbec tak dobře vykreslit. Po druhém zhlédnutí přidávám hodnocení na 5 hvězd a takových hezkých 95%. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film o rozhodujúcej bitke indočínskej vojny (1946 - 1954), kedy Francúzske vojsko utrpelo jednu z najväčších prehier vo svojej histórii a zároveň stratilo dôležitú kolóniu. Problémom tohto filmu je, že dopláca na roztrieštený dej kedy sa striedajú scénky z Hanoja a bojiska. Pôsobí to dosť rušivo a občas začne film nudiť. Jednoznačne však na filme oceňujem, že scény bojov sú natočené osobitým dokumentaristickým štýlom a film samotný sa drží historických skutočností pri priebehu samotnej bitky. Z hereckého obsadenia mi bol vyložene odporný novinár v podaní Donalda Pleasenca, ktorý tu so svojím vlezlým a doterným prístupom pôsobí ako komár. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Prišiel som, videl som, zabudol som! Nijako ma to neoslnilo. Škoda, lebo téma bitky pri Dien Bien Phu by si zaslúžila určite lepšie spracovanie. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Za prvé dve tretiny by som dal s prižmúrením oka *. Až dovtedy je to príliš rozvláčne a podľa môjho názoru zbytočne naťahované. Potom však už udalosti naberajú spád a tá posledná tretina si zaslúži aj ****. Kto však čaká krvavé a akciami nabité bojové scény, bude sklamaný. Napriek tomu neľutujem, že som vydržal až do konca. Dávam priemer - *** ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Film to určitě není akční ani strhující, jde o to, jestli takovým měl být. Myslím, že ne. Pokud to má být syrová, rozvláčná a důstojná pocta těm, kteří umřeli v blátě a beznaději, pro své vlastenectví, pro blbost velení, pro žábožroutskou předposranost (buď to vybojovat, nebo to vzdát, ale rozkázat na ústup včas), za chvilkové navrácení ztracené hrdosti Francie, která si ani tuto chvilku, ani životy těchto vojáků nezaslouží, pak to je velmi povedený snímek. Není to na popcorn a možná ani na dokoukání najednou, ale je to slušný kus celuloidu. Nejlepší válečné filmy obvykle nebývají ty, kde akce střídá akci a střihač nestíhá si ani odskočit. Nejlepší válečné filmy bývají ty, které se ne celé odehrávají ve válce (třeba Narozen 4. července ....). Je to na 4 hvězdy, ale dám 5, pro vyvážení slabých hodnocení akcechtivých diváků. Precizně ztvárněný kontrast života smetánky a údělu cizinecké legie (který je nad všechny akce) si to zaslouží. Film těžko zapře inspiraci Copollovou Apokalypsou, Kubrickovou Olověnou vestou a Irvinovým Hamburger Hillem, ale na druhou stranu se tvůrcům povedlo psycho, kontrast i bitky v blátě ze všech zmíněných filmů napodobit. Jde o reminiscenci bolestivého období francouzských dějin, naše filmy o roce 1938 nebo 1968 taky nejsou/nebudou zrovna blockbustery. ()

dodo24 

všechny recenze uživatele

Mal som pocit, že Francúzi bojovú proti imaginárnemu nepriateľovi... Mala to byť spomienka a vyslovená úcta nad padnutými vojakmi, ale bolo to skôr zneúctenie, či už historické, ľudské alebo kinematografické... ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Za mě hodně zajímavý film. Ta často kritizovaná nepřítomnost "full frontal" bitev a nepřátel je podle mě logická a de facto kopíruje realitu, kde také většinu války jen sedíte, čekáte. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Dien Bien Phu bylo ztraceno během těch pár týdnů, které strávili Francouzi nehnutě v zákopech. Tím, že se zaměřili výhradně na defenzivu, přenechali taktickou iniciativu Vietnamcům a ani sebelepší obranné opevnění pak nemohlo zastavit početnějšího nepřítele. Řekl bych, že i tvůrci si uvědomili, že o výsledku bitvy nerozhodovali obyčejní pěšáci a tak je samotným bojům věnována minimální pozornost. Věřte nebo ne, ono to až tak nevadí. Namísto toho nás totiž provádějí zázemím konfliktu, ukazují narůstající napětí v Saigonu a to, jak se přezíravý postoj důstojníků mění v znepokojení a rozhořčení nad mnohdy protichůdnými rozkazy nejvyššího vedení, které přikládalo "lokálnímu konfliktu" minimální váhu. Jde o neobvyklé, téměř dokumentární pojetí válečného filmu, které se mi líbilo. Přesto se mi občas zastesklo po skutečné akci a věřím, že by nebylo na škodu zařadit i pár klasických válečných přestřelek. ()

Reklama

Reklama