Reklama

Reklama

Potřebujeme skřivana?

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2006, 18 min

Režie:

Jan Hošek

Scénář:

Jan Hošek

Kamera:

Marián Polák

Obsahy(1)

Co je zdravá zemědělská krajina? Nastal konec zemědělského vztahu člověka k přírodě? Co to bude znamenat? Přírodopisný pořad o ochraně a tvorbě krajiny. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

To jsou ty nezamýšlené důsledky. Vzroste-li HDP, vzroste i počet sebevražd a rozvodů. Zaroste-li pole, vzroste počet ptáků. Vytvoří-li -se komunistické lány na obzor, zvýší se počet ptáků na okrajích měst. Kamarád ornitolog značkuje po dohodě s majiteli půdy na polích hnízdiště čejky, aby traktory a kombajny nezničily hnízdiště a zastavil se pokles populace čejek. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu je trochu zavádějící, protože nejde pouze o skřivana, ale o ptactvo obecně. Dokument totiž popisuje úbytek počtu ptáků v zemědělské krajině (naopak jejich nárůst v krajině lesní a ve městech) vlivem zcelování pozemků a využíváním mechanizace. Jak už to v podobných pořadech "ochranářského typu" bývá nedobrým zvykem, i zde se tvůrci jako k modle moderní doby obracejí k dotacím všeho druhu. Daleko víc se mi líbil závěr, který vyzněl celkem optimisticky - v lidech přetrvává určitý sentiment při pohledu na rozmanitou zemědělskou krajinu, což je příslibem do budoucna, že tato nevymizí. A s ní nevymizí ani ptactvo, jen dojde možná k nějaké druhé obměně. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že se dnes spousta lidí snaží z ochrany přírody dělat prachobyčejnou politickou záležitost. Částečně to chápu: nejspíš jsou pod vlivem všudypřítomného módního relativizování. Vůbec ale nechápu proč někdo brblá, že jsou chráněny druhy, co se tomu rapidnímu přetváření krajiny neumějí přizpůsobit. - Otázka je, jestli těm relativistům vůbec dochází, že druhová rozmanitost je něco, co lidstvo doslova životně potřebuje, a tudíž s tím není možné lehkomyslně hazardovat ve stylu "možná dojde k obměně (druhů)". To v dokumentu asi mělo zaznít. ... A dotace? Vzhledem k tomu, že u nás většinová společnost / vlády přistupují k ochraně přírody jako ke zbytečnosti, co zbývá, než se soustředit právě na dotace? Závěrem už jen povzdechnutí nad faktem, že na (jednoznačně škodlivé) velkozemědělství jde z dotací a rozpočtů nesrovnatelně víc peněz. Jenže o tom jaksi od kritiků neslyšíme. ()

Reklama

Reklama