Reklama

Reklama

Liška Bystrouška

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný
Československo, 1973, 6x13 min

Režie:

Kuba Jureček

Předloha:

Rudolf Těsnohlídek (kniha)

Hrají:

Karel Höger
(další profese)

Obsahy(1)

17. června 1909 se v Brně narodil Karel Höger, jako nejmladší ze 13 dětí. Vystudoval učitelský ústav, učil nejprve v Lomnici u Tišnova, pak v Židenicích na obecné škole. V roce 1928 začal studovat herectví na brněnské konzervatoři a v roce 1932 podepsal angažmá jako člen činohry Zemského divadla v Brně. Zůstal zde 8 let. Hrál s Josefem Skřivanem, Emou Pechovou, Zdeňkou Gräfovou, Vlastou Fabiánovou... Setkal se s režiséry Rudolfem Waltrem, Alešem Podhorským, E. F. Burianem, Václavem Jiřikovským a dalšími. Od roku 1940 se stal členem Národního divadla v Praze. Do širšího povědomí diváků pronikl teprve jako herec filmový. Nejplodnějším obdobím Högerovy herecké činnosti byla padesátá léta, např. Willy Loman z Millerovy Smrti obchodního cestujícího, Čapkův Loupežník, Alfréd Morák v Srpnové neděli aj. Vedle divadla účinkoval v rozhlase, filmu i televizi. Zde byl také oblíbeným vypravěčem pohádek. V posledním tvůrčím období se jeho herectví uplatnilo zejména v televizních rolích: Romeo a Julie na konci listopadu, Byl jednou jeden dům, Lístek do památníku. Jeho herectví bylo netradiční, odpatetizované a výkony jednotlivých postav ukazovaly vždy novou stránku jeho herectví. Do Zlatého fondu Československé televize bezpochyby patří šestidílný seriál příběhů Lišky Bystroušky, natočený podle známé knížky Rudolfa Těsnohlídka s kresbami Stanislava Lolka v nezapomenutelném vyprávění národního umělce Karla Högera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

honajz 

všechny recenze uživatele

To se nedá komentovat, prostě Karel Höger svým originálním způsobem čte Lišku Bystroušku a k tomu jsou obrázky a jednoduché animace - vše v černobílém provedení. Ale je to prostě hezky udělané a příjemné a Höger tomu dává glanc. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Josef Lada byl nejen schopný malíř futurismu (tam jeho díla řadíme), ale také dobrý básník a spisovatel (dodnes pamatuji na knížku o ptácích, na jejímž obalu sedí papoušek vyobrazený jako učitel). Tento vcelku povedený miniseriál je prakticky jeho odkazem. Co se mi ale nelíbí je to, že to prakticky jenom okopírování knížky a přenesení na plátno, nic víc. Proto strhávám jednu hvězdu z celkového hodnocení. ()

Sherty 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když jím šunku, tak si na tenhle klenot vzpomenu :). ( To stéjné mám s pepkem námořníkem a špenátem ). 90% ()

Reklama

Reklama