Reklama

Reklama

Swety

(amatérský film)
  • Slovensko Svety (více)
Krátkometrážní / Horor / Mysteriózní / Thriller
Slovensko / Česko, 2009, 14 min

Režie:

Peter Leibitzer

Obsahy(1)

Krátky béčkový thriller sleduje na prvý pohľad banálny príbeh troch mladých ľudí, ktorí prichádzajú na neznáme miesto, aby sa tu na pár dní odreagovali. No už ich príchod nasvedčuje tomu, že toto miesto zjavne nebude podľa ich predstáv. Vo svete sa totiž skrýva mnoho tajuplných miest, svetov, ktoré nikdy nepochopíme. Film SWETY (Worlds) vám prináša stret jedného z týchto svetov s tým naším... (faraon)

(více)

Recenze (33)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

dobrá atmosféra.. dobré zpracování.. věrohodné herecké výkony.. to ale nezachrání ten stupidní konec, jestli se tomu dá říkat konec :-( jsem asi moc náročná, když předpokládám, že uvidím nějakou pointu?? [1. PFF Čakovická Be(´)čka] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fúha, no, hmmm... :-) Dosť sila - fakt tuhé antiherecké výkony, prakticky žiadny koniec a dole klobúk za ľahostajnosť ohľadom počasia (v jednej scéne sychravá jeseň, strih o dve minúty neskôr - všade plno snehu). Toľko k mínusom. Čo sa plusov týka, atmosféra nie je úplne márna (slovenské temné lesy proste majú niečo do seba), hudba často robí prácu za režiséra a okolo krívajúceho týpka sa dala vystavať solídna žánrová urban legend. Keby niekto chcel. Ale nechcel. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi zajímavě a působivě zpracovaný kraťas. Nejvíce snímku dominuje úžasná, mysteriózní atmosféra. A zase ty hluboké a temné lesy:) A ač se zde neobjeví cokoliv nadpřirozeného či hororového, tak si tuto precizně budovanou atmosféru se znatelnými prvky napětí, udrží po celou dobu. Nechá Vás v očekávání, že se během ní dozvíte, co jsou ony Swety zač. Možná, že toto dílko, jeho pointa či závěr zcela nenaplní vaše představy. Ale právě to, co je zde nevysvětleno a neukázáno, pouze obestřeno tajemstvím, mě podnítilo k zamyšlení, co se v těchto asi Světech skrývá. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kluci mají jasno v oblasti formy, s obsahem je to trochu horší. Na druhou stranu, půjčování si různých hororových rekvizit (podivná postava v kápi, temný les, tajemné podzemní chodby, unesená postava, jíž se má evidentně brzy dít něco nehezkého, temný mrak) a jejich zkombinování hovoří něco o touze hrát si na písečku žánru. Funguje to, ale pointa zoufale chybí. Tři hvězdy především za technickou stránku. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Je to také, aké to aj má byť, teda amatérske po všetkých stránkach. To však nebráni tomu, aby diváka tento krátky film aspoň trochu zaujal. Má celkom dobre vybudovanú atmosféru, neherci sú ok, hudba k tomu celkom sedí, dobrá je aj kamera. Najväčším problémom je asi natáčanie v interiéroch (exteriéry sú výborne zmáknuté) a scenár, ktorý je dosť zlý. Vidím to na taký priemer. 60% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no nevim, jestli tahle slovenská amatérská vykrádačka blair witch není trochu moc nadhodnocená... příběhově a herecky opravdu dost slabé, konec nedotažený, pseudohustá atmosféra mě naprosto minula. vzhledem k faktu, že jde o studentský film, přimhouřím oko... 50% [1. PFF Čakovická Be(´)čka] ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nevidím moc rozdiel medzi týmto a napríklad Casa Carnivora. Herci sú na tom asi rovnako, réžia tiež a koniec Swetov je asi ešte slabší. Na rozdiel od tohoto, ale pri chozeho filme visí nadpis amatérsky film. A toto nebol amatérsky film? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na slovenské poměry slušně natočený snímek, který skutečně diváka asi nejvíc zaujme solidní prací kameramana. Nejen dobrá kamera, ale i vhodně zvolené prostředí dokázali navodit zajímavou atmosféru, jenže ani tento amatérský snímek se nedokázal vyvarovat špatně zvolenému závěru, který mi lehce pokazil předešlý prožitek. Přitom do desáté - jedenácté minuty to bylo hodně slušné.60% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Technicky velmi slušný počin. Kamera, střih, hudba (ta hlavně), práce s prostředím, herecké výkony, to všechno je v rámci žánru i metráže na velmi slušné úrovni. Ještě k tomu přidat nějaký příběh, výraznější pointu a mohl bych uvažovat o zařazení do pětice mých nejoblíbenějších slovenských horrorů. Poslední dobou mě totiž Slováci přesvědčují, že tomu filmovému horroru začínají přicházet na chuť a umí ho natočit. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Na amatérský film skvěle technicky zvládnuté. Kamera, střih, ozvučení i herci skvělí. Akorát že to prakticky nemá žádnou pointu... ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

..... po těchto neobyčejně vyzevlovaných čtrnácti whattafuck minutách nabydete pocitu, že HDPčka zas až tak nejsou špatné........2/10 ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Kluci rozhodně vědí co dělají a věřím, že když by se pustili do něčeho naplno, tak to dopadne mnohem, mnohem lépe než např. Čepel smrti. Nicméně ta absence pointy (stačila by malá pointečička) film zabíjí a celých 14 minut tak úplně vyšumí do prázdna. Výtky bych měl také k poněkud křečovitému úvodu, z příchodu mlčících mladíků k brance jde silně cítit to "točíme první záběr, kamera, klapka, akce" (líp by tam pasovala již rozjetá diskuze) a pak mě někdy mátly střihy - ke konci to vypadalo, jakoby šel záporák bouchat na jinou chatku poblíž. Jinak pohoda, pokud to byla rozcvička, tak můžem očekávat něco zajímavého. P.S. Proč ten mladík při napadení kamaráda obíhá celou chatku a pak teprve pronásleduje útočníka? :-) ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Atmosféra byla sice fajn, ale co ti otřesní herci nebo efekty, které vypadaly hodně uměle? A hlavně, kde byla nějaká pointa, závěr? Škoda, na začátku to působilo slibně. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Přeluxusní atmosféra budovaná hlavně skvělou zvukovou stránkou a podařeným napětím. Uvítala bych pointu, ale otevřené konce mi zas tak nevadí. Jako amatérský film je to naprosto super. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Teenagerská vyvražďovačka po slovensku, okořeněná emzáckými prvky. Slovenské lesy ještě nikdy nebyly horrorovější. Příběh má sice podle popisu být banální jen na první pohled (je i na druhý, třetí, padesátý), ale děsivou atmosféru má pořádnou a natočen je velmi dobře. Líbí se mi hlavně kamera: dynamická, úspěšně využívá všech důmyslných formálních zákonitostí filmové řeči. Ze zdánlivě normální scenérie ošumělé venkovské chatky dokáže vykouzlit slušnou horrorovou atmosféru. Výtečně kombinuje jednotlivé typy záběru a důmyslně střídá a kombinuje zabírané objekty a úhly pohledu, mnohdy je příjemně podivná, většinou ale skvěle atmosférická. Skvělá je také hudba (chtělo by to snad jen ji trochu usouvztažnit, aby jednotlivé kousky soundtracku líp navazovaly) a dialogy. Všechno zabíjí herecké výkony a scénář sice technicky dobře provedený, ale se špatnými základy. Item, fascinuje mne pocit, který každý horrorfan zná: ve většině scén jsem čekal určité klišé a dostal jsem sice též klišé, ale úplně jiné. Takové filmy mám mimořádně rád, a v tomhle se něco podobného stalo skoro v každé scéně. Rozhodně to není jen taková ta obvyklá amatéřina ve stylu: "Jé, tady je kamera, pojďte natočit film, třeba dostanem Oscara!" (Ne že bych proti podobným amatéřinám něco měl...) Je to promyšlené, autoři přesně věděli, co od filmu chtějí. Natočen profesionály by film nebyl o moc lepší. Úžasný horror se špatným scénářem. Opravdu tvůrcům přeji, aby právě oni vytvořili první slovenský celovečerní horror. Bratia pak budou mít lepší horrorovou tradici než my... Objektivně je film na čtyři hvězdičky, subjěktivně na pět. P. S. Jak to může někomu připomínat Blair Bitch? Mně osobně to spíš připomíná francouzsko-rumunské Ils, kteří mají i trochu podobný kamerový styl. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

slušný kraťas, jehož atmosféra stojí prakticky celá na kameře...Leibitzer už zřejmě má nějaké zkušenosti, umí s kamerou hýbat, aby pohyby působily hladce a přirozeně, vhodně dynamizuje záběry tak, aby zapadaly do akčnějšího kontextu...problém je místy ve střihové skladbě - některé hluché statické záběry...nicneříkající, rádoby náladotvorné velké celky krajiny ( mimo úvod, ten se mi líbí)...nebo sem tam slabý záběr trčící z okolního skladebního kontextu... hned na začátku skok z velkých celků krajiny na celek kluků, kteří vstupují brankou do zahrady ( i ten druhý následující záběr namířený k brance je slabý...toporný, chtěný )...pak mi vadí prostřihy na menší detailní záběry v interiéru ( borec zvedne jakýsi pytel nebo co - detailnější záběr na to, co je pod ním)...brzdí to rytmus, křiví prostor a informačně je to doslovné...nejslabší záběr v úvodní scéně je pro mě ale opakovaný detailní anfass na tvář jedné z postav...chybí tomu vzdušnost...celou scénu to dost ztoporňuje, brzdí to nějaký její přirozený průběh...rytmicky i prostorově ( protože o tom film vlastně je - pracovat s prostorem v určitém koherentním rytmu )........na můj vkus je tam moc hudby a moc sekundárně dodaných zvukových efektů...vizuálně je to trochu neucelené...výchozí série statických záběrů mne navnadila a pak se to najednou přemění v sérii akčních momentů nebo náladotvorných momentů snímaných dynamicky...ale dejme tomu...každopádně hlavní problém je v dramaturgii...úvodní zvrat přijde moc brzy...nefunguje to jako náhlý šok, je to prostě nevhodný dějový náraz...chybí výraznější divácký kontakt s prostředím...chybí propracovanější výchozí situace a s ní spojená atmosféra...chybí informace o prostředí...vlastně ani nevim, proč jsou tam rozehrané ty úvodní detaily ohledně vztahu postav atd...proč do té chaty vlastně přišli ?...tohle není námět na patnáctiminutový film...i dvojnásobná stopáž je podle mě málo...chybí pozvolnost...celé to působí dojmem "točíme film a je jedno o čem"...resp. "máme vymyšlený základ, tak jedem, zbytek neni potřeba"...scénáristicky je to hrubý nedodělek...a proč se to celé jmenuje "Světy" ? ()

Reklama

Reklama