Reklama

Reklama

Film natočil oceněný tým, který stvořil úspěšný seriál Kancl. Anglie sedmdesátých let je plná swingu a tři přátelé a vyvrženci společnosti tráví svůj čas vtipkováním, popíjením, popichováním a balením děvčat. Tajně však sní o tom, že jednou utečou ze svého dělnického města. Freddie (Christian Cooke) je obchodník, kterého si právě všiml jeho šéf, Mr. Kendrick (Ralph Fiennes). Freddie je rozpolcený mezi životem plným popíjení se svými kamarády (Tom Hughes a Jack Doolan) a příslibem zářivé budoucnosti. Vše se ještě více zkomplikuje, když se do Freddieho zamiluje šéfova dcera. Ve filmu dále hrají Ricky Gervais a Emily Watson. (Cinemax)

(více)

Recenze (289)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film o časech, kdy jsme byli mladí, vším konvenčním pohrdali, chtěli pryč, tam, kde to je sice stejně zaprděný, ale jinak to voní. Film o zdání, že kdo nic neriskuje, nic nenajde. Film o schopnosti ještě vidět, že "takhle ne", dokud nejsme jako "oni" a pořád máme na krásnou vybranou. Krásnou s kapkou melancholie a deštěm nikdynekončící naděje. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nenápadná bomba. Aneb jak se stal z rebela bez příčiny usedlík a z usedlíka rebel s příčinou. Cemetery Junction není žádná třeskutě vtipná komedie, v několika chvílích je to vlastně velmi smutný film, u něhož mi bylo až teskno, v závěru jsem z něj měl strašně fajn pocit, což už se mi dlouho nestalo. Zkrátka super překvapení a velmi příjemný film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hřebejk na britský spôsob? Áno, pokiaľ si namiesto láskavého humoru dosadíte smutnú, miestami krutú, a dosť často hrubo nekorektnú "srandu". Ale hoci sú tam naozaj veľmi vtipné scény a repliky ("Vypni už tú buzerantskú hudbu a zapni Eltona Johna!"), nie je to komédia, skôr coming-of-age dráma. Precízne vystavaná, bez výnimky famózne zahraná (Ralph Fiennes a Emily Watson vládnu) a prekvapivo dobre natočená. Ten Led Zeppelin na konci je boľavá, veru boľavá katarzia. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak sú to lenivci alebo nám berú prácu?“ Ricky Gervais je mi vcelku ukradnutý, ale po tom, čo ma viacerými projektami mimoriadne pozitívne zaujal Stephen Merchant (Logan, Súboj s rodinou, Králiček Jojo), začal som detailnejšie skúmať jeho filmografiu. A natrafil som na toto. Tak som si to pozrel, nakoniec to však bohužiaľ žiadna veľká (a vlastne ani malá) výhra nebola. Mám rád anglické filmy, anglickú výpravu, anglický humor a anglickú atmosféru, ale toto proste išlo mimo mňa. Naplno ma to začalo zaujímať až ku koncu, kedy to začalo byť správne dojemné. Inak dosť bieda a nahá upírka pozerajúca sa von oknom. Dospelé postavy kvalitné (až na Ralpha Fiennesa, ktorého som nikdy príliš nemusel), mladé postavy väčšinou dosť otravné (napokon bol najsympatickejší asi „Jonah Hill“). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny prekvapeni. Paradni dobova atmosfera s perfektnima pisnickama a do toho pribeh nekolika kamosu, ktery nechtej shnit v nejaky prdeli na okraji mesta, kde se da akorat cumet na televizi nebo pracovat v tovarne. Mame tu hlavni trojku v sestave slusnacek, kterymu dela fotrika v maly, ale vyzivny roli Ricky Gervais, neustale nekoho urazejici a na neco nadavajici, pak tu mame pana drsnacka, kterej neustale urazi svyho fotrika a samozrejme nesmi chybet dobytkar, kterej kazdyho opruzuje se svejma stupidnima historkama typu dostal jsem dva druhy chleba. Krome toho par fajnovejch vedlejsich postav, bohuzel Merchant opravdu v pidirolicce, ale zase tu je naprosto brutalni humusackej sefik restaurace. No a nez nejaka super komedie to je spis takova tragikomedie spadajici casto do drama. Nastesti to ale neni tragikomedie, ktera vas napadne, kdyz si vybavite cesky "skvosty" poslednich let, ale fakt vysoce prijemna, skvele koukatelna a s pohodovou atmosferou zalezitost s naprosto skvelejma a sympatickejma hercema a i kdyz to neni na 5* s chuti je tam soupnu, protoze me to fakt potesilo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Jedno staré arabské přísloví říká Hoď své srdce před sebe a utíkej ho chytit." "To bylo, než našli ropu. Dneska už Arabové neběhaj, mají na to sluhy." Jednoduchý mladík z dělnického prostředí cítí, že má možná poslední šanci přervat pupeční šňůru s dírou, v níž žije, dát vale zdejším pyšným buranům, kteří ho počítají mezi sebe a neustrnout jako oni... Cemetery Junction je na pohled (i poslech) pěkný film a určitě stojí za vidění, ale nepřináší nic nového. Nenašel jsem v něm jedinou scénu, kterou bych neviděl už jinde a mohl ji mít navždy spojenou jen s tímto filmem. Je to jako by se Dobrý Will Hunting odehrával v prostředí a době z Billyho Elliotta a scénář k němu by psal Richard Curtis. Kousky z těchto a jiných filmů jsou poskládány do překvapivě funkčního scénáře, zrežírovány se stonásobně větší jistotou než Gervaisův předchozí počin, ale stejně jako Umění lhát je i Cemetery Junction víc dramatem než komedií. Vyvolával ve mně až bezvýchodně úzkostný pocit, že se světem je to tak špatné, že nemá smysl se o něco pokoušet, v něco věřit nebo doufat. Nemyslím, že se na něj podívám znovu. 60% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Gervais / Merchant na nostalgicko-romantický způsob. Je to trochu korektnější než klasická G/M produkce, ale zábava víceméně slušná. Ricky Gervais tu má relativně malou otcovskou roli, kterou zvládá špičkově a je, řekl bych, nejlíp zahranou postavou filmou. Ralph Fiennes je tu naopak dost nevyužitý. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když je na filmu vidět, že se jeho tvůrci s až křečovitou, i když třeba upřímnou snahou pokoušejí překonat sami sebe, většinou se paradoxně právě tomu vzdalují. Je to i případ Cemetery Junction. Gervaisův a Merchantův talent na cynický a skrz naskrz zlý humor tu ale funguje i mimo žánr komedie, což je zásadní. Samotný příběh o vzpouře slušńáka a zklidnění rebela je možná trochu jednoduchý, ale skýtá potřebné emoce. Proč ne. Přinejmenším je pozitivní, že si režisérské duo vychutnává možnost pomalého vyprávění a odmítá pouze na celovečerní stopáži uspokojovat fanoušky. 3 a 1/2 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Freddie, pozdravuj ode mě mámu.“ – „Jo, jasně.“ – „Táta je pořád s váma?“ – „Jo.“ – „Škoda. To je fakt škoda.“ Film je hodně předvídatelný, a pokud čekáte, že vás něčím extra překvapí, jste na špatné adrese. Jenže nutno hned dodat, že nuda se rozhodně nekoná, naopak, díky pořádné dávce humoru (nechybí jednodušší i černější kousky), pár slušně napsaným postavám a velmi chytlavé atmosféře se budete solidně bavit (a tak ani ta klišoidní romantická linka s hlavním hrdinou, který stále jen papouškuje po své lásce a ještě na ni jde „zbaběle“ přes její matku, vás nijak nenaštve). A na druhou stranu, myslím, že dobře fungují i vážnější místa, i když nejvíc se samozřejmě divák těší na veselé momenty, třeba ty ve svérázném rodinném kruhu Tarylorových, plném „intelektuálních“ debat (a na rozdíl Merchanta a jeho vpravdě miniaturního štěku tu má Gervais možná ne zas tak velkou, ale za to opravdu „vymazlenou“ roli otce). Poprvé to sice ode mě nebude pro výše zmíněnou dvojici za plný počet, nýbrž „jen“ solidní 4*, ale pořád je tu cítit kvalita, a to se počítá. „Jo, jdu do každý, co dá. Nevíte o nějaký?“ – „Ne.“ – „Ale neplatil bych za to! Jednou jsem byl se šlapkou, ale neplatil jsem, ne, zdejchnul se. Nemohla se za mnou hnát, myslím, že měla dnu.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rebelové bez příčiny i loseři s příčinou, které na místě nic nedrželo, ale nemohli se pustit. Jízda přes křižovatky dospívání plná turbulencí i stereotypů, jejíž cíl byl někde v mlze a nebo nebyl vůbec. Jízda nezapomenutelná ve své neopakovatelnosti.. Domácí diskuze Freddieho s rodinou (otec Gervais a radikální babka) tomu dávali pichlavý komediální šmrnc, ale objevily se některé detaily (např. karikaturní ráz postavy Fiennese), které mě nechaly za tím hozeným srdcem jen tak vyklusávat.. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.9/10] | me: Sympatická britská fajnovečka o mladosti, životných voľbách a sklamaniach. Trošku pomalší začiatok sa pozvoľna rozbieha až ku dynamickému a emotivnému záveru a aj vďaka slušnému a dobre volenému obsadeniu film zanecháva príjemné dojmy. [3 a pol *] Freddie, stop listening to music made by poofs. Stick on some Elton John. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

(It's Not War) Just The End of Love or The Start of True Love?! Že by klučičí odpověď na An Education? Ricky Gervais hodil své srdce před sebe, ale rozhodně ho nechytí každý, kdo se za ním vypraví. Každopádně ( jak se zdá ) se Ricky posunul správným směrem - na míle daleko od bublaniny zvané The Invention of Lying. Cemetery Junction JE příjemný film s neskutečně kouzelnou Felicity Jones. Jen můj solar leží pravděpodobně o trošku výš. 7/10 ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že tenhle chlápek - Ricky Gervais - který ve svých stand up-ech zásadně razí toaletní a sexuální humor toho nejhrubšího zrna (každý druhý až třetí vtípek obsahuje zmínku o nějaké formě masturbace), má na filmovém plátně tendence užívat humoru jen jako zástěrky pro hloubavý, ne-li srdceryvný příběh se sociální tématikou. Tak či tak, jakkoli slabé a nevýrazné jsou dva předcházející "Rickyho" snímky (Umění lhát a Město duchů), Cemetery Junction je jeho prvním filmem, který to dělá opravdu dobře. Největší zásluhu na tom má to, že se Ricky konečně dal přesvědčit, že není zrovna nejlepším hercem na světě a stáhl se do menší vedlejší roličky tatíka jednoho ze tří ústředních hrdinů. Ti jsou pak do jednoho výteční a přesvědčiví, což je do značné míry taky zásluha Rickyho a Stephenova scénáře. Možná nejsilnější stránkou filmu je zřejmě velice osobně (z Rickyho pohledu) vykreslený portrét sociálních vztahů v maloměstské Británii. Když se nad tím tak člověk zamyslí, je zajímavé srovnat tenhle pohled na 70. léta britské "totality" s našimi Pelíšky a Občanskými průkazy. Průniky by tam byly. Ale to jen tak na okraj. Moc pěkný a poctivý film... 80% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Smutno-láskavý film s čiastočne optimistickým záverom, aké vedia majstrovsky točiť práve Briti (viď napr. Billy Elliot). Merchant s Gervaisom opäť ukázali, že za ich komediálnym nadaním sa skrýva viac, než len vtipné scénky založené na životných trapasoch. Ak Rickyho Gervaisa poznáte iba z legendárneho Office, rozhodne vyskúšajte aj seriálik Komparz, potom Cemetery Junction - a radšej sa úplne vykašlite na The Invention of Lying. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podle mě zatím nejlepší film, se kterým má co dělat neúnavný britský rýpal Ricky Gervais. Cemetery Junction ovšem není komedie. Je to vlastně takové komorní drama proložené povedenými vtipy, plné výborných dialogů, retro atmosféry, vkusně vybraných písní a sympatických herců. V určitých momentech (především Ples vítězů a penzionování zasloužilého pracovníka) se ke slovu dostává i hořký humor, jaký my Češi dobře známe třeba z filmů o rodině Homolkových, Hoří, má panenko nebo Kulového blesku, jindy snímek zase brnká na city (romantická linie) i na svědomí (Ralph Fieness, vztah Bruce a jeho otce)... A všechno se mu to daří. Dnes večer jsem měl náladu přesně na něco takového - potřeboval jsem, aby mě něco pobavilo a dojalo zároveň. Nuže, úkol splněn na výbornou. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tvarohový sejrec a jeho pokus o nostalgickou komedii. Nejsem s to posoudit, zda film na pozvolna stárnoucí Angliky působí tak, jako kupříkladu Občanský průkaz na mě, naše kulturní okruhy se tenkrát dosti lišily. Přesto jde o spokojeně sledovatelnou záležitost. Á, už vím. Lehkost. Trošku tomu chybí lehkost. Těžko vysvětlit, prostě když autoři odstoupí od legrácek a přejdou na vážnější notu (obzvláště u vztahu podnikatel - panička ze zlaté klícky), malinko to drhne. ()

Reklama

Reklama