Reklama

Reklama

Velmistr

(studentský film)
  • USA Grandmaster (festivalový název)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 19 min

Recenze (7)

Olafson 

všechny recenze uživatele

David Navara je velmi vzácný druh člověka, který trochu zbytečně podceňuje sám sebe. Jak klasické v dnešní době, génius se podceňuje a blbec sám sebe vynáší do nebe. Svérázný smysl pro humor Davida Navary ale ještě více vynikl při jeho účasti 26.1.2010 v pořadu Karla Šípa "Všechnopárty". Na takový svérázně humorný, ale přitom poctivý rozhovor asi musel Karel Šíp dlouho čekat. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10090925908-vsechnoparty/210522161600003/video/ ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Nahliadnuť do mysle a pochopiť génia je ťažká vec, zvlášť ak sa jedná o niekoho, kto i napriek režisérským snahám nechce hrať "hry", ktoré nepozná. Rozália Kohoutová doslova vydolovala definíciu Davida Navara nielen z pozície šachového profesionála. Úvahy o jeho "zbytočných" koníčkoch a subjektívne vnímanej neužitočnosti vystihujú jeho emočný život, úvodné predikáty definujú jeho sebahodnotenie, úspechy v šachových turnajoch jeho uchvacujúcu intelektovú kapacitu. Dokument tak v globále odráža celý jeho "zaujímavý" každodenný život. A tak si odpovedám na Davidovu otázku.. Možno predikát výroku definovat filmem? Film potvrdzuje toto logické tvrdenie, že áno... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Rozálie Kohoutová se pokusila o medailonek Davida Navary, nejlepšího českého šachisty. Cílem bylo zjistit, jaké to je být šachovým velmistrem a géniem. Mám takový pocit, že nejlépe to vystihl sám David Navara během úvodních vět, ve kterých se pokusil vyřknout pár vět, které o Davidu Navarovi platí. Zejména snaha režisérky přimět Davida k připodobnění rostlin a zvířat k šachovým figurkám mi přijde neprůkazná a jak připomíná David, zcela zbytečná, o každodennosti šachového profesionála nevypovídající a nevypovídající ani o ničem jiném. Takže se nedivím jeho mrzutosti. Na druhou stranu se přece jen něco povedlo, a to dostat se alespoň trochu do mysli génia. Jeho úvahy o vlastní praktické zbytečnosti navzdory talentu jsou jistě plusovým bodem tohoto dokumentu. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Jak obyčejné, ale dokáže zaujmout. Ještě aby ne, když vše začíná větou "Věta je buďto ověřitelná empiricky nebo tvrzením logiky nebo matematiky...anebo je nesmyslná nebo třeba metafyzická." Pro mě poutavé i proto, že se při svých koníčcích často s podobnými lidmi setkávám a tak se do nich dokážu vžít. Takže se vžívám částečně i do sebe z pohledu jiných lidí. A co říci k portrétu? Asi jen toto: "Spekulací o smyslu a hodnotě filmu David Navara ten smysl a hodnotu filmu dává. Ne tak úplně filmu, ale portrétu. Jak pozitivními, tak negativními myšlenkami se portrét tvoří, ať už ty spekulace jsou jakékoliv." ()

Zajímavosti (1)

  • David Navara se stal v roce 1995 Mistrem České republiky v kategorii chlapců do 10 let. Rozálie Kohoutová vyhrála v témže roce stejnou kategorii dívek. (Kulmon)

Reklama

Reklama