Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jana Preissová jako neohrožená královská dcera v pohádce volně zpracované podle B. Němcové... Tato televizní adaptace klasické pohádky se určitě od té známější filmové hodně liší. Černobílá pohádka má sice hlavní hrdinku – princeznu Ladu, té ale chybí zlatá hvězda na čele. Ale i ona se musí vypořádat s nechtěným ženichem, postarším a zlým králem Bořitelem III. (E. Kohout). Se souhlasem rodičů utíká do sousedního království, kde najde službu v kuchyni a setká se zde i s princem Vítězslavem (P. Oliva). A dál už to všichni milovníci pohádek znají… (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jana Preissová je definitivně nejhezčí princezna všech pohádek. Pohádka sama je poněkud naivní a jednoduchá, nikoli však prostoduchá. Pořád je to o řád příjemnější, než pohádky současné. I když si říkám, že ty švadlenky se asi moc nevyspaly... :) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úžasně naivní, úsměvná pohádka pro malé děti. Tahle starší verze princezny se zlatou hvězdou, ač bez hvězdy a myšího kožíšku, dokonce bez chůvy, je kromě zmíněných atributů "ochuzena" ještě o propagandu, což není na škodu, i když v té známější verzi to neruší, a o verše, což taky není na škodu (i když já veršované pohádky ráda), protože tím to je přístupnější opravdu nejmenším divákům. Chudák Lada tedy s tím podivně vousatým, zubatým chlapíkem se směšnýma hnátičkama, do kterého se, v hrůze před senilním dědkem, který se hlásil jako ženich číslo jedna, zakoukala. Krásně je tu ukázáno, jak muži vnímají věci jinak - při poznámce princezny: "Dejte mu tyhle šaty, on to beztak nepozná", jsem se upřímně zasmála. Jen tak na okraj, všimněte si, že ve verzích příběhu o oslí kůži ty princezny lautr vůbec neumějí vařit a vždycky se do toho hrnou. Polévku, kterou tady uvařila Lada, by nejspíš nejedli ani vězni z Auschwitzu a pohrdavě by to vylili na ten koláč, co ve francouzské verzi upekla Catherine Deneuve. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Je to taká televízna navýsosť štúdiová rozprávka, s príliš jednoduchými kulisami, naivne pekná, určite však s krásnou Janou Preissovou. O desať rokov starší film je ozdobou rozprávok, ale nikomu neublíži, keď si povšimne aj tento film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A nevychloubáš se jen, princi ?" ;) Soukup ve svém scénáři rozehrává moc zajímavou hru s původními motivy, zůstává ovšem na půl cesty.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že se mi podařilo objevit i tuto pohádku. Alespoň si můžu porovnat obě verze, z nichž jedna je barevná a druhá je právě tato. Musím říct, že i tato verze je kouzelná a má něco do sebe. A vidět Janu Drchalovou (Preissovou) jako princeznu Ladu jsem si nemohla přece nechat ujít. Pořád ji mám v hlavě zafixovanou jako maminku malého Vašíka. Asi to tak i zůstane. Pohádka je to poněkud jednodušší než její předchůdkyně i jména a situace jsou jiná, ale vůbec mi to nevadilo. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tehdy osmdesátiletý E. Kohout (Bořitel) si zahrál již ve starší Princezně se zlatou hvězdou. Mladší černobílá sestřička je hodně zjednodušená, zkrácená, ale celkem milá. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Trošičku naivnější verze Princezny se zlatou hvězdou. Král Bořitel je spíš neškodný trouba, ale vrchní kuchař povýšil na generála. Princeznin tatík je chudák za sklerotika a Lada zvládá přebíhat mezi královstvími a kuchyní zřejmě v novém světovém rekordu. Přesto Princezna Lada obstojí mezi konkurencí a přes naivitu scénáře se na ni hezky kouká. Na tom má největší zásluhu Jana Preissová. ()

otík 

všechny recenze uživatele

O deset mladší verze pohádky o princezně Ladě, kterou si chce vzít starší a zlý král a proto se vydává do světa hledat pomoc, aby si našla ženicha, je poněkud podivnou variantou velmi známé verze. Změnila se jména, chování zlého krále i další okolnosti. Především přeměna šatů díky studánce je hodně otravná, vše je příšerně zjednodušené, postavy nemají žádný charakter. Zaujmout možná může mladičký Vítězslav Jandák v roli kuchtíka a hezká Jana Drchalová-Preissová. Ano, jde o televizní, navíc ještě i černobílé zpracování, ale bohužel tomu klasickému nesahá ani po kotníky. A jestliže na konci pohádky řeknete, že to byla hrozná blbost, asi není něco v pořádku. Hudba: Vadim Petrov ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vlastne variace na mysi kozisek. Aneb jednoduchoucka, krasna, cernobila, roztomila studiova pohadka, s nadhernou mladou Janou P. v hlavni roli. :) P.S.: Viola Zinkova podle me jen jako hlas kouzelne studanky... 4+ ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Pohádka o vrtošivé princezně, která každého jen vodí za nos – a všichni nápadníci jí na to skáčou. Je pravda, že Preissové (tehdy ještě Drchalové) se to snáz odpouští. :) Studánka: "A nebudeš se bát, že tě chytí?" Lada: "Kdo se nenechá, toho nechytí." ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Předchůdkyně Princezny se zlatou hvězdou. Jako vždy úchvatná Jana Preissová, jíž princ bohužel nezvládal adekvátně sekundovat. Taky asi tím, že už nejsem naivní holka, očekávám od lásky víc než poblouznění smyslů na základě fyzické krásy. Věnovat víc prostoru tomu, jak a proč ti dva v sobě našli zalíbení, byla bych spokojenější, ale i tak příjemná pohádka. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Krásně se pohádka poslouchala, ale páreček princezna Preissová a princ Oliva mému oku moc nelahodil. Pobavil mě Bořitel, šití šatů, převlékací studánka, a překvapilo mě, že pohádka vznikla o deset let později než Princezna se zlatou hvězdou na čele. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem viděla dneska ráno u snídaně. Mladinká Jana Preissová (tehdy ještě Drchalová) je krásná, přirozená, vtipná, na ní v podstatě celá pohádka stála. Pravda, pavoučí nohy Petra Olivy v šílených botách (hned jsem si vzpomněla na "kozačky" z Pelíšků) byly drsné, ale asi poprvé jsem tady zjistila, že Petr Oliva byl někdy fešák. :-) Jiří Pleskot jako kuchař generál mě taky bavil a vlastně se mi to líbilo. P.S. Jana Preissová vážně byla nádherná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princezna se zlatou hvězdou mě bytostně nebavila. Princezna Lada je podstatně lepší alespoň co se humoru a příběhu jako takového týče. Tato princezna sice nemá hvězdu, za to má větší důvtip, který sice neprokáže, když vaří léčící polívku. Protože hodí prsten do kotle a ne do hrníčku pro prince. Jinak souhlasím, že Jana Preissová je krásná, ale nesouhlasím, že je nejkrásnější. Bohužel ty opravdu příšerné kulisy, stojící na jedněch schodech a jedné místnosti, vyloženě kazí celkový dojem. Ubírají u mě hvězdu a divákovi na zážitku. ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné kolik herců zde hraje špatně. Ostatně scénář není o nic lepší, o výpravě ani nemluvě. Jen Jana Preissová je krásná. ()

Reklama

Reklama