Reklama

Reklama

Sociální síť

  • Česko The Social Network - Sociální síť (více)
Trailer 1
USA, 2010, 120 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

Ben Mezrich (kniha)

Scénář:

Aaron Sorkin

Kamera:

Jeff Cronenweth

Hrají:

Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield, Brenda Song, Rooney Mara, Max Minghella, Armie Hammer, Joseph Mazzello, Melise, Natalina Maggio (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mark Zuckerberg je mladý student Harvardu, který je posedlý elitními kluby. Umí programovat jako nikdo, jeho povaha je velmi zvláštní, ale přesto geniální. Rozchází se s ním přítelkyně Erica a jeho reakce na sebe nenechá dlouho čekat. Na svém blogu na internetu ji okamžitě zesměšní a zároveň jen tak z nudy vytvoří server, na kterém se hodnotí atraktivita různých dívek ze školy. A protože Harvard nemá společnou ročenku, musí Mark hacknout weby různých kolejí a fotky z nich získat. Server slaví obrovský úspěch a připojuje se na něj během jediné noci stále více studentů. Tento postup se ale nelíbí správcům harvardské sítě, která pod tak obrovským náporem spadne. Na Marka čeká trest v podobě podmínečného vyloučení ze školy. Marka si ale díky tomu všímá trojice studentů, bratři Winklevossové a jejich společník Divya Narendra. Ti společně hledají programátora, protože chtějí vytvořit sociální síť studentů Harvardu.
Mark jim sice spolupráci slíbí, ale ve skutečnosti se rozhodne na projektu spolupracovat se svými přáteli. Finančního ředitele v tomto projektu by měl dělat Markův přítel Eduardo. Ten s nápadem souhlasí a zakládají Facebook. Mark na Eduarda žárlí, protože mu nabídne členství Markův vysněný elitní harvardský klub. Mark neustále ruší schůzky s bratry Winklevossovými a jejich společníkem a chlapci postupně zjišťují, že jejich programátor realizuje jejich plán bez nich. Naštvou se a nakonec se rozhodnou podat na Marka žalobu. Facebook se mezitím těší stále větší oblíbenosti a Mark se rozhodne, že je na čase začít expandovat i na ostatní vysoké školy v zemi.
Stále více uživatelů se připojuje, Mark s Eduardem přijímají další programátory na práci a Eduardo vkládá do společnosti kapitál. Eduardo soustřeďuje svůj zájem na potencionální investory, Mark tuto potřebu ale nemá a nesouhlasí s možností reklamy na Facebooku. Větší důležitost přikládá schůzce s mužem jménem Sean Parker, který kdysi založil dvě internetové společnosti. Mark je z muže na první pohled unesen, Eduardo jeho sympatie nesdílí. Nicméně se nechá přemluvit, aby zafinancoval pracovní výlet Marka a několika společníků do Kalifornie, kde by mohl mít Facebook podle Marka slibnou budoucnost. Eduardo má několik pracovních schůzek v New Yorku, takže netuší, že v Kalifornii se mezitím rozjíždí velká spolupráce mezi Markem a Seanem. Sean slibuje pomoc s rozšířením Facebooku na další kontinenty a nutno podotknout, že se mu to daří. Když tuto skutečnost zjistí i bratři Winklevossové, jsou vzteky bez sebe a jsou odhodláni Marka zničit... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 922)

necisty 

všechny recenze uživatele

Ke kvalitě filmu nemám co dodat, ta je výborná. Přestože k FPrdu chovám velkou nesnášenlivost a s největší radostí bych sebrat alespoň jednu hvězdičku, tak to neudělám, protože mě historie tohoto všeho a hlavně osobnost Zuckerberga nakonec bavila. Uznávám, že přišel s něčím revolučním a nebojím se takovou revoluci přirovnat k parnímu stroji, nebo snad něčemu mnohem většímu. Předpokládám, že děj tohoto filmu byl značně zkreslen od skutečnosti, protože postavy byly vykreslovány tak, jak silně pochybuji, že se ve skutečnosti chovali, ale myslím, že ta troška by stačila. Také silně pochybuji, že Mark s někým před FPrdem chodil, natož že to byla docela hezká holka. Tyhle názory ale nemají s filmem jako takovým moc společného, proto krátce - Fincher, Reznor, Eisenberg a Timberlake, myslím, že jen kdyby jsem napsal tyto jména na papír, tak si k nim přikreslím 5 hvězd:). Eisenberg s Zuckerbergem nemá společnou jen koncovku ve jméně nebo tvář, myslím, že nemohli vybrat nikoho lepšího. Nejvíc mě pobavila a zároveň na mě dobře zapůsobila scéna s hořícím košem. Líbilo, nestíhal jsem ani číst všechny informace, bylo to velmi zajímavé a určitě jednou pustím znovu, ALE nikdy si tu kravinu nezaložím:)!!! PS: Doufám, že jste vy všichni závisláci aspoň pochopili ten závěr:D. PPS: Enšpíglův názor zase samozřejmě hodnotím velice kladně:) A kdyby mě film nepřesvědčil o kvalitě, nesl by se ten můj asi stejným duchem. Každopádně vzhledem na 5 hvězd asi usoudil, že už má příspěvek tak dlouhý, že popsání kvality filmu přenechá jiným:). To samé golfista a snad úplně poprvé POMO. ... Při přípravě na roli Marka Zuckerberga si Jesse Eisenberg založil dva týdny před začátkem natáčení účet na Facebooku. Po natočení filmu si účet opět zrušil. ... To mluví za vše:D ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Dnešní svět se netočí kolem Slunce, ale kolem Facebooku. ,,Kdo není na Facebooku, jako by nežil." Což je mimochodem dost smutné (abych se přiznala, já mám také profil na facebooku), ale já naštěstí nepatřím (!) mezi tu skupinu, co to potřebuje k dennímu životu a nemám absťáky z toho, že nevidím každou minutu statusy svých všech všech "přátel". David Fincher, jakožto vynikající režisér, nám toto aktuální téma podal velmi originálně a v plných barvách to skvěle předvedl. Je to skvělý film, zasloužil si všechny ty ocenění a chválu, to bez pochyb ano. Přestože mě film zaujal, tak mě až tak moc neoslnil (maximálně hudbou, překvapujícím výkonem Justina Timberlakea a pár skvělými momenty), ale celkově mi některé části přišly zbytečně ,,zdlouhavěreptající" a to mi přišla škoda, kdyby se film zkrátil, takových momentů tam tolik nemuselo být. Mně to stačilo vidět jednou, v budoucnu asi nebudu mít potřebu to vidět znovu - takové nadšení z toho nemám. Takže mé celkové hodnocení je díky hudbě, hercům, vybranému tématu (které zpracoval ten správný režisér) a několika pestrým momentům. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film o fenomenu Facebook musel prijit drive ci pozdeji, uz na zacatku mel zaruceny divacky uspech. David Fincher taky neni zadny zelenac a herecke vykony nebyly nejhorsi. Jedinou a podstatnou slabinou tak zustava to, ze temer vse okolo vzniku teto socialni site, neni moc zajimave, minimalne nijak originalni ci vystredni s ohledem na hodnotu firmy. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejste hajzl, Marku. I když se hodně snažíte." ----- Kromě jiného i o tom, že géniové mívají své mouchy ... nebo jinak: Že každý génius je tak trochu šílenec - ve větší míře, než jaká je obvyklá u nás průměrných. A taky o tom, že být nejmladším miliardářem na světě může mít i svá úskalí. Abych řekla pravdu ... Facebook mě nijak nezasáhl - patrně (nebo spíš docela určitě) na to už nemám ten správný věk. Ovšem o filmu totéž říct nemůžu - v žádném případě. Oč vlastně ve skutečnosti jde ? O zfilmování nezfilmovatelného ??? O zmapování bílých míst ??? Na tom nezáleží. Příběh Facebooku a jeho stvořitele je jedinečný. Protože na dvě hodiny čistého času dokáže naprosto fascinujícím způsobem spojit jejich společný osud ... s tím vaším. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Miluju životopisný filmy a je jedno jestli jde o Apple, facebook, zpěváky, herce... není tu moc co rozpitvat, napsal to život a vizionář Mark Zuckerberg, kterého tu geniálně ztvárnil Jesse Einsenberg. Ten kluk opravdu umí skvěle hrát a tady táhne v podstatě celej film. Špička. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Brilantne zábavné a emocionálne vyčerpávajúce. Réžia Davida Finchera je výnimočná, film má skvelé herecké obsadenie a tému, ktorá hovorí o generácii i mimo nej. 10/10 ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

D. Fincher pokračuje v krasojízdě a předhazuje nám další ze svých excelentních filmů. Tentokrát s tématikou, která už sama o sobě svým názvem zaručuje tučnej zisk. S půl miliardou uživatelů facebooku se dá předpokládat sledovanost víc než skvělá. Kromě toho J. Eisenberg a spol to zahráli opravdu výborně! Snímek poukazuje hlavně na asertivitu a nelítostnej tah na branku M. Zuckerberga. Dvě hodiny dialogů sem s nima strávil bez mrknutí oka a to už je zatraceně co říct. Geniální nápad chlapců z Hardwardu se určitě vpíše do novodobých dějin.... sociální sítě, potažmo facebook dal inernetu jako takovému úplně jiné rozměry. ... Btw... na fb už mám delší dobu účet zrušenej - tím jen , abych vyvrátil případné "empatické" spekulace mých 5 hvězdiček vůči fb... NE! 5* za film :) ()

miciveres 

všechny recenze uživatele

Fincherovi sa podaril nakrutit velmi putavy a nenudiaci film a to prakticky bez nejakej velkej akcie. Skvele dialogy (napriklad ten o sliepke) su doplnene skvelymi hereckymi vykonmi (v prvej polovici filmu exceluje rychlokecajuci Eisenberg, v druhej sa prekvapivo pridava aj "coolovy" Timberlake) a v pozadi hra skvela hudba, dokreslucuja tu spravnu atmosferu. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Předně děkuji ČSFD za skvělou premiéru! K filmu: Říkal jsem si, je to sice Fincher, ale to téma neni silný. Pokud z toho vytříská film na 3*, bude to obdivuhodný. A hele, ono to zas tak slabý téma nebylo. A všechno klaplo skvěle, takže dávám max. co můžu, protože ten film je super! ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně čím si mě snímek tak získal, jestli to byla režie, herecké výkony, hudba nebo vše dohromady. Dýchlo to na mě až jsem se z toho zapotil. Při závěrečné scéně kdy refreshuje stránku jsem cítil ani přesně nevím co. Jesse Eisenberga mám rád už od Adventurelandu a takového trošku geeka, který ví co chce vystřihl naprosto senzačně. Od filmu o Facebooku jsem rozhodně nečekal takovou pecku. ()

EstéCaňa 

všechny recenze uživatele

Scénář do, kterého asi i ti nejotrlejší režiséři neměli odvahu jít! Děkujme Bohu že si nakonec našel Davida Finchera. Bez něj by film ztratil na váze. Film proběhl v klidném, až uspávajícím tempu, které na konci vyvrcholilo, přesně tak jak sme zviklí u Davida. Mark Zuckerberg mě příjde jako zajímavá osoba, o které se dají točit a psát různé bestsellery a dokumenty. 8/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to pár let, co jsem po přečtení nějakého článku psal na nějakou info kontaktní adresu do USA přes mail na post.cz, že bych rád, kdyby se k Facebooku mohla připojit VŠB-TUO. Byl jsem tehdy student a byl jsem stejně naivní, ale ani co by se za nehet vešlo geniální vizionář, jako Zuckerberg a zároveň jsem tehdy neměl holku. Kdo má v Social Network prim je ale David Fincher. Na druhé shlédnutí zvyšuji hodnocení na nejvyšší a klaním se před geniálním zobrazením rozdílu mezi common people za obrazovkami monitorů, ze kterých se stávají miliardáři a elitami, které můžou akorát sedět s otevřenou pusou a zařizovat si svůj profil za tikotu drahých hodinek svého advokáta. Fincher geniálně zobrazuje rozdíl mezi vnímáním milionu a miliardy a završuje film geniální poslední scénou, která dává vale filmovému Zuckerbergově nadhledu nad svými povrchními spolužáky. Facebook je fenomén a Social Network je lepší film, než jsem si poprvé myslel. A podívám se určitě někdy znovu. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Sorry Davide, nemohu jinak!...řemeslně zvládnuté, občas probleskne i nějaký ten Fincherovský "záblesk"...ale jinak jedna obrovský nabubřelá bublina, kterou někteří z pro mne nepochopitelných důvodů přirovnávají k legendárnímu přepisu Palahniukova Fight Clubu. Výrazná klipovitost sice přímo reflektuje tzv. svět facebooku, který se smršťuje do statusů a komentářů, ale perspektiva vyprávění nemá zcelující prvek...v často přirovnávaném Fight Clubu to byl skvělý Edward Norton, kterému před očima probleskoval jeho "Tyler"... takže s křížkem po funuse tři a to jsem hodný, protože se blíží Vánoce, čas lásky a svátečních sebevrahů... ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Já prostě vím, proč mám Finche mezi top režiséry. Z tématu, které je mi vlastně totálně ukradené a z asi nejukecanějšího scénáře, co znám, dokázal natočit překvapivě poutavý a záživný snímek o současné zlaté virtuální mládeži. Čím se tohle bio Fejsbuku kvalifikuje na Oscarového favorita mi ovšem naprosto uniká. Akademie má asi obavy o návštěvnost svého profilu, či co. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

The Social Network nemá žádný možný průměr. Buď se vám ten film líbí anebo ho naprosto odsoudíte jakožto hroznou nudu, která Vám nic nedala. Já se řadím do té první skupiny (vidno dle hodnocení :D ), sice prvních asi 20min. jsem z monologů Jesse Eisenberga rozuměl asi tak každému pátému slovu, ale poté co se začne spíše jednat o doladění stránek a nastanou změny v sociálních vztazích je to naprosto perfektní. Pokud vás už trailer zaujme tak se stejně jako já řadíte do první kategorie a měli by jste se na tento film kouknout ;) 85% ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

Tak jak začít? Facebook je určitě fenomén dnešní doby a tipuji, že ještě dlouhá léta bude. Proto si myslím, že pro každého, který má na této sociální síti účet, by mohlo být zajímavé se dozvědět něco o tom, jak to všechno začalo. Přiznávám, že na Facebooku mám také účet a dělím se o své zážitky a pocity s přáteli. Proto také chci poděkovat panu Fincherovi, že mi umožnil dozvědět se jak to všechno bylo. OVŠEM od filmu, který porazil při udílení Zlatých glóbů Počátek (nejlepší film roku- dle mého mínění) a který je podle jedné nejmenované sázkové kanceláře nejžhavějším kandidátem na Oscara, jsem čekal o hodně více. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Co se týče pravdivosti, dle mého se to spíše blíží fikcím typu Shakespeare in love než realitě. Pro film potřebujete jednoduchou charakterizaci, a nešťastná láska se hodí, protože díky tomu ženy v sále nebudou zklamané, že je jejich partner nevzal na romantickou komedii. Ovšem Fincher válí - návrat v mluvení k rychlosti předválečných filmů, ve kterých dialogy hladce plynuly, byl skvělým nápadem, ovšem způsob, jakým z této konverzačky udělal akční drama, bere dech. Hned úvodní montáž s opilým hackujícím Zuckebergem předčí většinu akčních filmů a to je jen začátek... ()

fars 

všechny recenze uživatele

David Fincher ve svych minulych filmech ukazal, ze umi tocit poctive bijaky, ze umi pervektne vest herce a taky ze se vyziva v malickostech, ktere utvari skvely celek. Ale to pro me neznamena, ze hned padnu na zadek pred vsim, co mi naserviruje. I kdyz je Social network natoceny dobre, je to stejne nuda. Nevidim na te latce nic atraktivniho. Jo, je tam naroubovano dost zajimavych slovnich prestrelek (vlastne az moc), ale to je tak vsechno, jinak to je dve hodiny kecani a dohadovani kolem facebooku. Nechapu to nadseni kolem nej. ()

Související novinky

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

Příběh GameStopu na velkém plátně

Příběh GameStopu na velkém plátně

01.02.2021

Studio MGM zakoupilo práva na chystanou knihu The Antisocial Network od spisovatele Bena Mezricha. Ten přitom knihu oznámil na konci minulého týdne, a to přesto, že její příběh vlastně stále probíhá… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

08.10.2020

Snímek Sociální síť Davida Finchera a Aarona Sorkina patří mezi jedny z nejlepší životopisných dramat vůbec. Právem taky získal tři Oscary za Adaptovaný scénář, Střih a Hudbu skladatelů Trenta… (více)

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

13.01.2019

Jen málokterý film se může chlubit tak perfektní kombinací režiséra a scenáristy, jako byla Sociální síť z roku 2010. David Fincher (Sedm, Zodiac) a Aaron Sorkin (Pár správných chlapů, Steve Jobs)… (více)

Reklama

Reklama