Reklama

Reklama

Sociální síť

  • Česko The Social Network - Sociální síť (více)
Trailer 2
USA, 2010, 120 min

Režie:

David Fincher

Předloha:

Ben Mezrich (kniha)

Scénář:

Aaron Sorkin

Kamera:

Jeff Cronenweth

Hrají:

Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield, Brenda Song, Rooney Mara, Max Minghella, Armie Hammer, Joseph Mazzello, Melise, Natalina Maggio (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Mark Zuckerberg je mladý student Harvardu, který je posedlý elitními kluby. Umí programovat jako nikdo, jeho povaha je velmi zvláštní, ale přesto geniální. Rozchází se s ním přítelkyně Erica a jeho reakce na sebe nenechá dlouho čekat. Na svém blogu na internetu ji okamžitě zesměšní a zároveň jen tak z nudy vytvoří server, na kterém se hodnotí atraktivita různých dívek ze školy. A protože Harvard nemá společnou ročenku, musí Mark hacknout weby různých kolejí a fotky z nich získat. Server slaví obrovský úspěch a připojuje se na něj během jediné noci stále více studentů. Tento postup se ale nelíbí správcům harvardské sítě, která pod tak obrovským náporem spadne. Na Marka čeká trest v podobě podmínečného vyloučení ze školy. Marka si ale díky tomu všímá trojice studentů, bratři Winklevossové a jejich společník Divya Narendra. Ti společně hledají programátora, protože chtějí vytvořit sociální síť studentů Harvardu.
Mark jim sice spolupráci slíbí, ale ve skutečnosti se rozhodne na projektu spolupracovat se svými přáteli. Finančního ředitele v tomto projektu by měl dělat Markův přítel Eduardo. Ten s nápadem souhlasí a zakládají Facebook. Mark na Eduarda žárlí, protože mu nabídne členství Markův vysněný elitní harvardský klub. Mark neustále ruší schůzky s bratry Winklevossovými a jejich společníkem a chlapci postupně zjišťují, že jejich programátor realizuje jejich plán bez nich. Naštvou se a nakonec se rozhodnou podat na Marka žalobu. Facebook se mezitím těší stále větší oblíbenosti a Mark se rozhodne, že je na čase začít expandovat i na ostatní vysoké školy v zemi.
Stále více uživatelů se připojuje, Mark s Eduardem přijímají další programátory na práci a Eduardo vkládá do společnosti kapitál. Eduardo soustřeďuje svůj zájem na potencionální investory, Mark tuto potřebu ale nemá a nesouhlasí s možností reklamy na Facebooku. Větší důležitost přikládá schůzce s mužem jménem Sean Parker, který kdysi založil dvě internetové společnosti. Mark je z muže na první pohled unesen, Eduardo jeho sympatie nesdílí. Nicméně se nechá přemluvit, aby zafinancoval pracovní výlet Marka a několika společníků do Kalifornie, kde by mohl mít Facebook podle Marka slibnou budoucnost. Eduardo má několik pracovních schůzek v New Yorku, takže netuší, že v Kalifornii se mezitím rozjíždí velká spolupráce mezi Markem a Seanem. Sean slibuje pomoc s rozšířením Facebooku na další kontinenty a nutno podotknout, že se mu to daří. Když tuto skutečnost zjistí i bratři Winklevossové, jsou vzteky bez sebe a jsou odhodláni Marka zničit... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 922)

elCarda 

všechny recenze uživatele

Pro mě má film dvě roviny. První je velmi ovlivněna tím že jsem ajťák. Z tohoto pohledu mě nesmírně irituje fakt, že konzumní společnost musí mít programátory prezentovány za rain many jinak by to asi nepochopily. Je pravda že jsme tak trochu podivíni, ale na nás stejně působí blondýnky co jsou schopny vyjmenovat veškeré kosmetické přípravky, které jsou nutné k udržení si mladistvého vzhledu. Nebo hiphopeři s kšiltem nakřivo. Nebo co že je to teď "normální"? Mark Zuckerberg není nijak výjimečný. Měl jenom dobrý nápad za kterým si šel a bavilo ho programovat. To co ho odděluje od statisícu podobných je fakt, že svůj nápad dokázal realizovat. Druhá rovina je film jako takový. Tam bych neměl snad žádnou výhradu. Obrovsky mě překvapil Justin Timberlake od kterého bych nečekal tak dobrý výkon a obecně mi herecké výkony připadali velmi propracované a uveřitelné. Bavilo mě to. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

O tom, ako dokáže jediný nápad radikálne zmeniť životy niekoľkých ľudí. Spôsob rozprávania je tu zvolený veľmi umne- napriek faktu, že sa celú dobu iba okecáva, film ma zvláštnym spôsobom pohltil hneď na začiatku a téma, ktorá je síce aktuálna, ale stále akosi jednoduchá a nezaujímavá, sa pod rukou Davida Finchera stala dvoma hodinami filmového pôžitku. Atmosféra pôsobí veľmi prirodzene a čo povedať k hereckému obsadeniu? Jessa Eisenberga nazaj môžem a jeho rýchla reč, skúmavý pohľad, arogancia a osobitosť ma nadchli. Dokonca i Justina Timberlaka som zabudla brať ako súčasť popovej kultúry a vlastne sa mi jeho podanie veľmi páčilo. Trojlístok potom ukončuje Andrew Garfield, ktorý mi v tej bande chamtivých, dosebazahľadneých ľudí prišiel najúprimnejší. Čo ma na tomto filme ale teší najviac, je to, že nerozpráva o tom, ako sa zo Zuckerberga stal pracháč alebo o tom, aký je FB skvelý či naopak návykový. Bolo to o jeho vzniku, vývine a o tom, ako sa to odrazilo na tých, čo za ním stáli. A ako rýchlo sa dokáže obyčajná myšlienka vkradnúť do života pol miliardy ľudí. ()

jirijo 

všechny recenze uživatele

"Nejsi hajzl, Marku, ale děláš vše proto, abys ses jím stal". Brilantní režie Davida Finchera, vybroušený scénář Aarona Sorkina a skvělý Jesse Eisenberg v příběhu o zrodu fenoménu zvaného Facebook. Patřím ke stále se změnšující většině, které dosud profil na FB nemá...a hned tak si ho neudělám :-) ()

Reproduktor 

všechny recenze uživatele

Film ze kterého si nakonci zas tolik stěžejních scének nebudete pamatovat. Film, který Vás ale zato připoutá k židli a nebude Vás chtít pustit. Řekl bych že možná (a právě proto) je to tím, že se jedná o film dle skutečných událostí. Takže nakonci ani nevíte kdo je ta záporná svině a kdo ten hodnej. Ale to nevadí, zábava na večer to je více než kvalitní ale na sjíždění při filmovejch nocích už asi ne... Takže 4 hvězdičky. ()

Saros 

všechny recenze uživatele

Přes na první pohled obyčejné téma o splněném americkém snu. Přesto mě, ale svým zpracováním dokázal zaujmout až do konce. A to FB zas nějak moc neprožívám. Takže i takový pc laik si v něm najde to své neboť FB ve skutečnosti nebyl to hlavní, o co tam šlo. ()

Kornout 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vznikl největší fenomén 21. století? Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, tvrdí, že to takto nebylo. Tak nevím. V každém případě vznikl zajímavý film o tom, jak úspěch ničí přátelství a lidské hodnoty. Vznikl nejukecanější film, co jsem kdy viděl (mluví se tu pořád a hodně rychle), ale díky svižné režii Davida Finchera vznikl svižný, rychle odsípající snímek. ()

Pilinka 

všechny recenze uživatele

David Fincher si vzal opravdu velké a hlavně tuhé sousto...a zvládl to skoro na výbornou. Film není hlavně o všemocném Facebooku, ale spíš o tom co z přátel udělají prachy, lépe řečeno hodně prachů. Jen tomu něco chybělo, ale nejsem si jistý co a už vůbec ne jestli by tam to něco dokázal někdo vůbec dát. Velké plus má, že je založený na skutečné události. Každopádně film stojí za zkouknutí a posléze hlavně za zamyšlení... ()

Jamie47 

všechny recenze uživatele

Jesse Eisenberg to zahrál prostě parádně. Určitě doporučuji shlédnout všem. Je jedno jestli máte Facebook nebo ne, i když je asi pravda, že ti kteří ho mají k tomu budou mít ještě větší vztah. Timberlake si uvědomil, že se dá prorazit taky jinak než jen pomocí jeho tanečních kreací. Garfield s Eisenbergem je podle mě dobrá dvojka. Doufám, že je spolu ještě někdy uvidím. ()

ellessar01 

všechny recenze uživatele

Tak, ze by film o FB mohl byt az tak povedeny, to jsem opravdu necekal. Po shlednuti mam opravdu velikou chut si zase jednou pustit jeste Piraty ze Silicon Valley, ktere mi to mistamma opravdu hodne pripominalo...rozhodne 90% ()

Via 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý filmeček, který mě jen utvrdil v myšlence, že si nesmím založit facebook... Jsem taký typ člověka, který by tam strávil hodiny... Jinak kvalitní herecké výkony, zajímavé vykreslení přátelství - pracovní spolupráce, přítel a přítel, ekonomika... Nejen o tom, jak vznikala jedna z největších sociálních sítí na světě... ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se říct "klasický Fincher". A je to pravda. Neúnavný puntičkář přináší další drama a jako vždy jde o neuvěřitelně vypiplaný projekt, domyšlený do posledního detailu, obohacený o skvělé herecké výkony a hudbu Trenta Reznora. Ale jako snad u všech Fincherových filmů i tady je znát určitá režisérova odtažitost. Umí film dotáhnout do detailu, ale nedává do toho celé srdce. Ve výsledku jde o dokonale vybroušený diamant, který se však mohl lesknout o něco víc. V tomto případě to však stále stačí na 5*. ()

lulu37 

všechny recenze uživatele

Bohužial som sa našla, nie že by som sedela za fcb celý deň, ale tiež na otázku "to vieš odkial?" odpovedám - veď z facebooku...Je zaujímavé sledovať vznik niečoho, na čom ste tak trochu závislí. Tak ako všetko ostatné aj facebook má svoje výhody aj nevýhody. Najväčšou výhodou je kontakt s ľudmi, s ktorými by ste inak nemali možnosť, čas sa stretnúť...Naj nevýhodou môže byť strata súkromia. Ale aj to sa už dá korigovať. Je to len na vás. A preto - dokázali by sme žiť bez facebooku? Dokázali. Chceme? Hmm...David Fincher nám ponúkol zaujímavý náhlad. Využite to. The Social Network sa oplatí vidieť. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Skvělý Finecherův životopisný snímek, který vypráví o pro mne neznámém fenoménu jménem facebook. Jméno režiséra a to, že jde o životopisný film, mě ale přimělo snímek vidět...A zklamán jsem nebyl. Mistrovsky zpracované i zahrané. Hlavně je to i zábavnější než většina životopisných snímků, viz třeba Letec....Fincher opět předvedl,co umí. ***** a 95%. ()

aggatka 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa odhodlala pozrieť si to. Slovo Facebook a všetko okolo toho mi ide už riadne na nervy...keby tam nebola reč práve o Facebooku tak by tento film dieru do sveta neurobil žiadnu. Eisenberg mi na začiatku prišiel ako našľapaný perníkom a Justin opäť ukázal, že na hereckom výslní svoje miesto nikdy mať nebude.V celku je to priemerný film ale pre mňa v celku dlhý a moc urozprávaný, až som to chvíľami akosi nevládala vstrebávať a možno mi pár vecí i uniklo. Takže pre mňa príjemný priemer ale nič tak zas výnimočné. ()

G.o.g.o 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší film roku 2010.Od začiatku až do konca som na toto úžasné dielo pozeral s očakávaním.Neni to iba o založení najväčšej sociálnej siete na svete ale aj o tom ako peniaze zmenia človeka na nepoznanie.Tomuto filmu nemám čo vytknút,je to majstrovské dielo ! 5* ()

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Glóby jsou oprávněný. Fincher opět vystihl podstatu problému. I když to nebyl žádný náročný film jako například Klub Rváčů, natočil to opět geniálně. ()

Gladi 

všechny recenze uživatele

Priznam sa, ze i ja som pouzivatel facebooku hoci naozaj len sviatocny. Historiu tejto socialnej sieti som nepoznal a musim uznat, ze jej tvorca je naozaj mlady genius, ale preco hodil svojho priatela cez palubu naozaj nechapem. ()

Tinaa 

všechny recenze uživatele

Popravdě, o film jsem měla jen zájem, díky tomu, že mám účet na Facebooku, jinak bych neměla potřebu to shlédnout. Člověk se dozví zajímavé informace, nikoliv užitečné a myslím si, že kdo nemá o modré síti páru, pravděpodobně se bude u tohoto filmu nudit. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Na film som sa tešil a mal som dosť veľké očakávania, ale nie všetky sa vyplnili. Filmársky odvedené dobre, ale príbeh nie je nejako zvlášť pútavý. Asi tomu dám ešte jednu šancu ()

Související novinky

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

Příběh GameStopu na velkém plátně

Příběh GameStopu na velkém plátně

01.02.2021

Studio MGM zakoupilo práva na chystanou knihu The Antisocial Network od spisovatele Bena Mezricha. Ten přitom knihu oznámil na konci minulého týdne, a to přesto, že její příběh vlastně stále probíhá… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

08.10.2020

Snímek Sociální síť Davida Finchera a Aarona Sorkina patří mezi jedny z nejlepší životopisných dramat vůbec. Právem taky získal tři Oscary za Adaptovaný scénář, Střih a Hudbu skladatelů Trenta… (více)

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

13.01.2019

Jen málokterý film se může chlubit tak perfektní kombinací režiséra a scenáristy, jako byla Sociální síť z roku 2010. David Fincher (Sedm, Zodiac) a Aaron Sorkin (Pár správných chlapů, Steve Jobs)… (více)

Reklama

Reklama