Reklama

Reklama

Chovatelé exotického hmyzu

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2003, 15 min

Režie:

Miroslav Hrdý

Scénář:

Miroslav Hrdý

Kamera:

Miroslav Hrdý

Obsahy(1)

Dokument o českých chovatelích hmyzu, kteří v severní Tanzánii narazili na vzácný druh zlatohlávka. Přírodovědný dokument o exotických broucích a jejich chovu v jižních Čechách.
Skupina Jihočechů našla ve zbytcích původních lesů severní Tanzánie údajně vyhynulý druh afrického goliatýna Mecynorhinela oberthueri. Jde o listorohého brouka spadajícího do rodu goliášů, afrických příbuzných našich zlatohlávků. Goliáši jsou svou velikostí až 13 cm jedni z největších zástupců hmyzu na Zemi. Tito nádherní brouci jsou vázáni na původní deštné pralesy. Živí se jen nahnilým ovocem nebo mízou stromů.
Mecynorrhina je brouk, který obývá tzv. mlžný horský prales. Ten v severní Tanzánii ustupuje ekonomicky výhodnému pěstování čaje. Studiem literatury a odhadem z dostupných informací od přátel, kteří Tanzánii navštívili, ing. Arnošt Kudrna dospěl k závěru, že v severních částech země lze najít zbytky lesů, které by mohly skrývat hmyzí poklady. Oslovil chovatele a uspořádali expedici.
Dnes je centrem pro chov exotického hmyzu Střední odborná škola pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí, kde při škole vznikl kroužek teraristiky a tropický ráj s mnoha unikátními tvory. Chovají se zde krom jiných zlatohlávci, nosorožíci i tropičtí roháči. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama