Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mládenec Ferda (L. Mrkvička) se vsadí s Krakonošem (J. Sovák), že svou chytrostí přelstí každého v kraji. Není těžko oklamat hloupého zámeckého pána. Ten snadno uvěří, že Ferda je italský šlechtic a dokáže postavit věž, která ovlivňuje počasí. Dost dlouho dokáže chytrý podvodník těžit z lidské důvěřivosti, ale jednoho dne je přece jen konec jeho bezstarostného života na cizí účet. Když je z krádeže pokladu místo něj obviněna nevinná služtička, nenechá to Krakonoše chladným a Ferdovi to všechno pěkně spočítá… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha vytěžit z obliby a slávy Krkonošských pohádek, kde jména zůstala zachována, ale změnilo se obsazení a prostředí. Oduševnělou krásu Anče - Hany Maciuchové nahradila vulgární přitažlivost Dagmar Veškrnové (budu působit nemilosrdně, ale tady bych ji opravdu popsala, jako takovou docela hodnou štětku), což je smutné, vzhledem k tomu, že měla hrát hodné, poctivé a pracovité venkovské děvče. Kuba je v Hartlově podání takový ňouma, až mi z něj naskakovaly pupínky a červené fleky (nebo mi začaly spalničky, druhá možnost) a Hrušínský taky není úplně to ono, jako ten mocný pán, Krakonošova opozice. Lepší vidět tohle, než vypadnout z vlaku, ale o důstojné završení tématicky příbuzného večerníčku se nejedná. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z podkrkonošského prostředí, v níž se vsadil Krakonoš s potulným podvodníkem Ferdou. Vychytralý tulák v podání L. Mrkvičky se totiž domnívá, že si dokáže zajistit snadné živobytí bez práce na úkor tamějšího obyvatelstva. Pohádka má podobné motivy jako slavné Krkonšské pohádky, neboť se v ní taktéž vyskytuje otylý lakomý statkář (R. Hrušínský) se služkou (D. Havlová), hloupým čeledínem (J. Hartl) a nevýrazným hajným (I. Livonec), a do této společnosti právě přichází Mrkvička, vydávající se za Itala a nabízející Hrušínskému své služby. Pan Hrušínský, který se marně snažil napodobit legendárního Trautenberka, se nechal pobláznit Mrkvičkovou historkou o stavbě vysoké věže, která bude ovlivňovat počasí a lidé tak nebudou nuceni čekat, jaké počasí jim pošle Krakonoš. Ve výtečné, dostatečně propracované pohádce pana P. Krause lze sledovat, jak takový výřečný a sebevědomý darmošlap dokáže pěknými slovíčky přesvědčit nejen panstvo, ale i obyčejné řemeslníky o své pravdě, a jak díky planým slibům získává moc nad původními obyvateli městečka. V závěru jsou přece jen Ferdovy lži prokouknuty a obyvatelé se do podvodníka nepustí jen díky Krakonošovu zásahu. V menší roli Krakonoše se objevil J. Sovák a výraznější role podvedeného krejčího a ševce ztvárnili V. Lohniský resp. L. Křiváček. Pohádce mírně škodí časté písně nevalné úrovně. Pohádek o lstivém podvodníkovi, který obelhává důvěřivé obyvatele, bylo natočeno poměrně dost, domnívám se však, že u této neprávem zapomenuté mohu uvést mírně nadprůměrné hodnocení. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Pěkná kulisová pohádka plná písniček typická pro tehdejší výrobu pohádek ČST. Ovšem má nedostatků - předně je moc dlouhá, uondaná a natahovaná. Hlavní hrdina je v podstatě záporná postava a úplně velkému potrestání stejně ujde. Potěšit mohly postavy typu Anče, Kuba, hajnej a Trautenberk, případně Krakonoš, ale zas až tolik se z tohoto příslibu nevytěžilo. Prostě tady bylo založena na daleko lepší pohádku, než jak to dopadlo. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu tak trochu jinak, ti co něchyběli byli v tomto složení Krakonoš (Sovák), Anče (Veškrnová), Kuba (Hartl), Pán Trautenberk (Hrušínský). Naopak přebýval Ferda alias Ladislav Mrkvička ve své zdařilé dvojroli, v níž právě ten italský šlechtic přeci jen vyčníval o kapánek víc. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 2004 v režii Jaroslava Kodeše i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)

Reklama

Reklama