Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mládenec Ferda (L. Mrkvička) se vsadí s Krakonošem (J. Sovák), že svou chytrostí přelstí každého v kraji. Není těžko oklamat hloupého zámeckého pána. Ten snadno uvěří, že Ferda je italský šlechtic a dokáže postavit věž, která ovlivňuje počasí. Dost dlouho dokáže chytrý podvodník těžit z lidské důvěřivosti, ale jednoho dne je přece jen konec jeho bezstarostného života na cizí účet. Když je z krádeže pokladu místo něj obviněna nevinná služtička, nenechá to Krakonoše chladným a Ferdovi to všechno pěkně spočítá… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu tak trochu jinak, ti co něchyběli byli v tomto složení Krakonoš (Sovák), Anče (Veškrnová), Kuba (Hartl), Pán Trautenberk (Hrušínský). Naopak přebýval Ferda alias Ladislav Mrkvička ve své zdařilé dvojroli, v níž právě ten italský šlechtic přeci jen vyčníval o kapánek víc. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha vytěžit z obliby a slávy Krkonošských pohádek, kde jména zůstala zachována, ale změnilo se obsazení a prostředí. Oduševnělou krásu Anče - Hany Maciuchové nahradila vulgární přitažlivost Dagmar Veškrnové (budu působit nemilosrdně, ale tady bych ji opravdu popsala, jako takovou docela hodnou štětku), což je smutné, vzhledem k tomu, že měla hrát hodné, poctivé a pracovité venkovské děvče. Kuba je v Hartlově podání takový ňouma, až mi z něj naskakovaly pupínky a červené fleky (nebo mi začaly spalničky, druhá možnost) a Hrušínský taky není úplně to ono, jako ten mocný pán, Krakonošova opozice. Lepší vidět tohle, než vypadnout z vlaku, ale o důstojné završení tématicky příbuzného večerníčku se nejedná. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Obsazení této pohádky je přímo luxusní, studiová výprava krásná. Ovšem děj byl takový nemastný neslaný, takže sráží celkový dojem. Navíc písničky mi příliš neseděly, klidně bych je oželel. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pěkná kulisová pohádka plná písniček typická pro tehdejší výrobu pohádek ČST. Ovšem má nedostatků - předně je moc dlouhá, uondaná a natahovaná. Hlavní hrdina je v podstatě záporná postava a úplně velkému potrestání stejně ujde. Potěšit mohly postavy typu Anče, Kuba, hajnej a Trautenberk, případně Krakonoš, ale zas až tolik se z tohoto příslibu nevytěžilo. Prostě tady bylo založena na daleko lepší pohádku, než jak to dopadlo. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak prostému lidu trvá dlouho, než jim dojde, že Fernando Grando, Andrej Babiš a další všiváci je pouze vodí za nos a nepomůže jim ani nápověda Krakonoše, který se tím trautenberkovsky baví. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z podkrkonošského prostředí, v níž se vsadil Krakonoš s potulným podvodníkem Ferdou. Vychytralý tulák v podání L. Mrkvičky se totiž domnívá, že si dokáže zajistit snadné živobytí bez práce na úkor tamějšího obyvatelstva. Pohádka má podobné motivy jako slavné Krkonšské pohádky, neboť se v ní taktéž vyskytuje otylý lakomý statkář (R. Hrušínský) se služkou (D. Havlová), hloupým čeledínem (J. Hartl) a nevýrazným hajným (I. Livonec), a do této společnosti právě přichází Mrkvička, vydávající se za Itala a nabízející Hrušínskému své služby. Pan Hrušínský, který se marně snažil napodobit legendárního Trautenberka, se nechal pobláznit Mrkvičkovou historkou o stavbě vysoké věže, která bude ovlivňovat počasí a lidé tak nebudou nuceni čekat, jaké počasí jim pošle Krakonoš. Ve výtečné, dostatečně propracované pohádce pana P. Krause lze sledovat, jak takový výřečný a sebevědomý darmošlap dokáže pěknými slovíčky přesvědčit nejen panstvo, ale i obyčejné řemeslníky o své pravdě, a jak díky planým slibům získává moc nad původními obyvateli městečka. V závěru jsou přece jen Ferdovy lži prokouknuty a obyvatelé se do podvodníka nepustí jen díky Krakonošovu zásahu. V menší roli Krakonoše se objevil J. Sovák a výraznější role podvedeného krejčího a ševce ztvárnili V. Lohniský resp. L. Křiváček. Pohádce mírně škodí časté písně nevalné úrovně. Pohádek o lstivém podvodníkovi, který obelhává důvěřivé obyvatele, bylo natočeno poměrně dost, domnívám se však, že u této neprávem zapomenuté mohu uvést mírně nadprůměrné hodnocení. ()

007. 

všechny recenze uživatele

Hódně slabá verze večerníčku. Takhle blbě hrát Hrušínského jsem ještě neviděl a doufám, že ani neuvidím. 20% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak to pěkně dějově zmrvili. Autor měl nechat jet příběh po jedné linii, totiž po té lidské blbosti a chamtivosti. Věřím, že tam by to Ferda vyhrál. Ty krádeže to dějově pokazily. Prostě zbytečná druhá linie pohádky. Ale jinak je to miloučké a úsměvné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Že by další dlouhá televizní záležitost byla inspirována seriálem Krkonošské pohádky? Namyšlený pán, sluha se jmenoval Kuba, služka Anče. Jinak je toi ale hrozně zdlouhavá a nepříliš záživká podívaná - i vzhledem ke své délce, která ale díky obsahu písní místy připomíná muzikál. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Další studiová hrůza,  kde všichni přehrávají a polovina postav se chová jako idioti. A dorážejí to otřesné písničky. ()

BosMutus 

všechny recenze uživatele

Své hodnocení musím ospravedlnit vynikající písní Fernandovy osobní stráže: FOS, FOS, FOS,na zločin je kos! Svýho pána věrně střeží před lůzou a před verbeží... FOS, FOS, FOS, na lumpy má nos. ()

Reklama

Reklama