Reklama

Reklama

Sbohem buď, lásko má

Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Phil Marlowe je najat neznámým mužem jako svědek při odevzdání výkupného za ukradený šperk. Zdánlivě rutinní případ se však nečekaně zkomplikuje, když se ukáže, že přišel na sjednané místo pozdě. Muž, který tu na něho měl čekat, byl někým zákeřně zabit. Při pátrání po vrahovi Marlowe narazí hned na celé klubko zdánlivě nesouvisejících podezřelých okolností, do cesty se mu připlete pár zlodějů šperků, věštkyně, stejně jako objeví další vraždy a korupci... Jeden z nejlepších detektivních románů klasika americké drsné školy Raymonda Chandlera převedl do filmové podoby režisér Edward Dmytryk. Ten se do diváckého povědomí zapsal především jako vypravěč silných, dramatických příběhů (Vzpoura na lodi Caine, Raintree County, Zlomené kopí, Mladí lvi, Warlock, Pod kopyty stád). Hollywoodský herec Dick Powell byl prvním představitelem Phila Marlowea. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmy nakrútené podľa dobrej knihy to nemajú ľahké. Čitatelia si vytvoria vlastnú predstavu o postavách a odvážlivec, ktorý sa podujme nakrútiť podľa knihy film, by ho mal nakrútiť tak, aby diváci, ktorí svoju predstavu uvidia na plátne zaplatili aspoň vynaložené prostriedky. Neviem či sa to u tohto filmu podarilo a je mi to vlastne úplne jedno. Edwarda Dmytryka nepovažujem za dobrého režiséra, ale obsadenie Dicka Powella do úlohy Phila Marlowa je úplná katastrofa. Iba diváci obdarení nevšednou fantáziou uvidia pod úradníckym zovňajškom Dicka nejaký kúsok z Marlowa. Tento film nemal byť nakrútený. Ublížil nielen divákom, ktorí Chandlerove diela ešte nečítali a omnoho viac tým, ktorí ich majú prečítané. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Jde o filmovou adaptaci Chandlerova románu Sbohem, miláčku (Farrewell, My Lovely). Kniha samotná obsahuje několik motivů a zápletek (inspirací byly Chandlerovi jeho rané povídky), které ovšem dohromady v románu působí nesourodě. Ve filmu jsou některá zauzlení osekána (např. poznání Malloye či Amthora) nebo přímo vypuštěna, případně se mění osoba. Děj je tak zhuštěný a je lépe provázán, aniž by ztratil charakteristické chandlerovské znaky, ktéré podtrhuje působivé černobílé ladění se svými stíny, mlhou a geniální halucinační scénou. Jen ten konec.. to opravdu bolelo :-( ()

Reklama

andrii

všechny recenze uživatele

Černý flór se s tebou shledává, zanedlouho tě halit má...První filmové zaklepání na dveře soukromé kanceláře Phila Marlowea. Není divu, že plný diář nemá. Tenhle Phil se v klidu může hlubokému spánku oddávat. Ten si s Bogartovým nezadá. Neprorazil, porazila ho pouhopouhá tuctová manýra. Dlouhé loučení se proto nekoná. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čakal som zrejme viac,ako bolo v skutočnosti potrebné a dostalo sa mi zo všetkého asi len polovicu,čo som si myslel,že ohodnotím na maximum,lebo Noiry milujem,ale Dick Powell nie je herec,ktorý by vedel zahrať Marlowa na vyššej úrovni,vizuálna stránka je uspokojivá,ženské osadenstvo dostatočne vynahradí inak nezaujímavého Marlowa,ale tiež to nie je Bohviečo,alebo len Pán Boh vie,ako by to malo byť,aby som bol až tak spokojný... ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

S výnimkou až surrealisticky podaných tripov sfetovaného Dicka Powella som pri drvivej väčšine scén mal pocit, že "šak toto som asi už videl!" No... nevidel. Lebo to šlo jak cez kopirák klasík Humprheyho Bogarta! Niektoré dialógy klasa (českému dabingu dávam bod navyše), ale najväčším plusom pre mňa je zistenie, že aj noir 40-50tych rokov sa točil občas len na objednávku. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Jean-Pierre Chartier v kritike uverejnej v periodiku La Révue du cinéma uviedol, že dielo je rýdzi thriller, pri ktorého sledovaní sa divák chveje od strachu a má obavy z neznámeho. Oslavuje i spôsob vyprávania príbehu kde sú Marlowove halucinácie a straty vedomia navodené štylistickými prostriedkami pripomínajúcimi cinéma pur skrz dvojexpozície, rozostrené zábery či nezvyklé uhly kamery. (Biopler)

Reklama

Reklama