Reklama

Reklama

Sbohem buď, lásko má

Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Phil Marlowe je najat neznámým mužem jako svědek při odevzdání výkupného za ukradený šperk. Zdánlivě rutinní případ se však nečekaně zkomplikuje, když se ukáže, že přišel na sjednané místo pozdě. Muž, který tu na něho měl čekat, byl někým zákeřně zabit. Při pátrání po vrahovi Marlowe narazí hned na celé klubko zdánlivě nesouvisejících podezřelých okolností, do cesty se mu připlete pár zlodějů šperků, věštkyně, stejně jako objeví další vraždy a korupci... Jeden z nejlepších detektivních románů klasika americké drsné školy Raymonda Chandlera převedl do filmové podoby režisér Edward Dmytryk. Ten se do diváckého povědomí zapsal především jako vypravěč silných, dramatických příběhů (Vzpoura na lodi Caine, Raintree County, Zlomené kopí, Mladí lvi, Warlock, Pod kopyty stád). Hollywoodský herec Dick Powell byl prvním představitelem Phila Marlowea. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

andrii

všechny recenze uživatele

Černý flór se s tebou shledává, zanedlouho tě halit má...První filmové zaklepání na dveře soukromé kanceláře Phila Marlowea. Není divu, že plný diář nemá. Tenhle Phil se v klidu může hlubokému spánku oddávat. Ten si s Bogartovým nezadá. Neprorazil, porazila ho pouhopouhá tuctová manýra. Dlouhé loučení se proto nekoná. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Až doteď jsem si myslel, že hlavní předlohou pro scénář Mazaného Filipa bylo Tourneurovo Pryč od minulosti. Teď ale vidím, že jsem se mýlil. Nejen několik přímých odkazů (jméno femme fatale Velma, hláška "až vám narostou třetí zuby"), ale celý styl dialogů, ujíždějících si na přehnaných metaforách, pro to svědčí. Na rozdíl od Hawksova Hlubokého spánku byl scénář Sbohem buď má lásko přehledný a logicky seskládaný pro diváka. Jako detektivka to fungovalo skvěle. Ovšem, stejně jako většina hodnotících shledávám, že duo Bogart - Bacall jen tak nějakými fušery nenahradíš. Dick Powell byl úplně mimo, i když se snažil být Marlowem ze všech sil. Claire Trevor neměla vůbec tu fazónu osudové ženy a chemie nefungovala vůbec. Zejména příběh a vizuální zpracování však stálo za to. První seznámení Marlowa s Bizonem, odrážejícím se ve skle zřeřelé kanceláře se mi vrylo do paměti natrvalo. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Ničím nezajimavý a naprosto průměrný krimi-noir, který nemá čím překvapit a také bohužel stojí na Dicku Powellovi, který nemá naprosto žádné charisma a naprosto žádné herecké schopnosti. Dá se sáhnout určitě po zajímavějších dobových kouscích než je toto. Slavný Phil Marlowe by si zasloužil určitě lepší zpracování. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Dobrá kamera a cca hodina a půl času stopáže, který se mi však roztáhnul do třech ucouraných hodin času subjektivního, div mne neudolal hluboký spánek. Splachovacímu Dicku Powellovi v roli Marlowa navíc do Bogartova charismatu a drsné nonšalance chybí asi tolik, co Woody Allenovi na maskulatuře do Dwaina "The Rock" Johnsona. Inu, rok 1944 přinesl i lepší úrodu - namátkou vzpomenu např. legendární Lauru Otto Premingera či neméně profláknutou a neopakovatelnou Pojistku smrti páně Wildera. 2,5* s ušima odřenýma do chandlerovské krve. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak by som v tomto filme - noir mal nájsť najpodstatnejšiu chybičku, bol by to predstaviteľ hlavnej postavy. Charizma nulové, voiceovers nemajú hĺbku. Chicks sú dobovo krásne a záporáci podobne slizký, ale nieje dôvod na to, aby sa tento snímok vychvaľoval, aj napriek tomu, že nepostráda patričnú žánrovú atmosféru. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Jean-Pierre Chartier v kritike uverejnej v periodiku La Révue du cinéma uviedol, že dielo je rýdzi thriller, pri ktorého sledovaní sa divák chveje od strachu a má obavy z neznámeho. Oslavuje i spôsob vyprávania príbehu kde sú Marlowove halucinácie a straty vedomia navodené štylistickými prostriedkami pripomínajúcimi cinéma pur skrz dvojexpozície, rozostrené zábery či nezvyklé uhly kamery. (Biopler)

Reklama

Reklama