Reklama

Reklama

D'autres mondes

Obsahy(1)

Rozhovory se šamany kmene Shipibo v Jižní Americe a lidmi, kteří mají zkušenosti s psychotropní rostlinou Ayahuasca. Snaha nahlédnout do toho, co věda nazývá vědomím a uchopit jeho realitu. V dokumentu hovoří i český psychiatr a specialista na psychotropní látky dr. Grof. (sator)

Recenze (6)

Gumby 

všechny recenze uživatele

Téma zásadní (byť myslím, že je už pomalu čas ho uchopit nějak normálnějc, ne tak vyjeveně pořád), ale když si u dokumentu člověk říká, že nejzajímavější jsou na něm ty mluvící hlavy (Grof, Strassman, Moebius...) a vycpávkový animace, něco je špatně. Navíc mi je tenhle Kounen ukrutně nesympatickej... ()

Teonácatl 

všechny recenze uživatele

Jan Kounen a jeho setkání s Ayahuascou, zprostředkované indiány kmene Shipibo, někdy kolem roku 1999 a později. Tyto prožitky jej vedly k rozhovorům s dalšími lidmi, kteří se pokušejí pochopit fungování našeho vědomí, a to, čím vlastně jsme (m.j. i se Stanislavem Grofem). Velmi zajímavé náhledy do duchovního života místních obyvatel, rozhovory ze šamany, vysvětlení dané problematiky z jejich zkušeností. Pod dojmy svých prožitků později natočil film Blueberry - v některých edicích byl tento dokument k Blueberry přiložen. ()

Deganawidah 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý dokument svého druhu (částečně i kontroverzní), který rozhodně stojí za shlédnutí. Jan Kounen nás uvádí do hlubokých tajů šamanské medicíny a připomíná tak, jak málo ještě víme o životě, rostlinách, našem vědomí, apod. Kromě počítačově zpracovaných halucinogenních vizí se mi moc líbilo i zachycení života kmene Šipibo Konibo, který se svými tradicemi, znalostmi, sociální pevností, funkčností a provázaností překračuje zajisté v mnohém naši "ubohou" spirituálně zmírající kulturu. Rovněž jsou zde také zakomponovány velice zajímavé postřehy nejrůznějších osobností z pole mikrobiologie, psychoterapie (Stnasilav Grof), umění (Alex Gray), apod... Nyní už na ulozto.cz konečně i s titulkami. ()

Reklama

Reklama