Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 7

(série)
Trailer
USA / Velká Británie, 2017, 7 h 10 min (Minutáž: 56–80 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Alfie Allen, Jacob Anderson, Pilou Asbæk, Hafþór Júlíus Björnsson, John Bradley, Jim Broadbent, Keisha Castle-Hughes, Gwendoline Christie, Emilia Clarke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Noční král a jeho družina jsou blíže, než kdy dříve. John Sníh se pokouší sjednotit rody, aby mu pomohli v boji proti nim. Ovšem je tu ještě Cersei Lannister a její touha ovládnout všechna království. Daenerys se se svojí družinou vrací domů... (Varan)

Videa (10)

Trailer

Recenze (108)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hra o trůny se změnila. Místo pomalého taktizování a politikaření je tu otevřená válka na více frontách, zatímco košatící se dějové linie se zase sbíhají dohromady. V prvních řadách spousta zdánlivě zásadních motivů vyšuměla do ztracena a mnoho dějových linií bylo ukončeno násilně nejen doslovně, ale i vypravěčského hlediska. Teď si můžeme definitivně oddechnout, že se to samé nestane s celým seriálem, protože tady se už zúročují roky bohaté expozice a konečně se naplno dojde na spoustu dříve jen naznačovaných událostí. Při plánování řady už Benioff s Weissem nezestručňují Martinovy tisícistránkové knihy, ale naopak rozvádějí jeho poznámkové bloky. A byť to seriál v některých ohledech neskutečně nakoplo, v jiných mu to zase ublížilo. Některá strategická rozhodnutí není prostor pořádně probrat ze všech stran a pak se do nich snadněji strefuje, nepochybuji že v knize by stejné fungovalo lépe. Opravdu nemám problém s tím, že když se postavy potřebují jednoduše dostat z bodu A do bodu B (v kontrastu s putováním během něhož dochází k charakterovému vývoji), tak že to netrvá deset dílů. I když je na pár místech (opravdu jen pár) by skutečně neuškodila trochu lepší dramaturgie co se týče vzájemné chronologie různých dějových linek. Co ale utrpělo, je v některých případech přeci jen přílišná schematičnost vztahového vývoje (Jon/Dany, Sansa/Arya), protože to prostě do pouhých sedmi epizod všechno narvat nešlo. Je trochu smutným paradoxem, že dřív nebyly peníze na příliš scén s digitálními draky, teď už zase nejsou peníze na víc dialogů drahých herců. Příliš nechápu stesky na „studené“ epizody a absentující emoce, já je totiž až na vzácné výjimky viděl prakticky všude. I když ne všechno při smrtícím tempu patřičně vyznělo, mrazení v zádech i upřímných obav o postavy jsem si užil až až. Draci a armády nemrtvých, Dothrakové v Západozemí, původ Jona Sněha, opětovná shledání ztracených příbuzných nebo setkání a zajímavé dialogy postav, jež si ještě loni snad nemohly být vzdálenější. Všechno to jsou divácké laskominy. Jen bych je neoznačoval za fan service, ostatně to není jako kdyby tvůrcům došly předlohy, a tak dopsali nové epizody podle teorií a diskuzí na internetových fórech, ale k tomu všemu sám G.R.R. Martin celou dobu směřoval (jen mu to bohužel trvá asi tak o pár dekád déle, než by mělo). Srdce fantasy fanouška stále plesá. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY! Už som inak myslel, že najodfláknutejší vzťah GoT sú Khaleesi a Dário, ktorí spolu mali sex raz niekedy v piatej sérii (po preobsadení predstaviteľa Dária, aby viac priťahoval dámske publikum) a koncom šiestej sme mali byť dojatí vyznaním lásky a ona ho nechala (konečne) ísť. A potom Khaleesi stretla Jona, ktorý ju priťahoval niečím, čo nám neukázali (pokiaľ nemala vlastný charakter znovu zmeniť bez nejakého odôvodnenia; alebo sa v nej po strate draka zrazu prejavil materinský cit; alebo mala z toho len traumu; alebo bola proste sama, obklopená trpaslíkom a hromadou eunuchov, čo by bolo logické, ale prečo to potom prestrihávali s dialógom o Jonovom skutočnom pôvode? Sme mali byť po 77 epizódach v šoku, že sa nevedomky (sic!) vyspal so svojou tetou, pričom s incestom prišli tvorcovia už v epizóde, hmm S01E01?). A potom najdebilnejšia scéna celého seriálu, keď sa Arya snaží vystrašiť Sansu, ktorá - takto ako je natočená - bola dobrá načo? Akú mala vnútornú logiku? Akúkoľvek logiku? Vysvetlenie? Zmysel? Okrem teda toho, že divákov potom ukrutne prekvapila poprava Malíčka, ktorú muselo predvídať aj šesťročné decko? A prečo musí byť Jon tak strašný idiot, že to doňho musia nahučať obe znepriatelené kráľovné, a nakoniec mu obe ustúpiť, pretože tentokrát sa rozhodne pre svoju obmedzenosť riskovať už nielen životy vlastne rodiny a rodu, ale pre zmenu prežitie ľudského druhu ako takého? A tá predposledná časť, aj keby nebola zakonečená spomínaným trapasom medzi Stárkovie dievčatami, bola proste nuda, ukrutná, a počas bitky neprehľadná. Strašne ma týmto sklamali. Začiatok s pomstou Cersei bol fajn, atmosféra prichádzajúcej zimy (vojny) tiež, aj rodinné stretnutia po rokoch, a moc moc pekná bitka v závere štvrtej epizódy, jedna z najlepších v rámci celého seriálu. Ale občas je tých nezmyslov už príliš, občas smerujú akurát k urážke divákovho intelektu, a oproti druhej najslabšej časti skladačky (S05), mieria ešte o úroveň nižšie. Osobne mám najradšej prvé tri série, potom štvrtú, šiestu, ôsmu (?), piatu, a tomuto tu z posledného miesta nemôžem teda napariť viac, jak nejaké posraté dve a pol hviezdy. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dva díly mě dost vyděsily a očekával jsem, že se to v tomhle ukecaném módu potáhne celou sérii. Naštěstí se vše znění a 7. série se přehoupne do béčkové akční fantasy, kde si divák poprvé pořádně užije draky a epické bitvy s nemrtvými. I přes svou béčkovitost, mě to neskutečně vtáhlo a některé díly jsou tím nejlepším, co zatím GoT nabídlo. Poslední díl už je trochu vlažnější ale poslední pětiminutovka mě neskutečně navnadila, přestože se závěrečné série hodně obávám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa osobne po štvrtej sérii tá vôbec najvydarenejšia, aj keď k plnému hodnoteniu som sa neodhodlal. Ale veľa nechýbalo, možno nejaká tá bitka aj v samotnom finále. Tých sme sa ale v sedmičke dočkali dosť a bolo sa skutočne na čo pozerať, klobúk dole pred tvorcami, že ani v televíznej tvorbe nemusíme znižovať kritériá pre to, čomu sa vo veľkých akčných filmoch hovorí "vysokorozpočtové žrádlo". No a zároveň cítiť, že sa blíži samotné finále a dej je tak priamočiarejší a blíži sa k jasnému cieľu, spojenectvu nepriateľských strán proti jednému spoločnému nepriateľovi. Celkom úľava pre mozog po premýšľaní nad všetkými tými intrigami desiatok až stoviek postáv. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sedmá a předposlední série je spíše ještě takový velký Build-up, než nějaký ten toužebný předvoj finálního nářezu, neboť se v ní spíše víc mluví, než jedná. O napínavé a "očikoulící" momenty tu určitě není nouze, přesto celá série spíše připomíná rozestavování šachovnice, což, jak se asi shodneme, není tak vzrušující, jako samotné hraní. Doufejme tedy, že tvůrci si jen šetří síly na poslední řadu, jejichž epizody už posviští rychlostí Varysovo teleportace. Ostatně jak jednou říkal Gandalf: ,,Je to jen hluboký nádech před skokem do vody." A taktéž doufejme, že se seriál dočká úctyhodného, řádného a parádního zakončení (viz Breaking Bad), a ne ubohého, trapného a dehonestujícího zklamání (viz Dexter). Btw, vysral jsem se na to a jel jsem po týdnech. A dobře jsem udělal, protože ty spoily jsou prostě VŠUDE! ()

Galerie (455)

Zajímavosti (13)

  • Je vidět, že Dothrakové nosí kousky lannisterského brnění z jejich vítězství v Tumbletonu. Jeden voják je viděn s paldronem lannisterského velitele, další jsou viděni s výstuhami na pažích a někteří s ozdobnými lvími brožemi. (mikki089)
  • Když se skupinka vedená Jonem Sněhem (Kit Harington) brání před nemrtvými uprostřed zamrzlého jezera, tak v určitý moment je v pozadí vidět jeden z divokých, jak zběsile máchá oštěpem i přes to, že v tu chvíli u něj není žádný nepřítel. (jakub1998)
  • I přesto, že má tato série pouze 7 dílů, její natáčení trvalo déle, než u předchozích řad. Natáčelo se 6 měsíců, od srpna 2016 do února 2017. (ArsenalEagle)

Reklama

Reklama