Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (94)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálové nadšení a vynášení do nebes chápu. Po všech těch idiotských kriminálkách na etapy od CSI až po Kobru 11 je to svěží, atypická jízda drsným mytologickým středověkem, kde se však nezapomnělo vulgárně mluvit, souložit a mnohdy samoúčelně pro efekt někomu uříznout hlavu. Tohle propojení starého s "moderním" je cool a sebevědomé. Nedá se upřít zároveň skvělá atmosféra a fakt, že je občas vidět absence rozpočtu a tudíž absence šťavnatých, velkolepých bitev, se dá prominout. Postavy mají hloubku a každá z nich obvykle hraje důležitou roli ve spletenci příběhu. Je to chytlavé, ačkoliv je z toho opět cítit ta seriálová pachuť natahovanosti. Naštěstí nejméně za hodně dlouhou dobu. Vzhůru dalším sériím. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 85%. Všade som čítal že je to najlepšie spracovaná fantasy od čias pána prsteňov. A po tých skvelých recenziách a priam až neskutočne vysokom hodnotení (tu aj inde) som čakal niečo v štýle pána prsteňov. Prečo aj nie keď sa o tom všade píše ? Žial moc Fantasy prvkov sa v úvode skoro ani nevyskytuje a o nejakých bitkách sa vám môže len snívať. Je to skôr len komorná dráma s maličkým náznakom fantasy. Scenár je v podstate dobrý a prepracovaný, dialógy sú fajn, tak ako aj postavy, či herci ktorý ich hrajú. V tom si ma tento seriál získal na celých desať dielov. V tom je aj jeho sila. Úvod seriálu stojí na vynikajúcom Seanovi Beanovi (Boromir s Pána Prsteňov) a takmer od začiatku sa dostávame do hry (o tróny) plnej zrady a intríg. Okrem vynikajúcich dobre premyslených zrád a ťažko odhadnuteľných postáv, stojí za zmienku aj vynikajúca výprava, kostýmy, zbrane, vlajky, dekorácie, či úvodné titulky alebo hudba. Som zvedavý s čím sa vytiahne druhá séria. I Am the Watcher on the Wall. Winter is Coming. Oblúbený soundtrack: Main Title, Goodbye Brother, Finale. ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

HBO pro ztvárnění svého pojetí „ýbrdrsné, špinavé, realistické, pletichářské a překvapivě moderní době podobné“ historie už léta používá jeden a ten samý, neměnný mustr: hodně nadávání, hodně tělesných tekutin, nahoty, vleklých politických dialogů a víc než štědré množství sexu, jehož odosobněnost je samozřejmě naznačena – jak jinak – polohou zezadu. Fungovalo to u Říma a Tudorovců a očividně to funguje i napasováno na Hru o trůny, páč seriál je od dvou zmíněných v podstatě k nerozeznání. Ve Hře o trůny jsou všechny tyto okoukané zbraně nasazeny v plné míře, ale stejně jako dřív nic nesdělují, mají pouze zakrýt skutečnost, že se koukáme na televizní a značně infantilní ekvivalent užvaněného macha hrdě se chlubícího svým obřím pérem: okázalého, hlasitého, ale jinak úplně impotentního. Jde jen o prostředek k zneviditelnění toho, že nikdo nic NEDĚLÁ, všichni jen neustále namachrovaně žvaní, vyměňují si informace nebo pronášejí expozici, jejíž účel není znám. Jako výpravná ilustrace je to fajn, ale raději zůstanu u předloh, u těch aspoň neřvu nudou. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria ma výborný začiatok a ešte lepší koniec, ale čo sa týka prostrednej časti tak sa budete trochu aj nudiť a občas strácať v postavách (samozrejme iba ak ste nečítali knihy). Už tu cítiť náčrt toho čo prinesú ďalšie série, od nepredvídateľných zvratov až ku dialogovým scénam ktoré vyhrávajú nad výpravnými. Všetko sa ale ešte drží pri zemi a zatiaľ sa príbeh verne drží predlohy.  8/10 ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak som si to pustil. Je to vsade, reku si to dam a uvidim. A...no myslel som, ze v dobe porna to uz nebude platit, ale ako sa zda tak sex a nahota stale predava. Lebo okrem snahy tvorcov byt "iny" a narvat do kazdeho dielu aspon 10 minut s kozami, prdelami a bobrami, som tam nenasiel nic extra. Postavy sa tam bud rozpravaju akoze v hadankach, alebo niekam idu, odisli, odidu, prisli, pojdu, aby si pokecali. Celkovo to nie je zle, ale...podarilo sa mi aj precitat knihu a mrzi ma, ze ludia co tomu dali 5 hviezd nevedie o co prichadzaju. Dalo by sa povedat, ze su dokonca klamani, kedy su niektore postavy v knihe a vo filme v rovnakej situacii vykresleni v uplne opacnom svetle. Ale povedzme. Kniha je kniha a tv je tivi. Horsie je,ze sa do telky nezmestili velkolepe suboje a bitky spolu s mnozstvom mytologie tohoto kazdym dnom studenejsieho sveta. A o tom to predsa je. Ludia dakuju tvorcom za znovuzrodenie fantasy. Po prvej serii urcite nie. Podakujem sa vsak panu Martinovi. Uz teraz sa zda, ze vsetko bude inak a tu hlavnu hru si zahra uplne niekto iny. Koho pravdepodobne este ani nepoznam. Season 2 here I come ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Jedná se o poslední epizodu, ve které se objeví postava Old Nan v show. Herečka Margaret John zemřela v únoru 2011, dva měsíce před vysíláním první série. Ačkoli se postava objevuje v knihách více, scenáristé se rozhodli neobsadit roli z úcty k Margaret. V seriálu je proto naznačeno, že zemřela na stáří, jedna z mála postav v seriálu, která tak učinila. (mikki089)
  • Scéna, v ktorej sa všetci v Zimohrade zhromaždia, aby privítali Roberta Baratheona (Mark Addy), je jedinou scénou v seriáli, kde môžeme vidieť rodinu Starkovcov celú pohromade. (martin1m2)
  • V knihách boli pre celý rod Targaryenovcov charakteristické črty ako sú strieborné vlasy či fialové oči. Počas natáčania 1. série Emilia Clarke (Daenerys) a Harry Lloyd (Viserys) mali fialové šošovky, no tvorcovia sa im ich rozhodli odstrániť, pretože mali pocit, že hercom znemožňujú vyjadrovať emócie. (krasomama)

Reklama

Reklama