Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 3

(série)
USA / Velká Británie, 2013, 9 h 4 min (Minutáž: 49–60 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Michelle Fairley, Iain Glen, Sophie Turner, Kit Harington, Richard Madden, Natalie Dormer, Jack Gleeson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Ve třetí řadě budou ústředními tématy příslušnost k rodu a loajalita, přičemž vyvrcholí mnoho zápletek rozehraných v předchozích řadách a několik hlavních postav potká krutý osud. Hlavní pozornost je i nadále soustředěna na královské sídlo, kde se Lannisterové po divokém námořním útoku Stannise Baratheona (bratra zesnulého krále) sotva udrželi u moci. Dění na Severu hrozí změnit celkovou rovnováhu moci v Západozemí. Král Severu Robb Stark bude čelit veliké pohromě při jeho úsilí zužitkovat vítězství nad Lannistery v předchozích dílech. Na ještě vzdálenějším severu Mance Rayder (nová postava, kterou ztvárnil Ciarán Hinds) se svou obří armádou divochů pokračuje v neúprosném pochodu na jih s cílem zdolat Zeď. Za Úzkým mořem se Daenerys Targaryen - znovu pospolu se svými třemi hrozivými rychle dospívajícími draky - pokusí postavit armádu otroků, aby s nimi vyplula z Essosu v naději, že nakonec získá Železný trůn. (HBO Europe)

(více)

Recenze (69)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série rozehrává velkolepé příběhy hlavních postav, které se velmi pravděpodobně protnou až o několik řad později. Je tedy dějově obsáhlá a bere jednotlivé národy, krále (a jejich vazby) a území velmi zeširoka. Má to jisté výhody a nevýhody. Z hlediska záběru lokací a co do počtu postav určitě doposud nejambicióznější série, bohužel několik prostředních epizod se neubrání dojmu neustálého přeskakování mezi 20ti příběhy, které se za 50 minut času hýbnou vždy jen o milimetr kupředu. Někdy opravdu doslova díky 2-3 minutám kdy je to či ono v záběru. Působí to tedy občas docela staticky a zároveň rozkouskovaně. Ke konci samozřejmě přiběh nabírá spád, aby vyvrcholil famózní scénou v devátém díle, která je doposud zřejmě nejvíce šokující od smrti Neda Starka. Zajímavé oživení je za mořem, kde si Daenerys vcelku sofistikovaně podmaňuje každé město kam přijde ať už díky drakům, či svému charizmatu. Pokud další série dorazí to, co se tady rozdává na stůl, bude to pumelenice. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK, napotřetí zvedáme na totáč. Dějová linka je oproti dřívějšku výrazně lépe poskládána a přechody mezi jednotlivými dějišti a scénami jsou zcela přirozené (na rozdíl od předlohy), postavy doznávají až shakespearovských kvalit a konečně se dočkáváme vynikajících rozuzlení nejen nově nadhozených motivů, ale i témat provázejících seriál už od samého počátku. Třetí řada dokonale zachycuje klíčový prvek ságy, a sice dojem vzájemné propletenosti. Víc než kdy jindy se vyplácí nevnímat Hru o trůny jako jednolitý příběh, epizodu od epizody, ale jako propracovanou a podrobnou tapisérii, jejíž jednotlivé pozapomenuté, dávno představené a zdánlivě nedůležité nitky se zničehonic splétají dohromady a dávají vzniknout úžasnému výjevu (z tohohle pohledu zpětně začínám brát na milost užvaněnou, pooomalounku se rozjíždějící první řadu). Plus jsem se oficiálně zamilovala do ženských postav – můžu je nesnášet (Cersei, Maergery), můžu jimi opovrhovat (Catelyn), můžu na jejich charakteru a způsobu uvažování nich nacházet desítky vad (Daenerys, Sansa a Arya), můžu v nich nacházet typické masturbační fantazie (Yara/Asha, Ygritte a Brienne), a přesto nelze popřít, že na rozdíl od 99% feministických idealizovaných výmyslů se jedná o skutečné, trojrozměrné, chybující lidi z masa a krve, kteří se ze všech sil snaží nějak poprat s podmínkami, do nichž byli vrženi. Tak samozřejmé, a přesto tak těžko k nalezení. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

3. séria - 90%. Tretia séria ma vynikajúce a absolútne šokujúce finále! Teda konkrétne predposledný deviaty diel. Najzaujímavejšie s celej série okrem predposledného dielu a finále je to, že niektoré postavy dostali úplne iný rozmer (Jaime Lanister), takže záporným postavám miestami fandíte, pretože vstúpili do deja ešte horšie. Oceňujem aj úvodné titulky, ktoré nie sú len na okrasu, ale slúžia hlavne ako mapa. Takéto využitie som ešte nevidel. There is No Shelter From The Storm. Obľúbený soundtrack: Mhysa. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria sa zdá byť veľmi vzdialená. Ale! Boh svetla ma vyslyšal a aj keď to stále pôsobí ako keby bola druhá séria rozdelená na dve, toto je tá záživnejšia časť, ktorá uzatvára väčšinu nezaujímavého (takmer žiadna Catelyn Stark) a obracia sa k väčšiemu množstvu brutality, nadprirodzena, kultových scén a Khaleesi. 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tretej sérii sú opäť tvorcovia o niečo viac presvedčivejší než naposledy. Neponúknu síce žiadnu veľkú bitku, čo je škoda, ale tých menších súbojov je dosť a dočkáme sa aj hororových prvkov a lásky. Opäť sa umiera tak nepredvídateľne, že to môže vami poriadne zalomcovať a to dokonca až tak, že so seriálom nadobro seknete. Otázka tak je, či sa dočkáme do budúcnosti aj nejakých tých nových dôležitých postáv, keďže postupne nám vymierajú, alebo si vystačíme s tým, čo máme k dispozícii. V podstate by to stačilo, aspoň by sa seriál viac sprehľadnil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám chuť napsat Marťovi, aby do hodnocení přidal šestou hvězdu, protože bez té se u tohoto seriálu dále neobejdu. Rozjezd série byl pozvolnější, ale posledních pár dílů bylo naprosto ohromujících. Zejména musím zmínit 9. díl, ve kterém na nás čeká překvápko hodné srovnání s koncem série první. Nemám co vytknout. Konečně je tu seriál, kde je hned několik hlavních dějových linií a kde se tvůrci nebojí nechat zemřít třeba hned několik hlavních postav. Neskutečně jsem se těšíval na každý díl a ještě více se těším na sérii č. 4. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sakra, tak toto jsem nečekal, nikdy neslibuj králi, že si vezmeš jeho dceru. Lannisterové na vzestupu, starej Taiwin (nebo jak se to píše) je na koni a ten malej sráč mě přestává bavit, ale sakra, je to skvělý. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na třetí sezóně se mi mnoho záležitostí líbilo, zejména rod Lannisterů se povedl, není jediného jejich rodinného příslušníka, který by mě štval, více mě tentokrát bavila i dějová linie Daenerys, konečně se neomezovala jen na sáhodlouhé putování z bodu A do bodu B. Totéž, bohužel, nemohu řict o dění za Zdí, výborné scény se příliš často střídají s nudnými nebo podivnými ( chování postav, zvláště Jona). Jednoznačně kladně musím hodnotit konečné řešení starkovské otázky, zklamání mi naopak přinesly epizody s minimem děje a maximem mluvení do větru, v nichž nedošlo prakticky k žádnému vývoji příběhu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tretej sérií zvyšujem na plný počet. Nechcel som tomu veľmi pripisovať dôležitosť, keďže sa jedná o seriál, ktorý ospevujú všetci, ale musím uznať, že dejové línie a vyspelosť postáv aj spôsob s akým tvorcovia s nimi narábajú hraničí z takou mierou profesionality, že mi to začína lahodiť. A aj príšer a nadprirodzena je tam už trochu viacej. Idem nedočkavo na 4 sériu. Zatiaľ 3. séria - 100% ()

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série je prozatimním vrcholem seriálu. Další nové postavy skvěle zapadají, z knih je vypíchnuto vše podstatné, celá synopse seriálu dokonalá, zvraty fenomenální a finále monumentální. Zcela jsem propadl kouzlu Písně ohně a ledu! Jasných 5* ()

Makky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tretia séria ponúka ukážkové dobrodružstvo na všetkých frontoch, keďže sledujeme príbehy hrdinov skutočne po celom tunajšom svete [vynikajú Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau)] . Vojna o železný trón je v plnom prúde, no tak ako každý, i ja očakávam v ďalšej sérii tú onú bitku. Je to excelentné, bude to veľkolepé! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak do nějakého 7. dílu pořád jen to samé. Slovní válka, intriky. A myslím si, že toho je za ty dvě a půl řady ažaž. Už mě to nedokázalo ničím překvapit. Nicméně konec řady je tak šokující, že mi to zklamání předešlých dílů celkem vynahradilo. Takhle to mělo vypadat už dříve. Uvidíme, s čím se vytasí soudruzi v další řadě. A doufám, že tempo udrží. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série: Teda, vše vypadalo docela v pohodě, ale 03x09 mě pořádně dostala! Věděl jsem, že to přijde, ale intenzita, jak brutální, tak emocionální překonala drtivou většinu pětihvězdičkových filmů, které u sebe mám. Ovšem z celé této řady mám velice pozitivní pocit. 90% ()

animaxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsilnější stránkou třetí série je z mého pohledu vývoj hlavních i vedlejších postav. Mnoho z nich si tu totiž prochází situacemi, díky kterým nám jsou ukázány v jiném světle. Díky tomu se u některých ukáže, že jsou charakterem možná docela jiné, než jak se předchozí dvě série zdálo. V jiných ohledech je tato série také dobrá. Je tu mnoho dějových zvratů, mytologie toho světa se stále rozšiřuje a intriky přetrvávají. ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí ve stejném duchu jako druhá. Epizodická struktura a velké množství postav v mnoha odlišných prostředích nenechá diváka ani na chvíli odpočívat či dokonce nudit. Ovšem díky této roztříštěnosti se v každé dějové lince odehraje v jedné sezóně docela málo. Martin má pro každou postavu připravený buď očistec, nebo smrt, ale některé z nich jsou pořád ještě na startovní čáře. A šachovnice, na které se hraje, se neustále rozrůstá, a objevuje se víc nových figurek něž činí úmrtnost těch starých. ()

Reklama

Reklama