Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 5

(série)
USA / Velká Británie, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Kit Harington, Charles Dance, Liam Cunningham, Stephen Dillane, Sophie Turner, Owen Teale (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae. Tyto čtyři násilné smrti dramaticky zamíchaly kartami na konci čtvrté řady. V zemi vládne podivný klid, kterého se pokusí zneužít ve svůj prospěch každý, kdo v Západozemí či v Essosu něco znamená. Na Černém hradě se John Sníh pokouší sladit požadavky Noční hlídky s příkazy od Stannise Baratheona, jenž se prohlašuje za právoplatného krále Západozemí. Cersei se mezitím ze všech sil snaží udržet v rukou otěže moci v Králově přístavišti, kde kličkuje mezi intrikami Tyrellů a sílící náboženskou sektou vedenou tajemným Nejvyšším vrabčákem. Jaime se vydává na tajnou misi. Zatímco Arya hledá za Úzkým mořem starého přítele, Tyrion je na útěku. Nebezpečí v Meereenu narůstá a Daenerys z rodu Targaryenů zjišťuje, že si její oslabené postavení žádá kruté oběti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (70)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery!Jak už je správným seriálovým zvykem, tak samozřejmě i 5. série měla velmi pozvolný rozjezd. V tomhle konkrétním případě ovšem brutálně pozvolný. Nevzpomínám si, že by se v nějaké jiné sérii dobré 4 díly opravdu nic nedělo. Hrdinové se různě rozeskupinkovali a cestovali s různými cíli napříč širým světem. Celou sérii nepotkala žádná větší zrada. Napětí se kumulovalo až k závěrečnému dílu, kde mě seriál dokonale šokoval snad každých 5 minut a kde se stalo v podstatě vše podstatné. Prvních 9 dílů bylo tedy pouze takových předskokanských. Docela jsem se těšil na bitvu o Zimohrad, na kterou Stannis převelice dlouho zbrojil a pro kterou obětoval vše, co měl v životě rád. Celá bitva trvala asi 1 a půl minuty a ani se neodehrávala u hradeb Zimohradu, což mě malinko zarmoutilo. Jinak snad všem byly zúčtovány předešlé hříchy a snad kromě rodu Boltonů, kteří spokojeně obývají Zimohrad, jsou všechny ústřední potenciální bojovníci o vysněný železný trůn v těžké prdeli. Jsem moc zvědav, jak bude boj o trůn pokračovat. Už aby tu byla další série! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím to je, že prvé dve tretiny série patrili k najslabším epizódam seriálu a naopak záverečné tri k absolútnym vrcholom, možno išlo o najlepšie epizódy vôbec. Piata séria tak pôsobí značne nevyrovnane, na druhú stranu ale gradácia smerom k záveru je určite lepší prístup, akoby kvalita kolísala nepravidelne. Čaká nás asi najviac monumentálnych scén doposiaľ, zrejme sa navyšoval rozpočet, ale umierajú opäť dôležité postavy a ani sa mi nechce rátať, koľko ich zostalo do šiestej série nažive a aký to bude mať dopad na opätovné vtiahnutie divákov do deja, keď viacero ich miláčikov už skončilo svoju púť touto fantasy krajinou. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U páté serie se scénaristům občas přestává dařit držet krok s knižní předlohou. Množství postav a dějů, se kterými zcela přirozeně pohybuje Martin, je pro vizuální zpracování příliš veliké, takže zkracují, ale ani to nepomáhá. Knižní popisy jsou téměř vždycky čtivé, což je dáno i prací s jazykem a slohem, děje jsou ozvláštněny mnoha odbočkami a detaily, většina z toho se ale nedaří v seriálové podobě prodat. První dva díly páté serie jsou poměrně nezáživným posouváním děje, šedivé a nudné jsou i rozhovory jinak zajímavých postav. Ty jsou během času stále více redukovány a děj tudíž ohýbán k mezím únosnosti Tam, kde Martin postavy vyhazuje nebo se jimi nezabývá, se je tvůrci snaží udržet a zbytečně je spojuje, někde absurdně naopak (ser Barristan). Z komplexní a zábavné předlohy se stává tak trochu tupé popisování dějů v mnoha královstvích bez velkých emocí, s podivnými obraty, bez dynamiky a zábavnosti. Dva, tři zajímavé díly z deseti je málo. Dokonce jsem některé kousky přeskakoval,.. Prostě to celé vypadá, že si namazali trochu moc velký krajíc. Jme zvědavý, jak si poradí v šeste serii. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistý fan service, nevyrovnaná a utahaná série, která slouží jako překlenutí do další série se snahou přeskupit hrdiny po celé zemi, což ale trvá 10 z většiny krutě nudných hodin. Opulentní epos bez jakéhokoliv děje prvních 6 epizod, který jen vystavuje na odiv svůj rozpočet a jinak je vlastně úplně zbytečným počinem. Dalším problémem je z většiny obrovská předvídatelnost, i pro nás neznalé předlohy. Konec série naštěstí zvládá vtáhnout diváka zpět do děje podobně jako v předchozích sériích. (nejlepší epizoda - Hardhome) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po nemilosrdném season finale 4. sezóny jsem si po vánočním nepřetržitém maratonu musel počkat, aby pátá série byla vůbec první, jež jsem sledoval “up to date”. V tomto ohledu se naštěstí neneslo těchto zmiňovaných 10 dílů v tak burácejícím napětí jako dvě předešlé řady. Ale stále bylo nad čím polemizovat, stále se objevilo množství scén, kterými jsme byli odrovnáni a stále bylo co očekávat od sezón příštích. R. I. P. Stannisovi, i přes jeho krutosti a cestu za mocí bez jakýchkoli servítek, to pro mě byl jeden z nejsympatičtějších králů celého Westerosu. ()

Galerie (673)

Zajímavosti (28)

  • Ve 43. minutě se armáda bílých chodců dobývá skrz bránu do opevněného tábora. V této scéně je vidět, že opevnění a brána jsou postaveny z kůlů, které byly opracovány moderními technologiemi. Zářezy ve dřevě jsou typické pro dnešní dřevozpracující stroje. (kubixix)
  • Místo použité pro Daznakovu jámu bylo Plaza de Toros ve španělské Osuně, aktivně využívané pro býčí zápasy. (mikki089)
  • Lena Headey (Cersei) byla v době natáčení v pátém měsíci těhotenství. (Duoscop)

Reklama

Reklama