Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele InJo k tomuto seriálu (13)

Hra o trůny (2011) 

Aktuálně nejlepší a největší fantasy seriál všech dob, a to i s přihlédnutím ke všem případným pochybením (a že jich za těch skoro 10 let rozhodně nebylo málo). Hra o trůny je především fascinující a neuvěřitelně rozsáhlý, rozmanitý a náramně promyšlený fikční svět, v němž se odehrává dost možná nejepičtější a nejkošatější příběh, s jakým jsem měl dosud tu čest se setkat. Genialita, jíž musí oplývat George R. R. Martin, autor knižních předloh, je pro mě jen těžko představitelná, protože aby jeden člověk (s)tvořil něco takhle unikátního, originálního, nebývale monstrózního a významově bohatého (to obsažené množství všelijakých témat, motivů, narážek, odkazů a inspirací se možná ani nedá spočítat), to se prostě jen tak nevidí... "Tradiční" fantasy to sice připomíná jen okrajově (iracionální prvky rozhodně mají své místo, ale ani náhodou nehrajou prim), jinak je to spíš takové (ne)klasicky rozmáchlé drsné (někdy skoro až sadistické) a dospěle pojaté kvazihistorické drama s desítkami postav (z nichž většina touží buď po moci a majetku nebo po pomstě a spravedlnosti), intrik, politikaření a lákavě se rozjíždějících dějových linií. Stylem i celkovou kvalitou by se tenhle seriálový megahit dal vzdáleně přirovnat například k TUDOROVCŮM či ŘÍMU (což je určitě dobrá vizitka), ovšem s dodatkem, že tyto seriály mají ve srovnání s tímto v každém ohledu asi tak 10x menší měřítko. :) Je to plnokrevný, hluboký, poutavý a neustále se vyvíjející a gradující výpravný megaepos, v němž se nešetří působivými dialogy, silnými a nečekanými situacemi, uzemňujícími zvraty, nesmlouvavým zacházením s výborně vykreslenými postavami (u mě zatím vedou čestný a oddaný rytíř Ned, jeho čím dál tím charismatičtější syn Robb a neodolatelný pragmatik Tyrion) a na němž je velice snadné si vypěstovat značnou závislost. Občas se sice možná mluví až moc, ale vem to čert, když všechno ostatní vychází tvůrcům na jedničku (odvážnost a nekorektnost některých scén mě až zarážela). A navíc to úžasně majestátní intro... Zkrátka - zapomeňte na uslintanou Narnii, na epičnost a osudovost si až příliš okatě hrajícího Pottera a jim podobné, protože tohle je hard epic fantasy pro (odrostlejší) labužníky. S01: 90 %; S02: 90; S03: 85 %; S04: 90 %; S05: 85 %; S06: 85 %; S07: 70 %; S08: 70 % ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Závěrem této epizody si mě Hra o trůny definitivně omotala kolem prstu... ()

Deště Kastameru (2013) (S03E09) 

"Rudá svatba" je bezpochyby nejsilnější pasáž třetí série. Nesmírně krutá, nemilosrdná, šokující, uzemňující. Právě kvůli takovýmto scénám řadím Hru o trůny mezi nejlepší seriály, jaké jsem kdy sledoval. ()

Tvrdodomov (2015) (S05E08) 

Jedna z nejlepších epizod celého seriálu. Za to velkolepé a neskutečně mrazivé finále by se nemusely stydět ani ty nejlepší fantasy velkofilmy... ()

Matčino milosrdentsví (2015) (S05E10) 

Výtečné finále (zpočátku trochu slabší) páté série s hned dvěma dokonalými, emocionálně strhujícími závěrečnými scénami. ()

Série 6 (2016) (S06) 

Finální dvě epizody (obě režírované Miguelem Sapochnikem, jenž má na svědomí i vynikající epizodu Hardhome z páté série) této řady se mohou směle zařadit mezi to úplně nejlepší, co soudobá (kvalitní) televizní tvorba nabízí. Háček je bohužel v tom, že předchozích osm dílů ve srovnání (nejen) s nimi působí jen jako celkem ucházející intro (i navzdory brilantním pasážím typu "Hold the Door!"). Následující sezóna/y údajně už bude/ou mít "pouze" sedm epizod, což bych jedině uvítal, protože by se tak mohly z děje vyházet veškeré zdržující zbytečnosti a celá/é série by díky tomu pravděpodobně měla/y (znatelně) větší spád a tah na bránu. Ostatně zkrácení o tři díly by dozajista pomohlo i zde... 80 % ()

Bitva bastardů (2016) (S06E09) 

Po pár nepříliš strhujících dílech zase jedno těžkotonážní KO a nesmírně sebejistý návrat na absolutní vrchol současné seriálové tvorby. Výtečné od začátku až do (úplného) konce, titulní bitva má náramnou hutnou atmosféru a je v tom nejlepším smyslu slova "špinavá". Kdyby měly všechny epizody takovouto kvalitativní úroveň (což je u tolikadílného seriálu naprosto nereálné), byla by Hra o trůny bezkonkurenčně nejlepším seriálem, jaký kdy vznikl... ()

Za bouře zrozená (2017) (S07E02) 

Na teprve druhou epizodu série velmi slušný výkon. Velká várka poutavého strategizování, tradičně skvělé dialogy, trocha (velmi příjemné) romantiky, vášně, sexu... A hlavně parádní závěr! Pilou Asbæk a neskutečně sexy tělo Nathalie Emmanuel ftw! ()

Válečná kořist (2017) (S07E04) 

Taky jste se z toho finálního inferna málem pos*ali blahem...?! Já teda jo. ()

Za Zdí (2017) (S07E06) 

Některých větších či menších děr v logice si nejde nevšimnout, ale kulervoucí velkolepé akční momenty je celkem snadno přebijí. A poslední scéna slibuje další velké věci... ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

Nádherné "ticho před bouří". Pokud máte ty postavy skutečně rádi, užijete si každý dialog a hlavně skvělou atmosféru posledních společných chvil před blížící se osudovou apokalypsou. Něco takového (a v takové míře) jsem naposled zažil asi jen u Pána prstenů... "Všichni tu zemřeme. Ale aspoň zemřeme společně." ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

GoT: Endgame aneb konečně regulérní "píseň ledu a ohně"... ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Katastroficko-válečný spektákl s několika úžasnými momenty (Tyrion a Jaime, Ohařova linie), celá epizoda ale stojí na velkém mindfucku (na nějž nás ale tvůrci dlouho postupně připravovali!), jenž poslední epizoda SNAD dostatečně podpoří a vytěží. Pokud ano, dočkáme se adekvátního hořkosladkého závěru, jaký si GoT zaslouží... ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama