Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 22
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 853)

Morien 

všechny recenze uživatele

2019: Když mně prostě přijde, že se tvůrci systematicky soustředí na ty nejméně zajímavé věci a postavy. Všichni, kdo brečí, že je poslední série strašná, by se měli podívat na to všechno předtím a uvědomit si, že poslední série se od těch předchozích skoro nijak neliší. Například doufám, že pokud si někdo stěžuje, že bitva o Winterfell nedává strategický smysl, tak že na to neváhal poukázat taky u bitvy bastardů. A o milionu dalších uspěchaných skoků, mizejících postav a nenavazujících spojů se mi nechce rozepisovat. (Ale abych nekecala, tak jsem měla pár oblíbenců, na jejichž přítomnost jsem se těšila: Jaqen H'ghar, Brienne, a řekněme, že i Tormund, to jsou ovšem vedlejší postavy, které nemají svoje pořádné oblouky a ukáží se jednou za sto let, což mě ve výsledku frustruje, a z "hlavních" postav jenom lord Varys a ser Davos. A to je dost málo na to, aby to zahnalo neodbytnou myšlenku, že je to celé dost hloupé a neuspokojivé. Osobně bych tam vůbec nemusela mít Daenerys, která mi šla na nervy svou nekonzistentní povahou a slabou hereckou představitelkou hned od začátku, a raději bych se dívala na šedesát hodin zombíků ve sněhu prostříhaných s vyřezáváním obličejů v Braavosu. P.S.: Ještě jsem chtěla říct, že soundtrack je na celém tom kolosu asi to nejzajímavější, ale ve dvou (nejzásadnějších) momentech mě totálně zklamal: výbuch The Great Sept of Baelor a smrt Nočního krále. Obě ty skladby také v kostce vystihují celý seriál: ambiciózní přespřílišná snaha hrát si na překvapivé vysoké umění, ovšem soustředěná pouze na formu a v žádném případě na myšlenku. --- 2022: Po přečtení knižní předlohy si to dávám znova a můžu teď říct, že část mých původních výtek lze s čistým svědomím hodit na Martina a že to tvůrci při adaptaci zvládli vlastně docela dobře. Souhlasím se spoustou věcí, které vynechali a zjednodušili, (ale pořád je nesnáším za to, kolik násilí, respektive znásilňování si tam přidali a jakým způsobem), protože Martin je jak splašené dítě v obchodě s hračkama a rozhodně ty jeho nekonečné a nikam nevedoucí odbočky k různým random postavám (Victarion například) potřebovaly zkrotit, přepracovat nebo prostě zrušit. Ale pořád platí to, že zhruba někde ve chvíli, kdy se k otěžím dostane Ramsay, si tvůrci nechali moc vlézt do hlavy ta označení, že dělají nejlepší televizní show ever, a pokoušeli se trumfnout sami sebe těžkopádně až nesmyslně. Nakonec tedy můžu říct, že mě GOT/ASOIAF na jednu stranu strašně baví a takřka proti mé vůli si vyšlapalo trvalé místečko v mém srdci, ale zároveň bych mohla (a taky jsem to již učinila, promiňte mi sestro, Sáro a každý, kdo se dostal do mé blízkosti, když jsem četla Hostinu pro vrány a Tanec s draky) celé dny vyjmenovávat, co mi na tom pije krev. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Po první sérii jsem docela překvapen, že se mi seriál vlastně ani moc nelíbí. Mnoholeté křivdy, které se dají vyřešit během dvou hodinových dílů, roztáhnuté do desetidílné série, přičemž vypravěčská nemohoucnost a strnulost je vcelku zdařile zamaskována za vizuálně nápadité, leč prázdné obrazy. Uvidíme, co série další, ale fanoušek se ze mě asi nestane - 3,5*. P.S. Po 3. sérii snižuji na 3* a čekám, kdy se konečně začne o něčem vyprávět. Sex, kecy a zabíjení si můžu pustit v lecčems jiném. EDIT po 8. sérii (obsahuje spoilery): První dvě série byly oproti posledním dvěma ještě učiněný masterpiece. Nejvíc mi na celém seriálu vadí, že si jeho tvůrci byli až příliš vědomi silné fanouškovské základny a mysleli si, že ji mohou naservírovat v podstatě cokoli. Na začátku si Hra o trůny vytvořila čitelné atributy, podle kterých bylo možné seriál jednoznačně identifikovat. Explicitní násilí, nahota a jakási nečitelnost dělala z díla na poli seriálové tvorby něco originálního. To ještě tvůrci tento kolos dokázali ukočírovat, bylo o čem vyprávět a jednotlivé linie vyprofilovaly silné postavy. Přesto si divák nebyl jistý, která postava se dožije dalšího dílu. Po druhé sérii však v podstatě vše utichlo - hlavní postavy jakožto hybatelé děje byly finálně ustanoveny a bez větších změn dosáhly osmé, posledné série. Nahota téměř zcela zmizela, vyprávění se zacyklilo a děj se nikam neposouval, zůstalo jen bezduché žvanění, které nikoho nezajímalo, a občasné násilí, které si dívák jinak než prvoplánově nemohl vyložit. Teprve až s nástupem šesté série, kdy už asi bylo tvůrcům trapné neustále omílat "winter is coming", se začaly doslova hýbat ledy a události nabraly rychlý spád. Jakoby si tvůrci určili, která série bude poslední a kolik zbývá dílů. Najednou nebyl problém přesun postav v rámci prostoru fikčního světa urychlit natolik, že se během jednoho dílu dostali ze Zimohradu do Králova přístaviště, přestože jednotlivé lokace údajně dělí přes tisíc mil. Poslední série je pak naprostou prezentací tvůrčí nemohoucnosti. Úporná snaha najít pro jednotlivé linie vyústění je natolik otravná stejně jako množství událostí a přesuny postav mezi lokacemi, které nabraly ještě gigantičtější a bizarnější rozměr. Výsledkem je pak nezvládnutý a pro fanoušky celkem smutný závěr dříve tak uznávaného seriálu. Naštěstí mně jako člověku, který seriál od třetí série sledoval jen z povinnosti, je to v podstatě jedno. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hra o trůny je natočena podle kultovní knižní ságy, jež je v současnosti považovaná za základní dílo subžánru historizující fantasy. Fanoušci často padají do pasti mechanického srovnávání obou médií, kritizují chybějící motivy, postavy a děje či odklon filmových postav od jejich románových předloh. Tenhle druh konfliktu mě míjí. Knižní sérií jsem nepolíbený, ani se do její četby nehodlám pouštět, takže traumat pověřování obou verzí jsem ušetřený. Hra o trůny představuje komplexní alternativní funkční svět, který je vymodelovaný po vzoru evropského vrcholného středověku s propracovanou mytologií. Seriál vlastně nemá konkurenci a patrně ještě dlouho mít nebude. Stačí vzpomenout na Vláčilovu Markétu Lazarovou s několika desítkami postav, která celé studio finančně vyčerpala a jasně ukázala meze regionální kinematografie. Imitace středověku je zkrátka ošemetně nákladná záležitost, kterou si v tomto rozsahu může dovolit jen hrstka producentů. Příznivci Tolkiena se nejspíš naštvou, ale vedle Hry o trůny vypadá Pán prstenů jako pohádka pro odrostlejší děti s plochými černobílými postavami. Hra o trůny páchne krví, spálenými lidskými těly, potem a močí. Nabízí mnohem větší škálu emocí a je mnohem špinavější. Její slabinou je přílišná ambicióznost a rozkošatělost. Některé linie vám zkrátka přijdou méně zajímavé a s některými postavami se nedokážete tak ztotožnit. Pokud děj paralelně sleduje několik postav v odlišném prostředí, na tu, která je vám nejblíž, se můžete slušně načekat. V každém případě je ale zajímavé sledovat spleť intrik a mocenského zápolení, kde hledal autor často inspiraci ve skutečném soupeření mocných feudálních rodů středověké Anglie a Francie. Nadpřirozených motivů tady moc nenajdete, hybateli děje nejsou mágové, nýbrž lidé se svou přízemní touhou po moci, slávě a majetku. Osobně mi to neschází, klidně bych se bez těch dráčků a ghůlů jakožto i dalších oblíbených rekvizit žánru obešel. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně někdo natočil fantasy podle mého gusta - Statečné srdce s draky. Klasický model HBO - historické kulisy, intriky, sex a krev - tu na mě zafungoval výrazně lépe než u Tudorovců (Řím a Spartaka jsem ještě neviděl). Nahota a brutalita tu ale jen připomíná, že se pohybujeme v drsném světě a v seriálu pro dospělé diváky. Hra o trůny pevně stojí na propracovaném fikčním světě, zástupu dobře napsaných postav, které se výrazně vyvíjejí, na napínavém ději se silnými zvraty, parádních dialozích i bitvách, výpravě a hereckému obsazení. Dohromady to šlape famózně, jen tvůrci občas honí moc zajíců najednou (postav a linií je tu jak nasráno) a zavrávorají v posledních dvou sériích. I tak se to ale bez debat řadí k právěm milovaným milníkům televizní zábavy. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

I když první série trvá 10 hodin, beru to jen jako výborný zákusek před hlavním chodem. Navnadění obrovský, krev začíná vařit a jestli "hlavní chod" nějak tvůrci nepodělají, půjde o seriálovou lahůdku. Co mě nejvíc mrzí je fakt, že začátek prvního dílu, který mě jednoznačně k seriálu přikoval, už v první serii nemá navázání. Takže akce moc nečekejte, spíš politikaření a několik hodně vydařených zvratů. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Těžce to překonává i kdejaký ryze historický seriál a to k tomu nepotřebuje ani ty fantasy berličky. Výprava je totiž naprosto úchvatná a seriál podvědomě posouvá daleko za hranice běžné televizní tvorby. Skoro si člověk povzdechne, že je to celé smyšlené, že v tom není kus naší historie, ale když se nad tím zamyslí, dojde mu, že tvůrci museli někde čerpat. Jedno s druhým je tedy tak provázané, že člověk chvíli zapomíná, kde vlastně přesně je. Když si ale odmyslí všechno to líbivé pozlátko, dostane dosti konverzační telenovelu bez konce a s neustálým větvením osudů na sebe vrstvících se částečně nedůležitých postav. V jedenácté řadě už v tom člověk bude mít takový maglajz a po nějakém Eddardu Starkovi neštěkne ani vlk. Winter-Neprakta is comming! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, přesto jsem se po celých 8 sérií královsky bavil. Nechybí tu nic, ať už chytlavý, více vrstevnatý a napínavý příběh, neustálé zvraty, široká nabídka (perfektně napsaných) hrdinů, luxusní výprava, skvělé akční scény, padnoucí hudba, solidní triky či chytlavé, postupně se měnící intro. Ač fantasy, působí Hra kupodivu docela dlouho poměrně realisticky, ovšem nadpřirozených jevů postupně přibývá, a to s rostoucí důležitostí (což jsem přijímal nelibě, ale zvykl si). Pro jedince, který nemá načteno dopředu, je pak sledování seriálu jedno velké a adrenalinové dobrodružství, neb si nikdy nemůže být jistý, kdo „zařve“ (naštěstí dostává už od úvodu na výběr jiné zajímavé postavy, ke kterým není těžké si najít vztah, když přijde o 1 ze svých oblíbenců). Závěr mě přes dílčí výtky příliš nezklamal a vyústění šlo min. z části odtušit už před poslední, citelně uspěchanou sérií, která očekávání mnohých namlsaných fandů neustála. „Láska je smrtí povinnosti.“ - „To jsi teď vymyslel?“ - „Mistr Aemon to kdysi řekl.“ - „Někdy je povinnost smrtí lásky.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zima se možná blíží, ale seriálový fajnšmekr má jaro.. Trůn s příliš malým povrchem, aby pojal všechny urozené zadky, co chtěj na něj usednout, penisy hbitější dýk, peníze mocnější cti, havrani rychlejší faxu a mluva častokrát ostřejší než meč, leč když ten promluví, slova už jsou jaksi zbytečná.. Fantasy? Když pominu draky, nemrtvé a hbitost Tyrionova jazyka k čemukoliv je potřeba, jedná se spíš o modifikaci Války růží šmrnclou soap operou pradávných časů, v níž se souloží, zabíjí i intrikuje zásadně zezadu, přičemž hnacím motorem jsou opojná síla moci, čest a láska (přesně v tomhle pořadí). Nejsilnější zbraní Game of Thrones jsou bezesporu barvitě napsané postavy a váš vztah k nim. Buď je milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím a způsob, jakým je autoři nechávají „necitlivě“ mizet ze scény ten pocit jen umocňuje. Klasické seriálové neduhy v podobě rozmělnění hutnosti příběhu, zneužívání setrvačnosti či dramaturgických nedostatků se pochopitelně dostavily, ale rozhodně to není v takové míře, aby si člověk řekl, že ranní hra o trůny v devítičlenné rodině jen se dvěma záchody je něco atraktivnějšího.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Po výborném úvodu docela zklamání, plné nezajímavé výplně a sem tam zajímavých dějových zvratů a odstřelování postav ze šachovnice. Snad druhou sezónu trochu víc přitáhnou a zahustí, protože 600 minut hustě vyšlehané atmosféry k úplnému nadšení prozatím nestačí. A bez S...B... to musí být zákonitě poloviční. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tady, můj doposud nejočekávanější seriál, který v rámci očekávanosti překonal i většinu očekávaných filmů a jehož trailery a upoutávky jsem viděl nesčetněkrát, je konečně tady. Jak to dopadlo? Herecká stránka skvělá (ale najdou se tu i mínusy - například Sansa, to její dětinské chování se působí vzhledem k jejímu vzhledu opravdu směšně a ta otázka Cersei pak taky - proto jediný opravdu špatný výběr herce, i když v ději a oholení nepůsobí příliš dobře ani Starkovic hoši), technicky brilantní, no pro moje puntičkářské já stále ne úplně dostačující, v některých scénách příliš digitální, či studiové, ale seriál je seriál, takže to odpouštím. Dějově pro většinu neznalců předlohy a možná i pro většinu znalců určitě výborné, atmosféra je tu perfektní, duch knihy skvěle zachován, no objevil se tu ten faktor, kterého jsem se bál a to je, že 10 dílů je pro knihu tak obsáhlou velmi málo. Z čehož vyplývá to (zase) pro mně hnusné zkracování scén, někdy působí scény doslova neukončeně a odsekle, a valí se to dopředu příliš rychle. Jestli někdo řekne, že ho to v některé části nudilo, nechápu ho. Mně by to nedokázalo nudit, spíše bych byl mnohem víc štastný, kdyby to mělo hodinu a půl (jako například Boardwalk empire - jak to, že seriál nesvázán nějak moc předlohou mohl mít 12 dílů s prvním trvajícím hodinu a půl, mohl stát taky mnohem víc, a Hra o trůny musí mít jen 10?) No, ale to je už jedno, stejně se to nezmění, a první díl naštěstí tu uspěchanost ke konci ztratil a přišly opravdu výborné a dějově velmi důležité momenty. Tak snad to dále bude pokračovat ještě mnohem lépe. Ať tak či tak, očekávání seriál splnil, a na poli seriálů se možná rodí další gigant. Žel, teď už je téměř jisté, že geniality knihy nedokáže dosáhnout a já teď přemýšlím, že jsem ji možná měl začít číst až po, ne před. Zatím 4, ale hodnotit plánuju až po takových prvních třech dílech, možná i později, podle toho, jestli to vydržím nebo ne. Po epizodě 3 zvedám na 5, a tak to už asi zůstane. O takovém fantasy jsem snil od Návratu Krále a to, že znám knihy, zážitek jen znásobuje. Něco bych si představoval jinak, něco bych přidal, něco ubral nebo změnil (Sansa!!!), ale to vše nic nezmění na tom, že seriálové zpracování velkolepého počátku ještě mnohem mnohem epičtější ságy G.R.R. Martina, jasného to nástupce Tolkiena pro 21. století, je téměř dokonalý triumf HBO. Soundtrack naprostá paráda a závěr stejně jako v knize vyrazil dech. Jestli by mi někdo tvrdil, že ví, jaké je to maximálně se těšit na pokračování, lhal by. To vím jen já. Připravte se, protože když se střetnou králové, třese se celá zem. STŘET KRÁLŮ (Hra o trůny sezona 2) - první díl slibný, v některých ohledech lepší než s01e01, v některých horší, ale držící standart - tedy blízko perfektu. Partie jsou rozehrány, karty rozdány a noví hráči připraveni. Stannis nakonec po mých obavách i bez bradky docela tvrdý, Melisandra úžasná, Davos sympatický jako v knize (i přes pokročilejší věk), Kraster nechutný. Nejlepší scéna dílu: Power is power a závěr, tam se dostavili zimomriavky a po trošku zkaženém závěru minulý rok, tentokrát v plné síle. Jo, málem bych zapomněl, Tyrion na tom má taky nemalý podíl, jeho nástup je parádní scéna taky. Druhý díl ovšem slabší, nemůžu si pomoct, ale tolik samoúčelného sexu jsem už dlouho neviděl, a scény v bordelu mně oficiálně přestávají bavit, hlavně když slouží pouze k ukojení zvrácených choutek producentů (či toho 13ti letého kluka :D) a mluví se tam úplně o ničem. Vypálit ho. Dále pak zklamala Aša (neboli Yara), představoval jsem si přece jenom mladší a víc sexy (v severském stylu). Tahle je ošklivá a herecké kvality ji nepomůžou. Tentokrát to ale mrzí hodně, protože v knihách ji mám oblíbenou. Ostatní věci ale fajn, Ostrovy jsou úžasné, Pyke mohutný a úctyhodný, Balon přesně takový, jakého jsem si ho představoval, tedy chčijící na zvyky zemských krys a dokonce i na svého syna, doslova plivající jed :) Roztomilý děda. Ale začínám mít pocit, že těch deset dílů je fakt málo, mám pocit, že scéna za scénou letí kupředu příliš rychle a už zde se objevily některé scény, u kterých jsem měl pocit, že byly hluboko v knize.. A změny - SPOILER Cože, tak tímhle si to producenti podělali úplně. Ty jejich eskapády jsem trpce snášel, ale když to ted použili na úkor děje a změnu charakteru, fakt nemám slov. Melisandra je má pěkné, to je fajn, ale kdybych měl neodolatelnou chut vidět její ňadra, podívám se třeba na ten film z 2SV.. Ze Stannise udělali muže ze zcela jinými hodnotami a jeho poskvrnili jeho čest a tvrdý smysl pro spravedlnost, který měl vybroušený více než Eddard. A kam to povede, fakt nevím. No a změna za Zdí nepotěšila taky, ale snad se vyřeší jen jako obyčejný cliffhanger (lákadlo na další díl) bez dalších důsledků. 3 díl - zase kvalitní, 4 - odpad, 5 - adaptace plná změn, ale uctivě, 6 - i přes návrat obludy Vanesy tentokrát ujde, 7 - ale jo, pomalé, ale je vidět, že se vrchol blíží, 8 - předdíl, 9 - Vrchol splnil vše, co měl, velkou měrou přispěl jak Martin, který ukázal, jaké losery HBO zaměstnává a i Marshall, jehož akce je tak velkolepá, jak jen za ty žebrácké prachy být mohla - a ten výbuch se zcela jistě dokáže rovnat hollywoodským velkofilmům, 10 - zakončení v rámci toho, co si HBO během sezony upeklo, žel, mnohé věci, u kterých se zdálo, že se je povede usměrnit do správného směru, jsou znovu mrštěny do strany a pak to tak vypadá (Theon scéna hrůza a děs). Suma sumárum 2. sezóny - jednou jsem měl chut těch 5 hvězd změnit na 4, jednou na 3. Prosím, at se to neopakuje.. () (méně) (více)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Benioff, Dan Weiss, Bryan Cogman, Jane Espenson / George R. R. Martin | Hudba: Ramin Djawadi | Produkcia: Mark Huffam, Frank Doelger | Distribúcia: HBO | Rozpočet: 60 miliónov $ || Vizuálne úchvatná záležitosť, prinášajúca ozajstný fantasy nádych na seriálové obrazovky. Seriál, ktorý vie nie len zaujať, ale aj neskutočne nasrať vďaka umeniu či prvpoplánovosti autora kníh G.R.R. Martina napísať milión postáv, aby potom mal rezervu, z ktorej ich môže postupne inteligentne, a nečakane zabíjať. Novodobá arénová zábava pre podvedome po krvi túžiacich divákov, akurát už nie do Colossea, ale za obrazovky... S01: 100%, S02: 90%, S03: 65% S04: 95% S05: 90% S06: 100% S07: 95% S08: 65% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Keďže nepatrím medzi seriálových divákov a fantasy žáner patrí medzi moje najmenej vyhľadávané, veľký úspech tohto seriálu ma spočiatku nechal úplne chladným a niekoľko rokov ma vôbec nezaujímal, ale pri správnej nálade a momentálnom nedostatku zaujímavých filmov som tomu nakoniec predsa len skúsil dať šancu a toto rozhodnutie určite neľutujem. Prvý diel sa mi páčil a tak som pokračoval a po pár dieloch ma to už úplne dostalo. Samotný fantasy žáner je tu nakoniec zastúpený len minimálne, čo len vítam, pričom nakoniec ani tých pár prvkov neruší, dokonca viaceré sa mi aj páčili, samozrejme hlavne všetko okolo steny a bielych chodcov, čo už ale predsa len patrí do drsnejšieho fantasy, no hlavne je to perfektné a postupne sa to vyvíja do prakticky toho najzaujímavejšieho, čo seriál ponúka. Inak je to hlavne prvotriedny historický seriál, len z alternatívneho prostredia, ktoré sa zbavilo toho nudnejšieho, čo skutočný stredovek ponúka, teda hlavne kresťanstvo a naopak naplno využíva potenciál všetkoho zaujímavého, pričom mi to prišlo priam dokonalo vyvážené. A tak sa tu dá užívať komplexný svet s množstvom rodov v zaujímavých lokáciách, kde ozdobené interiéry striedajú veľkolepé exteriéry, drsný sever exotické oblasti, inteligentné intrigy surové násilie, sympatická romantika drsný sex a hlavný príbeh, v ktorom ide práve o ten priamy boj o trón zase nespočet zaujímavých menších línií, ktoré ale tiež pre hlavný dej majú svoj význam. Síce hlavne spočiatku som mal ešte pocit, že napríklad viaceré erotické scény pôsobia úplne samoúčelne a teda zbytočne a rovnako sa našlo viacero dlhých dialógových sekvencií, ktoré nemali pre dej a ani postavy žiadny význam, ale časom sa to doladilo a hlavne v tretej sérii už seriál dosiahol svoj vrchol, kedy som si prakticky každý diel mimoriadne užíval. Všetky rody majú plno zaujímavých postáv, ktoré nie sú čiernobiele, postupne prechádzajú aj vývinom a každý si medzi nimi nájde mnoho obľúbencov, u mňa sú to hlavne trio Arya Stark, Jon Snow a Tyrion Lannister, ktorých tesne nasledujú Jaime Lannister, Sandor Clegane, Tywin Lannister a Brienne, ale nimi to určite nekončí. A keďže tvorcovia sa nezastavia pred ničím, často nemajú problém zabiť aj dôležitú postavu alebo aj rovno viac, ktoré mohli byť kľudne predtým aj hlavným hýbateľom deja a najlepšie šokujúco a brutálne. Takže o napätie tu nie je núdza a divák sa o svojich obľúbencov obáva prakticky stále. Po akčnej stránke sa tiež o ničom inom, než o nadšení hovoriť nedá. Spočiatku akciu predstavujú hlavne rôzne menšie súboje, ale tie patria medzi to najlepšie, čo sa dá vo svojej kategórii vôbec vidieť, realistické a surové strety bojovníkov s často až prekvapivo brutálnymi zakončeniami, hlavne to vyvrcholenie súboja z konca štvrtej série je jednoducho nezabudnuteľné. Ale časom už dochádza aj k veľkolepejším akciám a tie rovnako nesklamú, hlavne akcie z posledných dielov štvrtej a piatej série. A navyše tu mám skutočne pocit, že tvorcom ide v prvom rade o uspokojenie diváka a tak keď má napríklad dôjsť k dlhoočakávanému boju s divokými, je tomu venovaný celý diel a ako režisér je povolaný rovno jeden z najpovolanejších, Neil Marshall, tvorca filmov ako Súdny deň alebo Centurion, teda niekto, kto už má s masakrami, divochmi, ale aj historickým prostredím bohaté skúsenosti. A výpravné prevedenie s pôsobivou hudbou je už len definitívnym potvrdením vysokých kvalít tohto diela. A tak sa Hra o tróny rovno stali jedným z mojich najobľúbenejších seriálov, kde som zatiaľ všetkých päť sérií pozrel na moje pomery mimoriadne rýchlo a neviem sa dočkať ďalšej série. 1. séria: 90%, 2. séria: 90%, 3. séria: 100%, štvrtá séria: 90%, 5.séria: 85% () (méně) (více)

Madison 

všechny recenze uživatele

1. séria- 80%. Veľkolepý historický seriál z produkcie HBO, ktorý sa celkovým pojatím odtrhol od konvenčných, hollywoodskych, melodramatických trhákov a otvorenou (i samoúčelnou) brutalitou, sexom a vulgárnou výrečnosťou uspokojí súčasných konzumných divákov. Fantasy tu hrá druhé husle a slúži skôr ako pozadie pri rozohrávaní kráľovských intríg a hašterení významných rodov. V scenári je až príliš veľa postáv, čo spôsobilo, že mi niektoré začali byť ukradnuté a jednoducho ma ich motívy nezaujímali, no tomu sa zrejme pri tak obsahovo bohatej knižnej predlohe nedalo vyhnúť. Odhliadnuc od toho, oceňujem monumentálnu výpravu, úchvatnú úvodnú titulkovú sekvenciu (s peknou hudbou), znázorňujúcu všetky rozdielne kráľovstvá, kvalitný scenár, ušetrený od patetických predslovov a najmä ma seriál okamžite vtiahol do rozvrstvených dejov (Zimohrad, Zeď, Kráľove prístavište, ...) Z hereckých výkonov mi nesmierne vyhovel Jason Momoa v úlohe neľútostného Khal Droga (zvláštne, že po zhliadnutí Barbara Conana som jeho hereckú charizmu značne spochybňovala), ďalej čestný a spravodlivý Sean Bean a Peter Dinklage čoby sarkastický, vtipný Tyrion. Pochmúrna stredoveká atmosféra vyráža každým záberom, avšak kto očakáva hlavne fantasy, mal by si radšej po stý raz pustiť Pána prsteňov, pretože Hra o tróny je najmä - do historického kontextu zakomponovaná - drsne realistická story o kráľovských intrigách s občasnými fantasy vsuvkami. Obľúbené postavy - Khal Drogo, Eddard Stark. 2. séria- 60% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jelikož řada mých přátel každé pondělí nemluví prakticky o ničem jiném než o posledním dílu Game of Thrones, rozhodla jsem se začít onen slavný seriál z produkce HBO sledovat také. A upřímně, čekala jsem asi trochu více. Můj hlavní problém paradoxně vychází z komplexnosti světa, který George R. R. Martin stvořil; jelikož z každým dílem přibývají další postavy, příběh se neustále štěpí na více souběžných dějových linií, což krom nesporných předností, zmíněných již jinými, přináší i jisté drobné vady na kráse. Třeba fakt, že krom postav, které mě baví (Ser Jorah, Arya, Tywin), existují i takové, ke kterým nemám žádný vztah, a že tak každý díl strávím minimálně polovinu hodinové stopáže sledováním těch, o které nemám sebemenší zájem. Nebo také to, že se jako nečtenář předlohy místy ztrácím v tom, kdo je kdo, a že kvůli minimálnímu časovému prostoru působí postavy nejspíše plošším dojmem než v knize. A nakonec i to, že zkrátka nepatřím mezi ty, které by bavilo čekat několik let na konečné rozuzlení. Seriály, které jsem vydržela sledovat od prvního dílu po posledné bych spočítala na prstech jedné ruky, a nejsem nadšená, když na konci první řady, po deseti hodinách strávených s nějakým seriálem, zjistím, že to celé byl jen jeden velký prolog k nastávajícím událostem. Game of Thrones pro mě zkrátka zůstane seriálem, který, mám-li ho plně docenit, ode mě vyžaduje mnohem více pozornosti, než mu jsem ochotná poskytnout. Je možné, že kdybych každý díl viděla více než jednou a přečetla si knihy, budu se stydět za své průměrně tříhvězdičkové hodnocení. Jenže mezitím se věci mají tak, že si nejsem jistá ani tím, zda se naladím na příští řadu. Předpověď: Po konci druhé řady předvídám konečné získání trůnu Aryi Stark a kovářskému bastardovi krále Roberta. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zaslouženou výjimečnost tohoto seriálu vidím ve velkolepé výpravě a hlavně ve výborné práci castingu… při tak velkém množství postav (jak hlavních tak vedlejších) je až neuvěřitelné, jak herci herecky a vzhledově pasují ke svému charakteru... když se k tomu přidají emoce všech druhů, které každým dílem stupňují svoji údernost, tak musím HBO opět poděkovat za špičkovou produkci, která je v posledních letech na vysoké úrovni. A tak tuto fantasy, která si nedělá starosti s násilím a nahotou, hodnotím 4,5 hvězdičky… ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Už na začiatku vás to vtiahne do deja a úplne pohltí... a vy len s obdivom a v napätí hltáte každý diel, jeden po druhom a neviete prestať. Neustále rozmýšľate nad tým, čo sa stane najbližšie, ako to celé dopadne... no ten geniálny scenár vás aj tak vždy prekvapí niečím, čo ste ani trochu nečakali - a to je na tom to najkrajšie. Po zhliadnutí prvej sérii môžem povedať len jediné: nemôžem sa dočkať 2. série ;) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Inu... abych viděl, že největší svině se mají nejlépe (jasně, nakonec umřou, ale předtím mají ve všech ohledech naplněný život, mnohem zajímavější než ti "dobří") ... a že svět spěje do pekel a je to na spadnutí ... nemusím koukat na seriál, stačí rozhlédnout se kolem. Dechberoucí, skvěle zahraný, velkorozpočtový seriál je ani ne bez srdce, ale se srdcem zkaženým. A nevím, proč bych měl jásat a přitakávat, to bych se rovnou mohl podřídit úplně. Druhou sezónu nezačnu, nezájem. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hra o trůny je tak trochu moje srdcovka. Nikdy předtím jsem se nesetkal se seriálem, který by mne takto pohltil a to již prvním dílem. Občas jsem sice potřeboval trochu času, abych dokázal rozdýchat vraždu oblíbené postavy a znovu se začal dívat, ale hádám, že v tom je právě kouzlo této show. Nikdy si nemůžete být jisti, co se stane příště a dobro i zlo má zhruba stejné šance zvítězit až do samého konce. Mimo poslední dvě série, jsem každou epizodu viděl minimálně čtyřikrát, ale zpackaná osmá řada mi akorát pokazila dojem z celého seriálu. K němuž se již nikdy nevrátím. Nezbývat, že se dočkáme úctyhodného zakončení knihou. Osmá série dokonce pokazila celkový dojem natolik, že jsem strhl hvězdu a jednu dobu jsem chtěl seriál vyhodit ze seznamu oblíbených. Ale to bych tomu možná křivdil. Pravděpodobně bude lepší předstírat, že se to nikdy nestalo a doufejme, že se někdy dočkáme knihy od G. R. R. Martina. Na závěr ještě krátké shrnutí; 1.-4. řada je něco, co nemá obdoby a nazval bych to absolutním vrcholem kinematografie (ač se na tom dozajista podepsala knižní předloha a scénář schválený samotným spisovatelem). 5.-6. řada již o něco málo horší, ale divák se stále veze na vlně očekávání a drobné nedostatky a slabší pasáže zpravidla přehlíží. 7. řada již téměř nedávala smysl, ale stále se zde našlo několik scén, jenž mi vytřely zrak. A to mě vede k poslední 8. sérii, kterou bych nenazval jinak než paskvilem a urážkou inteligence obecenstva. Dílo na závěr ztratí úroveň a rozpačitě přešlapuje na místě. Přičemž v podstatě přechází z extrému do extrému. Nelze ohodnotit jinak než odpadem! ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu popřít, že tahle fantasy je doslova něco tak originálního, co dokázalo zaujmout už opravdu velkou spoustu lidí včetně mě. Velmi syrové ztvárnění života v tamní drsné současnosti bez úcty k druhému životu, kdy prvořadý zájem všech, kteří se pohybují na vrcholu hierarchie je dostat se přes mrtvoly až co nejvýš to půjde. Za co srážím hvězdičku je někdy až příliš velká brutalita, kterou jsem raději přeskočila, abych pak neměla hlavu plnou myšlenek a mohla se soustředit. Na jisté věci jsem citlivější ... zasvěcení ví. Každopádně patří tvůrcům tohoto skvělého seriálu můj obdiv. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama