Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (82)

Hra o trůny (2011) 

I přesto, že poslední série je přece jenom nejslabší ze všech, je to pořád nejlepší seriál všech dob. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Seriálové nadšení a vynášení do nebes chápu. Po všech těch idiotských kriminálkách na etapy od CSI až po Kobru 11 je to svěží, atypická jízda drsným mytologickým středověkem, kde se však nezapomnělo vulgárně mluvit, souložit a mnohdy samoúčelně pro efekt někomu uříznout hlavu. Tohle propojení starého s "moderním" je cool a sebevědomé. Nedá se upřít zároveň skvělá atmosféra a fakt, že je občas vidět absence rozpočtu a tudíž absence šťavnatých, velkolepých bitev, se dá prominout. Postavy mají hloubku a každá z nich obvykle hraje důležitou roli ve spletenci příběhu. Je to chytlavé, ačkoliv je z toho opět cítit ta seriálová pachuť natahovanosti. Naštěstí nejméně za hodně dlouhou dobu. Vzhůru dalším sériím. ()

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Úvod strhující, poté se tempo trochu zpomalí, přece jen je potřeba diváka vsunout do epické kulisy všech národů s hlavními hrdiny a území. Mystická atmosféra špinavého středověku vynikající, titulky na jedničku, hudební doprovod rovněž impozantní. Tváří se to celé jako sandálový spektákl za 150 mega a přitom je to televizní minisérie. ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

Intriky, pletichaření a tahy na pomyslné šachovnici. Sice to lehce začíná chytat móresy klasických seriálů, tedy dát klíčový zvrat do posledního záběru, ale kupodivu to neztrácí tah na branku a o hrdinech se chcete dozvídat více. ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Z první třech jednoznačně nejslabší díl bez jakékoliv dominantní scény, nebo dějového zvratu. Spíše tedy zbytečná epizoda, která vytváří jen jakési pojivo mezi dalšími díly a přináší spíše než posun v ději jeho krystalizování. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Dialogová vata pokračuje, okořeněná vynikajícím rytiřským turnajem. Nepříliš objevný díl kterému stagnuje tempo a akce. ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Famózní díl. Dechberoucí scény Orlího Hnízda skýtající obrazovou opulenci klasických velkofilmů, skvělý souboj Starka vs Lannistera a celkově dějově velmi hutný díl, ve kterém se figurky na šachovnici posunují velmi rychlým tempem kupředu. Většina příběhu se točí kolem problému v hlavním městě, divošská část tentokrát nedostává prostor vůbec. Vyvážená a hutná epizoda. ()

Zlatá koruna (2011) (S01E06) 

Nadstandartní epizoda pracující tentokrát primárně s kapitolou za Úzkým mořem, která je sympatická ve svojí intenzitě a naturálnosti. Zároveň je z celku cítit, že se smráká a chystají se velké zvraty. ()

Zvítězíš, nebo zemřeš (2011) (S01E07) 

Vyjimečná práce s postavami, brilantní tahání za nitky a intrikářství. Zatím jedna z nejlepších epizod, ne-li vůbec nejlepší. Závěr (korunovace) má neskutečné grády a ukázkově se stupňující napětí, příčemž zůstává naprosto nepředvídatelný. ()

Bodej ostrým koncem (2011) (S01E08) 

Epizoda výhradně o pletkách a politických rošádách, kterou ozvláštňují dva atraktivní minisouboje - učitele šermu a barbarského válečníka. Zombie vsuvka zatím braná s rezervou, uvidíme jaké s tím mají scénáristé další plány. ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Předposlední epizoda plná emocí, zajímavého barbarského resuscitačního rituálu a strhujícího finále, zřejmě nejzásadnější scéný celé první série a zároveň pravděpodobně nemilosrdné naznačení směru kam se Hra bude skutečně ubírat a jak se bude s postavami zacházet. ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

Velkolepé zakončení série, které si diváka podmaní hrdinskými scénami, stejně tak komorními. Jedna z mála epizod, kde je skutečně minimum scénáristické vaty, děj má spád a nic není navíc, či samoúčelné. Motivace postav čitelné, jednoznačné, pletek už minimum. Zřejmě se v dalších sériích půjde na věc razantněji. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Košatější než první série, se spoutou nových postav. Má to svoje výhody i nevýhody. Jednička měla větší spád, větší dynamiku. Ve druhé sérii - specielně v prostředních dílech - je spoustu dialogového marastu a figurky na šachovnici se pohybují občas jen velmi sporadicky, pokud vůbec. Nicméně nové národy jsou fajn, určitě budou důležitým způsobem promlouvat do dění v dalších epizodách a konečně se na konci druhé série dočkáme pořádné bitvy, na kterou se v podstatě čeká od začátku celé ságy. ()

Sever nezapomíná (2012) (S02E01) 

Načrtávání linek druhé epizody samozřejmě výrazně rychlejší, než u té první. Vše okolo krále a Kings Landing strhující, schylující se bitva x národů na spadnutí. Představení nových hráčů do hry sympaticky zkratkovitá, avšak pro další díly zřejmě naprosto klíčová. ()

Noční krajiny (2012) (S02E02) 

Tyrion ruluje a až na pár strhujících panoramat hradů na útesech si celý díl prakticky krade pro sebe jeho briskními a neskutečně jízlivými poznámkami. Bravo, scénáristům i herci by to chtělo poplácat po ramenou. Nejen díky tomu sledování druhé části utíká snad ještě rychleji, než té první. Zatím pozedřele málo prostoru dostávají barbaři. ()

Co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít (2012) (S02E03) 

Po napínavé scéně z předešlého dílu, která dávala předzvěst strhujícím zvratům, překvapivé ochlazení. Defacto prokecaná epizoda, která představuje pár nových postav, Tyriona jako famózního stratéga a výtečnou závěrečnou bitku. Jinak v podstatě stání na místě a přešlapování. ()

Zahrada kostí (2012) (S02E04) 

Tenhle díl hraje na tamnější notu. Přetahovaná v nároku na královský trůn mezi bratry, tahání Tyriona za nitky kolem královny, opulentní pouštní město a závěrečné ponuré překvapení v zátoce. Bohužel zatím to jsou spíše náznaky, které zřejmě mají namlsat diváka ke sledování dalších dílů. Dá se předpokládat, že za pár epizod se budeme mít na co těšit. A opět další přeskočená/vystřižená bitva - začíná se z toho stávat trend, který pevně snad nebude pokračovat. ()

Duch Harrenhalu (2012) (S02E05) 

Dějová omáčka s jednou naprosto zásadní scénou. Pořád se ale nemůžu zbavit dojmu, že druhá epizoda je zatím velmi nekonzistentní a příběhově roztříštěná. Uvidíme, co přinese druhá polovina. ()

Bohové staří a noví (2012) (S02E06) 

V hlavní roli Theon, který se proměnil na ukázkově barvitého megazáporáka, jehož krutost převýší snad jen král Joffrey. Scény za zdí neslané nemastné, stále nic zásadního nepověděly. Zřejmě překvápko na další série. Sekvence v Qarthu zatím poměrně haluz. ()

Muž beze cti (2012) (S02E07) 

Jaime Lannister dominuje tomuhle dílu. Jeho postava je skvěle barvitá, vrstevnatá a nepředvídatelná. Scény na severu za zdí s otazníkem, zatím je tam stále nejvíce nevyjasněností. Naopak na jihu vše krásně kristalizuje. Další vynikající dvojice a chemie mezi ní je Arya vs Tywin Lannister. Charles Dance je prvotřídní božan. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama