Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 25
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Laxik k tomuto seriálu (10)

Hra o trůny (2011) 

1. série: Nejsem z toho odvařený, vykolejený, uzeměný a na větvi - četl jsem knihu, a to v celku nedávno. Ale přesto... přesto je to jedna z nejlepších adaptací, na jaké můžete narazit. Zhltnul jsem ji během dvou dnů a až na první díl, který je opravdu slabý, jsem se nemohl vynadívat. Je to možná jiné, než kniha, osekané a zjednodušené, ale ve skutečnosti se to s předlohou skvěle doplňuje. Intrikářská atmosféra je perfektní, co ztratila na počtu postav, kliček a vazeb, to získala na představitelích intrikánů. Hlavně Malíček exceluje, je to skvělý loutkář, jen co je pravda. A aspoň co se týče první série nikomu nevěřte, že umírají jiní a že se to od knihy odlučuje. Naopak, je jí to věrnější, než by jeden čekal. Rozhodně je to věrnější než Pán prstenů, i když toho to v mých očích nepřekoná a ani se mu to nepřibližuje. /// 2. série je mnohem lepší než rozvleklá kniha. Změny jsou velmi často k lepšímu. Ale líbilo se mi obojí. /// 3. série je opět velmi dobrá, ale nutno uznat, že na nabitou třetí knihu rozhodně nemá. Konečně ale seriál dohnalo vynechání některých postav a přehození jejich činů na jiné. To se projevuje na větších odchylkách v ději. Dobře nebo špatně? To půjde rozhodnout, až se to všechno rozuzlí, ale jednu výhodu to má. Můžete se dívat na seriál hned po přečtení knihy a stejně být párkrát překvapení. /// 4. série. První, kterou jsem neshlédnul hned po přečtení knihy. První, o které se začalo říkat, že ztrácí páru. No, nevím, počkal jsem si těch pár měsíců, abych se na to mohl podívat v kuse a musím říct, že prvních 7 dílů (jeden den) jsem se nenudil ani chvíli. Hned první díl začíná tou největší zradou ze všech, překováním Ledu. My, fantasáci ujíždějící na zbraních, to překousáváme jen těžko. Na druhou stranu Oathkeeper by mohl být dobrým dědicem. Jinak nemám, co bych vytknul. Jak se projeví změny oproti předloze, to se dozvíme, až dojdou svého cíle, ale až na výjimky mi nic nevadilo. Po sedmidílovém maratonu jsem už přeci jen šel spát a poslední tři díly si nechal na později. Bylo-li to spánkem, nevím, ale tyhle takzvané "vrcholy sezóny" považuju za největší propadáky. Když se v knize potkali Hora a Zmije, ani jsem nedýchal. Tady mi něco chybělo. Bitvu o Zeď považuju vyloženě za směšnou, ale rozpočet holt není nafukovací, že? Poslední díl už nebyl vyloženě špatný, ale že by mě zrovna vytrhnul, to ne. Jako největší přínos považuju Oberyna, jeho představitel si prince z Dorne opravdu vychutnal. Mám sice výtku k té bisexuální promiskuitě, kterou pánové scénáristi už fakt přihodili jen, aby ta postava nebyla bůhvíjak normální, ale budiž. No a Boltonové, ti jsou lepší s každým dalším dílem. Jen tak dál! ()

Série 2 (2012) (S02) 

Nejnudnější kniha, ve které lidi pořád jen cestují sem a tam, a světe div se, ona se dá přetavit v nejlepší sérii... ()

Série 3 (2013) (S03) 

Šarlatová svatba, sympatický Králokat a ve valyrijštině pořvávající Dany na vrcholu sil. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Celá série byla fajn. Už občas lehce ztrácela dech, ale pořád šlo o nadstandard televizní zábavy. Její vrcholy (souboj Hory a Zmije a bitva o Zeď) bohužel nenaplnily očekávání. ()

Série 5 (2015) (S05) 

První čtyři řady jsem se odmítal pohoršovat nad změnami oproti knihám a těšil jsem se, kam nás alternativní cestičky zavedou. Zavedly nás do prdele, protože dějové linky Sansy, Brienne a Stanise nedávají absolutně žádný smysl a nebál bych se říct, že mě urážejí. Podobně jsou na tom Jon a Arya, kteří sice nedopadli katastroficky, ale tvůrci jakoby nepochopili, co jsou ty postavy zač a jak by se měli v jistých situacích zachovat. Naštěstí alternativní směřování Tyriona se nadmíru vyvedlo a epizoda z Tvrdodomova má koule. Takže zatím to není úplný propadák. ()

Série 7 (2017) (S07) 

Je to už zcela jiný seriál. Neskáču z toho radostí, starý (Martinův) styl bych bral zpět všemi dvaceti, ale tak nějak jsem se s tím smířil a užívám si, že je to pořád sakra cool zábavná podívaná, která ví, jak využít nastřádaný nostalgický potenciál. Ale knihy doufám budou pokračovat úplně jinak. ()

Drak a Vlk (2017) (S07E07) 

Asi nejslabší finále ze všech sedmi sérií. Dát fanouškům vše, co chtěli, mi přijde docela kontraproduktivní. ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

Luxus. Konečně se řekly a udělaly věci, na které tak dlouho nebyl čas, takže se nám tu uzavřelo hned několik sidequestů a pár postav může spokojeně zemřít. Osobně neočekávám, že přežijou Jorah, Pod, Royce a možná Grey Worm a Tormund. Osobně bych odkrouhnul i nějakou větší rybu, ale všichni tak nějak ještě mají neuzavřené zápletky. Kromě Lannisterů, Targaryenů a Starků totiž musí ještě přiít ten zatracenej Cleganebowl a setkání Davose a Melissandre. A moc bych se divil, kdyby sundali Brienne. ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Jako WTF? Ale dějové zvraty stranou, tohle byl dost velký chaos, ve kterém sice bylo několik dobrých momentů, ale taky plno těch laciných. Natáhnout bitvu na celou epizodu evidentně nebyl nejmoudřejší nápad. Jako vysokorozpočtová fanfikce ale dobrý. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Byl to konec, no. Něco bylo dobré, něco špatné, něco fakt příšerné, něco prostě bylo. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama