Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 7
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (470)

  • Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) má extrémně vysoký koeficient inbreedingu (určující pravděpodobnost zdědění stejných alel a „výraznost“ příbuzenského křížení), a to 0,375. Takto vysoký koeficient inbreedingu znamená extrémní pravděpodobnost různých nemocí, postižení či duševních poruch (v případě Daenerys došlo především k tomu poslednímu, a to opravdu extrémně). Pro srovnání, Karel II. Španělský, který byl v důsledku inbreedingu impotentní, zdeformovaný do bodu, kdy byl sotva schopný chodit, a mentálně retardovaný, měl koefcient inbreedingu „pouze“ 0,254. (vojtaruzek)
  • Červený kříž provedl analýzu Hry o trůny, konkrétně prvních 7 sérií, s cílem zjistit, která postava spáchala nejvíce válečných zločinů (viditelných v seriálu) dle současných mezinárodních zákonů. Na prvním místě se umístil Ramsay Bolton (Iwan Rheon) s celkem 17 proviněními, především mučením. Na druhém místě Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) s 15 proviněními, především masové vraždy pomocí dračího ohně a vynášení svévolných rozsudků. A na třetím místě Roose Bolton (Michael McElhatton) s 8 proviněními. Ani „hodné“ postavy se však nevyhnuly válečným zločinům, například Jon Sníh (Kit Harington) spáchal 6 válečných zločinů, z toho se 4x provinil využíváním dětských vojáků. Celkem bylo v seriálu spácháno (hlavními postavami) 103 válečných zločinů. (vojtaruzek)
  • Titulní píseň seriálu se dostala i do repertoáru britské Královské gardy. (pavelvojta)
  • Tom Wlaschiha byl v roce 2016 za svou roli Jaqena H'ghara nominován na cenu Screen Actors Guild Awards za mimořádný výkon v dramatickém seriálu. (MIMI.kry)
  • Postava Johna Bradleyho (Samwell Tarly) má v seriálu vadu řeči. Herec poté prohlásil, že mu zadrhávání zůstalo i nějaký čas po skončení natáčení a kazilo mu konkurzy na jiné role. (Duoscop)
  • Slovenský kaskadér Vladimír Furdík se od 6. série ujal role Nočního krále. V rozhovorech uvedl, že někteří herci, které coby kaskadér připravoval na akční scény, ani nevěděli, že tuto postavu hraje. Pod maskou totiž nebyl k poznání. (Jirka_Šč)
  • Bella Ramsey (Lyanna Mormont) se nechala slyšet, že jí rodiče zakázali sledovat seriál, protože obsahuje příliš mnoho násilných scén. (Duoscop)
  • Hra o trůny je velmi známou značkou, a tak není divu, že pronikla i do videoherního průmyslu. Vedle vlastních videoherních adaptací (například od společnosti Telltale) se narážky na seriál formou „easter eggů“ objevují např. ve známých videohrách jako „Zaklínač 3“ (uvězněný Tyrion) nebo „Borderlands 2“ (princ Jeffrey/Joffrey). (Mancunian)
  • Daria Vasiljevová, profesorka katedry kulturní antropologie a etnické sociologie Petrohradské státní univerzity, tvrdí, že postavy seriálu jsou opsány z ruských národních pohádek. Podle ní postava Jona Sněha (Kit Harington) do značné míry kopíruje ruskou pohádkovou postavu Ivana Duraka. Nočního krále zase přirovnává ke slavné ruské pohádkové postavě Kostěj nesmrtelný. (Duoscop)
  • Společnost Google zveřejnila nejvyhledávanější jména postav na začátku seriálu a na konci 8. série. Na začátku seriálu byla nejvyhledávanější postavou Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a na konci 8. série Jon Sníh (Kit Harington). (Geralt z Rivie)
  • Americký prezident Donald Trump zveřejnil v dubnu 2019 na Twitteru svou fotografii s nápisem „Konec hry“. Reagoval tím na zveřejnění výsledků tzv. Muellerova vyšetřování, které se zabývalo vlivem Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Slogan byl vyveden ve stylu seriálu Hra o trůny. Není to poprvé, co Trump ve svých příspěvcích na Twitteru odkázal na populární seriál. Předtím použil např. slogan "Zeď se blíží", inspirovaný seriálovým sloganem "Zima se blíží". Na Trumpovy tweety reagovala i stanice HBO, která naznačila, že se dopustil zneužití její obchodní značky. (Duoscop)
  • Podle tvůrce fiktivních jazyků Davida Petersona je titul Khaleesi, který před svým jménem používá Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), v celém seriálu vyslovován chybně jako „khalisi“. Správně by se měl vyslovovat „chalési“. (Rominator)
  • S první oficiálně licencovanou značkou piva, založenou na seriálu Hra o trůny, přišel pivovar Brewery Ommegang. Její jméno znělo „Iron Throne Blonde Ale“ a díky úspěšné spolupráci s HBO následně vznikla také celá pivní kolekce. V roce 2018 pivovar navíc potěšil fanoušky novou výjimečnou edicí s názvem „Royal Reserve Collection“, která obsahovala 4 speciály pojmenované podle Tyriona (Peter Dinklage) a Cersei (Lena Headey) Lannisterových, Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a Jona Sněha (Kit Harington). (Duoscop)
  • Legendární zkoušku bojem si autor populární série jen tak nevymyslel. V minulosti se na ni dalo odvolat třeba ve Velké Británii. Panovníci ji ale roku 1819 zrušili. V některých amerických státech je však stále legální, nikdy totiž nebyla oficiálně zakázaná. (Duoscop)
  • Emilia Clarke (Daenerys) prohlásila, že kvůli odhaleným sexuálním scénám s hereckým kolegou Michielem Huismanem několik dní nespala. Nakonec si však natáčení užívala. (Duoscop)
  • Modrý drak má představovat zmrzlou stranu. Modrý plamen je přitom ve skutečnosti třikrát žhavější než normální plamen. (asdfasdf)
  • Jonathan Pryce první nabídku na roli v seriálu odmítl. Na druhou nabídku, tentokrát již na roli Nejvyššího vrabčáka, ale nakonec přistoupil. „Pořád jsem rád, že jsem poprvé odmítl. Čekal jsem na Nejvyššího vrabčáka,“ prohlásil Pryce. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama