Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (470)

  • Za rok 2015 získal seriál celkem 24 nominací Emmy, což je nejvíce v historii seriálu a zároveň nejvíce pro jednu show v tomto ročníku. (Revivup)
  • Jack Gleeson, představitel krutého Joffreyho Baratheona, je úplným opakem své záporné seriálové postavy. Po skončení natáčení se rozhodl pomáhat různým charitám. (fallanga)
  • Obrovský Islanďan Hafþór Júlíus Björnsson, který ve 4. sérii ztvárnil Horu, byl v době, kdy se seriál vysílal, druhý nejsilnější muž na světě. Vyhrál mnoho siláckých soutěží, například v tahání kamionu. Pokořil také 1000 let starý rekord, když se mu povedlo zvednout neuvěřitelných 640 kg v podobě obrovské klády dřeva a ujít s ní celkem pět kroků. (zbyshek)
  • Autor knižních předloh George R.R. Martin se nepodílel na psaní scénářů pro 5. sérii seriálu, jelikož byl příliš zaneprázdněný dopisováním šesté knihy s názvem "Vichry zimy". (cihlenka)
  • Postava Joffreyho Baratheona (Jack Gleeson) byla zčásti inspirována krutým římským císařem Caligulou. (cihlenka)
  • V seriálu není jediná postava, která by se objevila v každém díle. (cihlenka)
  • Přesná replika Železného trůnu byla k vidění i k vyzkoušení v roce 2014 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (Innuendo1987)
  • První řadu u nás jako první odvysílala stanice ČT2 (ještě před HBO), a to 5 měsíců po jejím uvedení v anglicky mluvících zemích. Následující řady vysílala česká HBO se zpožděním pouhého jednoho dne oproti anglicky mluvícím zemím. (PotterMan999)
  • Ian Whyte byl pro svou nadprůměrnou výšku v seriálu obsazen hned do několika rolí. V 1. a 2. sérii ztvárnil jednoho z Bílých chodců, ve třetí a čtvrté řadě hrál obra. V obou těchto rolích byl však změněn k nepoznání díky make-upu a počítačovým efektům. Jeho pravou podobu mohl divák zhlédnout pouze ve druhé řadě, kde se v několika scénách mihl jako osm stop vysoký rytíř Gregor Clegane. (Revivup)
  • 146 amerických novorozeňat dostalo v roce 2012 jméno Khaleesi („manželka Khala“). 21 jich bylo pojmenováno po Daenerys (Emilia Clarke). V roce 2014 bylo Khaleesi 775. nejoblíbenější dětské jméno. (vyfuk)
  • Deník Washington Post 2. května 2014 zveřejnil online článek s titulem "Proč jsou Hry o trůny nebezpečné pro čínské vůdce?", který poukazuje na paralely mezi příběhem ostrova Dračí kámen ze seriálu a historií Tchaj-wanu. Ve fiktivním světě, kde se děj Her o trůny odehrává, byli Targaryenové původními vládci celého Západozemí, dokud nebyli svrženi rebely a neuprchli na ostrov Dračí kámen. Dostali se tak do podobné situace jako čínský Kuomintang, který prohrál občanskou válku s Komunistickou stranou Číny vedenou Mao Ce-tungem. Podobně jako rebelové ve Hrách o trůny byla Komunistická strana Číny v určitých fázích občanské války jenom malou rebelskou skupinou, která se ukrývala v horách a postupně budovala širší základnu. Z podtextu seriálu je však cítit poselství, že vytrvalý disent může podlomit moc mnohem silnějšího rivalského režimu, který postrádá morální legitimitu. George R.R. Martin, autor knižní předlohy, je známý tím, že se inspiruje historickými událostmi a je tedy možné, že se nechal inspirovat právě vztahem ČLR a Tchaj-wanu. (KlonyIlony)
  • Producent David Benioff původně chtěl, aby úvodní znělkou seriálu byla píseň Lannisterů „Deště Kastameru“. Producent D.B. Weiss byl proti. (Polinecka)
  • Scéna, v níž vystupuje král Aerys II. Targaryen (Liam Burke), byla z 1. série seriálu vystřižena. (Polinecka)
  • Je devět velkých rodů Sedmi království. Zástupci osmi z nich se objeví již v 1. sérii. Pouze na rod Martellů si musí divák počkat až do 4. série. (romajz15)
  • 3D umělec Kirk Shintani o úvodní znělce, za kterou získal cenu Emmy, prohlásil, že jde o retrofuturismus smíchaný s da Vinciho mechanikou se špetkou středověkého steampunku. (MatyM)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama