Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (470)

  • Herec Jack Gleeson zahrál roli krutého Joffreyho Baratheona tak přesvědčivě, že mu sám autor knižní předlohy George R.R. Martin napsal: „Gratuluji k úžasnému výkonu, všichni tě nenávidí.“ (Wade)
  • Producenti D.B. WeissDavid Benioff znali osudy hlavních postav ještě před dokončením knižní série. (ČSFD)
  • Herečka Sophie Turner, představitelka Sansy Stark, je přírodní blondýnka. Kvůli roli si nechávala obarvovat vlasy na zrzavo. (aryastark)
  • Někteří herci schválně nečetli knihy, protože se obávali, že kdyby věděli, co se stane s jejich postavami, mohlo by to ovlivnit způsob, jak je hrají. Jedním z nich byl například Peter Dinklage (představitel Tyriona Lannistera). (Kubrickon)
  • Desetiletý Art Parkinson hrál šestiletého Rickona, kterému jsou v 1. knize „Hra o trůny" pouhé tři roky. Dvanáctiletý Isaac Hempstead-Wright se zhostil role desetiletého Brana, kterému je v předloze sedm roků. A dvaadvacetiletý Thomas Brodie-Sangster ztvárnil třináctiletého věštce Jojena Reeda. Seriál byl televizním debutem čtrnáctileté Maisie Williams, která si zahrála devítiletou Aryu Stark. (ČSFD)
  • V předloze má Tyrion Lannister rád maso, ale herec Peter Dinklage je ochránce zvířat a striktní vegetarián, takže mu štáb servíroval tofu. (ČSFD)
  • Herečka Sophie Turner (Sansa Stark) adoptovala fenku jménem Zunni, která ztvárnila zlovlčici Lady. (aryastark)
  • Zvíře, podobné zlovlkovi, skutečně existovalo. Pravlk obrovský (Canis dirus) vyhynul v Severní Americe teprve před 10 000 lety. Tato nejmohutnější psovitá šelma, jaká kdy žila, byla podobná dnešnímu vlkovi a dosahovala hmotnosti 50-80 kg. Předpokládá se, že největší jedinci mohli vážit až 100 kg. (Jirka_Šč)
  • Holanďan Michiel Huisman nahradil v epizodě Dva meče Brita Eda Skreina v roli Daaria Naharise (velitele Druhých synů). Oba mají společné to, že jsou hudebníci. Ani Ed Skrein, ani HBO důvody přeobsazení neprozradili. Ale fanoušci se domnívají, že to bylo kvůli obsazení Skreina do hlavní role ve filmu Kurýr: Restart (2015). Skrein tyto spekulace později vyvrátil a prohlásil, že skutečný důvod byl více politický. (Jirka_Šč)
  • Na prvním pracovním obědě, který měli scenáristi David Benioff a D.B. Weiss s autorem knižní předlohy Georgem R.R. Martinem, se Martin obou scenáristů zeptal, kdo byla podle nich skutečná matka Jona Sněha (Kit Harington). S jejich odpovědí byl zřejmě spokojen, neboť následně souhlasil s televizní adaptací svých knih. Jaká byla jejich teorie a co jim na ni Martin odpověděl, žádná ze stran nezveřejnila. (Jirka_Šč)
  • Kristian Nairn (Hodor) má nad pravým obočím vytetovaných 5 hvězd. Ty jsou v seriálu zakryté jizvou. (Reek)
  • Koňské srdce, které pojídá Daenerys (Emilia Clarke) během obřadu, bylo vyrobeno z hmoty na gumové medvídky. (chelsea17)
  • Mark Addy (Robert Baratheon) vyžadoval žebřík k tomu, aby mohl slézt z koně, protože jeho plášť byl příliš dlouhý na to, aby mohl z koně hladce sesednout. (PhilN)
  • Věk většiny dětských a mladistvých postav je v seriálu vyšší než v knižní předloze. Dle vyjádření autora knižních předloh George R.R. Martina to bylo kvůli tomu, aby mohli představitelé těchto postav natáčet intimní scény. Podle britských zákonů se totiž nemohou točit sexuální scény s mladistvými a rovněž je zakázáno obsazovat dospělé herce do role dospívající postavy a točit s ním intimní scény. Kvůli tomu se muselo v seriálu změnit datování některých důležitých událostí. Například Robertova (Mark Addy) rebelie, která se podle knih odehrála 16 let před začátkem děje, je v seriálu popsána jako událost více než 20 let stará. (Revivup)
  • Mnoho postav z knižních předloh bylo ze seriálu vypuštěno, aby byl děj jednodušší a srozumitelnější pro nezasvěcené diváky. (Dyas)
  • Původně měli hrát zlovlky trénovaní vlci, ale protože se mnoho scén natáčelo v Británii, kde to zákony o bezpečnosti práce nedovolují, a protože se zvířata na place často setkávala s dětmi, rozhodli se filmaři použít psy, kteří se co nejvíce podobají vlkům. (Chibs)
  • Od okamžiku, kdy dostal seriál zelenou, byli producenti i autor ve shodě, že Tyriona musí hrát jedině Peter Dinklage, i když je vyšší a hezčí, než jak je popsán v knize. Nikoho jiného nepozvali na casting, ani o nikom jiném neuvažovali a jen doufali, že Dinklage roli přijme. A on ji přijal s požadavkem, že nechce mít dlouhý plnovous, jaký obvykle mívají všichni trpaslíci ve fantasy. (Chibs)
  • Lord Walder Frey (David Bradley), který má obrovské množství dětí, byl pojmenován po vikingské bohyni Freya, jež byla označována za patronku plodnosti. (Mr.curry)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama